Conștientizări în pandemie: cu ce asociez plăcerea și durerea și casa care ne îndeamnă la mișcare

mișcare în casă

De două chestii am devenit conștientă în pandemie: cum să fac un switch mental pentru un stil de viață mai asumat și cum să fac o schimbare în domeniul profesional. Azi și aici vă povestesc despre stilul de viață, iar dacă sunteți curioși despre viața profesională vă invit pe blogul de business.

Dacă mă cunoașteți cât de cât, știți despre mine că mai ales de când am copii, am un stil de viață echilibrat, documentat și conștient. De cele mai multe ori fac alegeri sănătoase, mănânc cât mai puțin procesat, am multe legume, leguminoase, vegetale în alimentație, proteină și evit zahărul adăugat. Fac zilnic o formă de mișcare, meditație și exerciții de respirație și, uneori, încerc activități care dau shut down minții ca să fiu doar în corp, cum ar fi să intru în gheață, după metoda Wim Hof, v-am povestiti aici. Așa arată stilul meu cam 70-80% din timp.

Prima conștientizare în pandemie: cu ce asociez plăcerea și durerea în alimentație

20-30% îl umpleam în diferite ocazii festive cu torturi, vin, șampanie, brânză care mai de care mai mucegăită, iar seara, în concedii, la terasă, lângă prosecco venea și un bol de chips-uri. Cea mai mare conștientizare pe care am avut-o în pandemie, cu ajutorul terapeutei britanice Marisa Peer, a fost că asociez greșit plăcerea cu pierderea. O ciocolată care-mi plăcea îmi aducea kilograme în plus, celulită, deformarea corpului și asta mă frustra. Deci plăcere versus durere. Apoi ca să revin la forma la care mă simțeam eu bine, trebuia să pierd niște kilograme. Și cred că am trecut cu toții prin asta în pandemie. Încă suntem acolo, probabil. Deci plăcere versus durere versus pierdere. Dacă stau să mă gândesc cu ce asociez pierderea (în greutate), renunțarea (la anumite alimente), reducerea (numărului de carbohidrați/ a zahărului), îmi dau seama că mă duc în energia durerii. Cu toții asociem pierderea cu durerea. Și am înțeles că d-asta pentru mine sunt provocatoare momentele de detox, de slăbit, că se referă la o pierdere.

Am înlocuit cuvintele cu care asociez mâncarea

Ciocolata, zahărul, alcoolul sunt pe lista de dureri. Pe lista de plăceri sunt un corp tonifiat, cu vitalitate, hrană vie și crudă, cât mai mult verde în farfurie, 80% legume, frunze, leguminoase și 20% proteină (în special pește) și low carb care mă ajută să nu dau iama în ciocolată în perioada premenstruală. Cred că e foarte important ca specialiștii în nutriție să țină cont de diferențele hormonale dintre bărbați și femei și să integreze și partea asta în programele lor. Așa că, abia acum îmi asum stilul de viață și-l integrez. Mulți ani a fost un concept pe care îl înțelegeam cognitiv, îi vedeam valoarea, mă simțeam bine când urmam un stil echilibrat, dar mă uitam cu poftă la tortul de ciocolată cu fructe de pădure.

A doua conștientizare în pandemie: o casă care să ne provoace la mișcare

A doua conștientizare din pandemie a venit datorită (da, datorită) faptului că am stat mult în casă și ne lipsea mișcarea și mie, și fetelor, care nu au mai mers la cursul de gimnastică și de patine cu rotile. Fără să-mi dau seama, încet-încet, casa noastră s-a transformat într-o casă care încurajează mișcarea.

Aveam o bară de tracțiuni pe care erau atârnate umerașele cu hainele pentru a doua zi. Am mutat umerașele că nu mai plecam nicăieri și bara de tracțiuni a devenit interesantă. Fetele au învățat să se urce pe perete să ajungă la ea, iar eu îmi îndrept coloana de 4-5 ori pe zi în drum spre sufragerie.

casa pentru mișcare

Nu știu cum le-a venit ideea, dar într-o zi fetele au spus că vor un sac de box. Nouă, adulților, ni s-au activat unele amintiri și neîmpliniri și seara aveam sacul de box atârnat de bara de tracțiuni. Fetele îi zic locul unde eliberăm furia și e destul de vizitat 😊.

casa pentru mișcare

De multe ori în lockdown, Măriuca și Julie au dat covorul din sufragerie la o parte și au transformat locul fie în pistă pentru patine cu rotile, fie în scenă pentru exerciții de gimnastică. Asta îmi amintește de bancul:

Aș vrea și eu un covor, ce-mi recomandați?

– Câți copii aveți?

– 5!

– Asfaltați!

Spatele meu este în rai când mă așez pe ruloul de spumă pe care Măriuca îl folosește să se joace de-a circul. Zice că e acrobată și chiar îi iese. Deci presopunctură și echilibru. Way to go, Măriuca!

 

Benzile mele elstice, ganterele, banda de mers, mingea de pilates, pe toate le folosim zilnic, fără să ne propunem un program clar, cu exerciții concrete, doar ne jucăm sportiv. Fetele se ceartă la lecții care să stea prima pe mingea de pilates, iar eu am acces la ea să-mi fac rotațiile și deshiderea șoldurilor doar după ce ele se satură de ea. Nu mai zic câtă zumba online am făcut, câte mișcări de dans am învățat de la fete, nu d-alea de pe vremea ta, mami!, m-am actualizat cu preferințele lor muzicale și am învățat să fac jumătate de șpagat (atât s-a putut) și coadă de Ariana Grande.

 

Cum  putem să diferențiem timpul în fața ecranelor pentru activități de învățare, de cel care afectează dezvoltarea sănătoasă a copiilor

Nu pot zic că am redus la o oră pe zi ecranele, însă suntem cât mai active zilnic. Și zic despre ecrane pentru că în pandemie părinții au fost nevoiți să lucreze foarte mult de acasă, ecranele devenind peste noapte o parte constantă a vieții întregii familii. Unii copii au după, un an, tot felul de probleme de comportament și de dezvoltare. Specialiștii diferențiază activitățile cognitive pe care le fac copiii, de genul școală on-line de restul activităților de relaxare în care aceștia stau în stare cerebrală alfa în fața ecranelor și devin dependenți de stările acestea, care le afectează dezvoltarea.

Asociația pentru Sănătate Mintală a Copilului a lansat o campanie de conștientizare și un film documentar, care explică care sunt semnalele de alarmă la care părinții pot reacționa, cum se poate diferenția timpul în fața ecranelor pentru activități de învățare, de cel care afectează dezvoltarea sănătoasă a copiilor. Urmează să vă zic mai multe despre această campanie în următoarele articole.

Text: Ana Nicolescu

S-ar putea să-ți placă și

1 comentariu

  1. Si noi am facut sport in casa in pandemie. Eu am exercitiile mele pentru spate, la care am msi adaugat si altele pentru intregul corp. Si am dansat mult cu copiii. Asta ne-a adus si miscare si multe zambete.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Bifați căsuța de selectare GDPR

  • Acest formular îți colectează numele, e-mailul și conținutul, pentru a putea urmări comentariile plasate pe site. Pentru mai multe informații, consultați politica noastră de confidențialitate, unde veți primi mai multe informații despre unde, cum și de ce stocăm datele dvs.