Creta, cazări pentru cei care vor să se simtă de-ai locului. Guest post by Andrei Pop de la Grecia de weekend

Respectăm tradiția și începem anul cu un articol despre destinații de vacanță. Am stabilit cu Andrei Pop de la Grecia de weekend să scrie un guest post despre cazări care ne dau voie să trăim ca localnicii, despre locuri tradiționale, cu mâncare autentică, nu cu restaurante comerciale, case în natură și călătorii care să respire istoria Greciei, cu tradiții și familiile de greci ca prieteni gazdă. Iată ne ce propune Andrei.

Sfântul Augustin spunea că „lumea este o carte, iar cei care nu călătoresc citesc doar o pagină.” Grecia, cu toate stațiunile de pe continent și insulele sale mirifice, este un adevărat roman de dragoste, iar în fiecare an, mii de români aleg să citească un nou capitol.

Plajele de vis, unele cu aspect selenar, apa cristalină, muntele, cultura, mâncarea tradițională, serviciile de top și prețurile convenabile sunt caracteristicile care îi fac pe turiști ca, an de an, să revină pe tărâmurile elene.

Creta. Obiectiv de vacanță 2020: Să trăiți câteva zile exact ca localnicii

Dacă faceți parte din categoria românilor pentru care Grecia a devenit a doua casă, avem o propunere pe care nu o puteți refuza: să trăiți câteva zile exact ca localnicii. Pentru o experiență cu adevărat tradițională, vă recomandăm insula Creta, mai exact municipalitatea Apokoronas din unitatea regională Chania. Indiferent de câte ori ați vizitat Creta, dacă nu ați străbătut satele din inima Chaniei, înseamnă că nu ați cunoscut niciodată cu adevărat insula zeilor.

 

Grecia cu copiii?

Puteți să luați o pauză de o zi de la descoperirea tradițiilor ca să le faceți o surpriză celor mici: o vizită la unul dintre parcurile acvatice pentru care Creta este celebră. 

Creta: Apokoronas și cele 34 de sate tradiționale

În Apokoronas există 34 de sate tradiționale construite de-a lungul coastei sau la baza legendarilor Munți Albi. Orice anotimp este potrivit pentru a vizita aceste mici așezări, mândria Cretei tradiționale, care și-au păstrat autenticitatea în ciuda faptului că sunt situate destul de aproape de inima regiunii, Chania Town. Nu trebuie să ratați sub nicio formă Vamos, principalul sat, dar pe lista „must see” trebuie să treceți și Douliana, Vrises, Gavalohori, Fres sau Kalyves.

Cum ajungeți în Apokoronas?

Cel mai apropiat aeroport este Aeroportul Internațional Chania, însă din România nu există zboruri directe. În funcție de orașul din care plecați, va trebui să faceți una sau două escale. De exemplu, din Iași se fac două escale, în București și Atena. De asemenea, numărul de ore variază în funcție de orașul plecării, între 3 și 10 ore.

Odată ajunși în Creta, merită să începeți experiența în Vamos, cunoscut ca fiind „satul principal” al regiunii Apokoronas.

De la aeroportul Chania puteți să închiriați o mașină sau un taxi. Între aeroport și capitala regiunii este o distanță de 16 kilometri, care pot fi parcurși în 17 minute, iar până la Vamos sunt 36 kilometri, care pot fi parcurși în 38 minute.

De la aeroport există și varianta transportului în comun, cu autobuzul spre Chania sau alte destinații, prețul biletelor variind între 1,80 euro și 8 euro. Mai multe informații găsiți pe acest site.

Creta: Cazare în case tradiționale renovate

Ce poate fi mai original decât să vă petreceți câteva nopți într-o casă tradițională cretană, ridicată în urmă cu mai bine de 100 de ani? Alegeți o astfel de cazare în locul unui hotel modern. În Vamos, dar și în satele din apropiere există câteva astfel de variante.

Apanemia este o vilă tradițională de piatră cu două niveluri. Construită în 1887, vila a fost restaurată în totalitate de actualii proprietari în 1997, folosind doar materiale naturale, cum ar fi lemnul și piatra, în conformitate cu stilul tradițional al restului satului.

La primul nivel este un living mare și o sală de mese cu mobilier tradițional (realizat manual de meșteri locali) și șemineu.

Un punct forte este veranda cu vedere la munții albi și la sat, până la mare. Prețul pentru 4 nopți, întreaga casă, în luna iulie, este de aproximativ 2500 lei.

  • Mai multe detalii gasiti direct pe booking: Apanemia

 

Strofilia Houses este denumirea a patru pensiuni tradiționale renovate ale unui conac din secolul al XIX-lea, proprietate a familiei Sapounaki.

Acestea sunt situate în satul Selia (la 5 km de Vamos), lângă o frumoasă pădure cu stejar și chiparoși. Casele au fost renovate folosind materiale exclusiv naturale precum piatra și lemnul, menținând nealterate toate elementele speciale din trecut.

Mai mult, casele au fost decorate cu obiecte pe care familia Sapounaki le-a folosit pe vremuri. Un studio pentru 2 adulți, 4 nopți în luna iunie, costă 1400 lei (9,3 pe booking).

 

„Kali Oreksi!” sau „Poftă bună!”

Sunt numeroase localuri cu specific grecesc, mici afaceri de familie unde sunt servite bucate gătite după rețete vechi, dar dacă vreți să trăiți experiența cretană la nivel profund, trebuie să fiți dispuși să intrați în bucătărie și să aflați direct care sunt tainele mâncărurilor tradiționale, alături de localnici.

Sunt organizate cursuri de gătit, astfel că cei pasionați de gastronomie în general sau doar de bucătăria specifică Cretei au șansa ca, plătind o sumă cuprinsă între 50 și 100 de euro, să învețe de la gospodinele locului cele mai simple și cele mai complicate rețete.

Un exemplu de astfel de curs este organizat în satul Vamos, într-un decor excepțional.  O veche clădire unde se fabrica ulei de măsline, datând din anul 1846, numită „Fabrica”, este locul care găzduiește experiența aromelor cretane.

Toate felurile de mâncare sunt făcute din produse naturale, pur cretane, cum ar fi: ulei de măsline, legume, brânză, carne, vin, condimente etc. După gătit, veți mânca cu toții împreună la o masă lungă în stil mănăstiresc, bucurându-vă de cea mai frumoasă muzică greacească.

Pot participa câteva persoane la cursul care costă aproximativ 60 de euro (25 euro pentru copiii sub 16 ani). Acesta durează 4 ore și sunt gătite 5 sau 6 feluri de mâncare.

 

Ce este de văzut și făcut în Apokoronas?

În funcție de timpul petrecut în zonă, puteți să vă faceți un itinerariu bogat, căci obiective și locuri cu o puternică încărcătură istorică sau sufletească pentru localnici sunt pe alese. În continuare aveți câteva exemple.

În Vamos, pe lângă magazine și taverne, puteți vizita o vinărie, o fabrică de ulei de măsline și o fabrică excelentă de brânzeturi. Capela „Fecioara Maria” din secolul al XIII-lea și Mănăstirea Karydi merită și ele vizitate. În fiecare iulie, Vamos organizează cel mai mare festival de jazz din Creta.

În Gavalohori vă veți bucura de case de piatră, străzi pavate și biserici vechi. Există un muzeu popular, cu costume locale, monede vechi, arme și obiecte tradiționale de uz zilnic – iar o cooperativă locală pentru femei deține un magazin care menține vii vechile meșteșugării, cum ar fi „kopaneli”.

Construit pe poalele Munților Albi, la o altitudine de 220 m, Fres este înconjurat de livezi de măsline și podgorii. Piața principală este centrul vieții satului, iar în afara satului se află biserica din Panagia.

Situat pe o vale verde și caracterizat prin prezența apei curgătoare (numele său înseamnă izvoare), pe malul căreia se află taverne și cafenele, Vrises este un sat dominat de natură. Chiar la est (pe drumul spre Rethymno), există un pod care datează din epoca greco-romană – așa-numita Kamara greacă. Și în apropiere este singurul lac natural al Cretei, Lacul Kourna. Dacă aveți norocul să comandați anticristo (mielul gătit lângă, nu peste flăcări) într-o tavernă care are muzică tradițională cretană, veți dori să rămâneți aici pentru totdeauna.

Kalyves este o alegere excelentă pentru cei care sunt în căutarea unui sat lângă mare. Satul este împărțit în două: partea veche și partea nouă, dar asta nu înseamnă că și-a pierdut tradiția. Există o plajă chiar înainte de intrarea în sat.

Dacă timpul vostru de vacanță este limitat și preferați o excursie organizată, există variante care includ 7-8 sate: vizite la mănăstiri, cafenele și brutării tradiționale, muzeu popular și degustare de brânzeturi, distilare raki etc.

 

Chania, celebră pentru tradiția artizanală

O altă variantă de petrecere a timpului este să învățați secretele meșterilor locali: cizme din piele, rucsacuri și covoare țesute, cuțite, obiecte din ceramică glazurată și bijuterii originale, toate pot fi cumpărate sau pot fi realizate alături de meșteșugarii satelor din Chania.

Parcurile acvatice, distracție pentru toată familia

În cazul în care călătoriți împreună cu copiii, Aqua park-urile sunt perfecte pentru toți membrii familiei, indiferent de vârstă, Creta fiind un etalon din acest punct de vedere.

Limnoupolis este unul dintre cele mai populare parcuri acvatice din Creta, se află chiar în Chania, la numai câteva minute distanță de centrul orașului (7 km). Este cea mai bună alegere pentru cei care aleg să își petreacă vacanța în Akoporonas.

Limnoupolis este o destinație care combină eficient divertismentul întregii familii cu relaxarea. Piscina centrală are 1500 mp și o zonă separată, cu adevărat adâncă, de 3,80 m, care te va face să simți că înoți în mare.

Această zonă este dotată cu șezlonguri și umbrele confortabile, astfel încât să vă puteți relaxa sub soarele cretan și să vă bucurați de băuturi și gustări de la barul piscinei. Parcul acvatic oferă, de asemenea, o piscină separată pentru copii.

Există numeroase tobogane lungi și răsucite. La intrare este un Mini Market unde puteți găsi apă, bere, sucuri, înghețată și multe altele la preț de market. În interior există mai multe restaurante. Prețul de intrare este de aproximativ 20 euro pentru adulți și copii peste 13 ani, iar pentru copiii cu vârste cuprinse între 4 și 12 ani, prețul unui bilet este de 15 euro.

Alte două parcuri foarte cunoscute, dar care se află la distanță mare față de Chania, sunt Watercity (154 km) și Acqua Plus (164 km).

Watercity, cel mai mare parc acvatic din Creta, este situat în zona Anopolis, între Hersonissos și Heraklion. Are 36 de jocuri de apă în 80.000 de metri pătrați. Fiind la o distanță atât de mare de Chania, durata drumului va fi de peste 2 ore.

Acqua Plus, primul parc acvatic din zona Europei de Est, construit la doar câteva minute de Hersonissos, este fără îndoială cel mai popular parc acvatic din Creta. Combinația de tobogane de apă, mediu natural, cu flori exotice, palmieri, măslini bătrâni și oamenii minunați fac din acest parc tematic o propunere unică pentru a petrece o zi în timpul vacanțelor. Din Chania până la acest parc acvatic durata drumului este de 2 ore și 20 minute.

Dacă v-am făcut să visați și să vreți să gustați mai mult din Creta, vă invit aici.

Text: Andrei Pop

Grecia de weekend

S-ar putea să-ți placă și

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Bifați căsuța de selectare GDPR

  • Acest formular îți colectează numele, e-mailul și conținutul, pentru a putea urmări comentariile plasate pe site. Pentru mai multe informații, consultați politica noastră de confidențialitate, unde veți primi mai multe informații despre unde, cum și de ce stocăm datele dvs.