Cum arată școala românească ideală în viziunea părinților care doresc reforma în educație?

Am început în luna noiembrie un sondaj public despre sistemul de învățământ din România, în comunitatea Părinți pentru reforma în educație. Din cele aproape 350 de persoane au răspuns la chestionar 150 și am analizat rezultatele cu Mădălina Sava, psiholog clinician, în cadrul emisiunii pe care o realizez la BiziLive, Antreprenoriat&Parenting.

Am scris aici despre ce nemulțumiri au părinții respondenți cu privire la sistemul de educație. Astăzi vă spun ce au răspuns oamenii din comunitate la întrebarea Cum ar arăta școala românească în viziunea ta? În al treilea articol dedicat analizei chestionarelor vedem ce sunt dispuși să facă, concret, cei nemulțumiți de sistemul actual pentru a aduce o schimbare sau o îmbunătățire în educația din România.

Părinții vor un sistem de educație centrat pe elev

În urma analizei răspunsurilor strânse prin chestionar, se conturează următoarele teme despre cum ar fi bine să arate școala în România. Se evidențiază nevoia unui sistem de educație care are copilul în centrul său.

  • Programa școlară adaptată la nevoile societății.
  • Modul de predare actualizat, interactiv.
  • Atitudinea profesorilor să fie orientată către nevoile elevilor.
  • Dotare corespunzătoare a școlilor.
  • Directorii de școli să nu fie aleși politic, ci direct interesați de bunăstarea elevilor.
  • Implicarea părinților în procesul de educație.
  • Mai puțini copii în fiecare clasă.

Programa școlară actualizată și adaptată la nevoile societății

Părinții sunt de părere că programa ar trebui să fie mai aerisită, mai structurată și mai lejeră, iar copiii să aibă mai mult timp liber. În școala ideală curricula ar fi adaptată la nevoile societății, iar copiii ar avea posibilitatea să își aleagă materiile de care sunt interesați. Modul de predare ar fi unul interactiv, iar cursurile ar fi ținute de specialiștii din companii sau de liber profesioniști.

De asemenea, elevii nu ar fi într-o singură clasă stabilită după vârsta copilului, ci ar “migra” de la o clasă la alta în funcție de nivelul pe care îl are la o anumita materie. Ca în SUA (unde eu am mers la Middle School 2 ani). Acolo, aveam un orar personalizat. La engleză mergeam într-o clasă unde copiii erau de același nivel cu mine, la matematica în altă clasă, la științe naturale în alta. În viziunea mea, s-ar pune accent pe dezvoltarea abilităților practice: cum să-și îngrijească casa (schimbat becuri, spălat vase, călcat cămăși, aranjat paturi), cum să se descurce în comerț (banii, cum să citească un bon fiscal etc.), să învețe despre sistemul legislativ și posibilitățile civice pe care le are fiecare în Romania.

Respondenții își doresc materii opționale interactive, fără note, care să ofere bucurie elevilor, module de dezvoltare personală și includerea unor materii noi, precum educație financiară.

Alte materii axate mai degrabă pe comunicare, inteligență emoțională, lucru în echipă, adaptabilitate, decât pe cunoștințe inutile. O metodă de predare axată pe copil, nu pe informații. O abordare mai mult practică, mai puțin teoretică (pentru științe, de exemplu). Materii noi care să îi pregătească pentru epoca digitală în care vor trăi. Mai mult sport, lecții în aer liber, mai mult timp petrecut în natură.

 

Părinții își doresc o școală fără teme, fără ore și materii inutile

O școală bazată pe învățarea responsabilă în care elevul devine motivat să își asume învățarea, să simtă “da, este interesant, are legătură cu mine”, învățarea să pornească din curiozitate și să trezească entuziasm.

O retea de “orașe” și comunități educaționale inovative care susțin explorarea și experimentarea prin modele, instrumente de joacă, grupuri de lucru îmbinate cu principii spirituale, civice, de dezvoltare soft skills, vocațională, colaborativă.

 

Profesori mai bine plătiți, pregătiți și în formare continuă

Suntem o societate care îi remunerează excesiv pe fotbaliști și pe vedete, iar pentru dascăli avem salarii jignitor de mici. Poate mulți nu consideră că este moral să îi plătim bine pe profesori, dar eu sunt de părere că este cel puțin util ca cei care ne formează copiii timp de două decade să aibă salarii motivante.

Cei care au răspuns la chestionar sunt și ei de aceeași părere și adaugă faptul că profesorii ar trebui să fie bine pregătiți și să beneficieze de formare continuă.

 

Ce face un profesor bun?
  • Este orientat către nevoile elevilor
  • Are empatie, grijă pentru copii
  • Are cunoștințe de psihologie
  • Este capabil să-și gestioneze emoțiile
  • Încurajază colaborarea, fair play-ul și cooperarea în procesul de învățare (versus competiție nesănătoasă)
  • Creează o atmosferă prietenoasă la ore

Dotarea corespunzătoare a școlilor

La acest capitol stăm destul de prost chiar și la oraș. Părinții își doresc condiții corespunzătoare de igienă, nutriție adecvată, acces la educație de calitate și în mediul rural, echitate și un design diferit al spațiilor utilizate pentru învățare.

 

Cum ar arăta putea arăta școala românească în viziunea părinților?
  1. Centrată pe nevoile elevilor
  2. Atmosferă caldă, prietenoasă, profesori empatici
  3. Mod de predare adaptat la noile generații de copii, interactiv, experiențial, fără teme
  4. Accent pe cooperare și competiție sănătoasă
  5. Materii mai puține, dar mai utile, adaptate la nevoile din piața muncii, mai multă practică
  6. Dezvoltarea unor abilități și acumularea unor cunoștințe utile în viața de zi cu zi
  7. Dezvoltare personală pentru copii și cadre didactice
  8. Ore în aer liber, mișcare, sport
  9. Acces la educație pentru toți copiii, educație de calitate și în mediul rural
  10. Salarii mult mai bune pentru profesor

 

 

Ce mi-aș dori eu să învețe copiii mei la școală?
  1. Cum să își stabilească un obiectiv. CUM să gândească, nu CE să gândească. De obicei, școala îi învață pe copii să respecte regulile fără să le pună la îndoială, să memoreze cantități industriale de informație nerelevantă în viața de adult și nu îi învață cum să gândească pe cont propriu, cum să își facă strategii ca să-și atingă obiectivele.
  2. Cum să facă bani. Mergem la școală 20 ani și nu învățăm nimic despre bani. Apoi când ieșim din facultate ne petrecem tot restul vieții încercând să câștigăm bani. Îmi doresc ca școala să continue ce încep eu acasă și să îi învețe pe copiii mei cum să-și folosească talentele pentru a contribui la viețile altora în cel mai bun mod posibil.
  3. Cum să rezolve probleme, cum să găsească, pe cont propriu, soluții creative și logice.
  4. Cum să fie fizic sănătoși, ce rol au nutriția și exercițiile fizice.
  5. Cum să aibă un caracter bun.
  6. Cum să aibă relații de calitate.

Tu ce crezi? Îndeplinirea acestor dorințe țin de școală sau de educația de acasă?

Text: Ana Nicolescu

Analiză sondaj: Psih. Mădălina Sava

Foto: Pexels.com

S-ar putea să-ți placă și

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Bifați căsuța de selectare GDPR

  • Acest formular îți colectează numele, e-mailul și conținutul, pentru a putea urmări comentariile plasate pe site. Pentru mai multe informații, consultați politica noastră de confidențialitate, unde veți primi mai multe informații despre unde, cum și de ce stocăm datele dvs.