La finalul lui noiembrie 2016, la invitația revistei Parole de Mamans, am vizitat Parisul, ca blogger influent pe zona de parenting. Împreună cu Tily Niculae (www.tilyniculae.eu), Ana Maria Mitruș (www.meseriadeparinte.ro), Cristina Ologeanu (www.blogulmamei.ro), Daniel Osmanovici (www.tataincepator.ro), Robert Diaconeasa (www.daddycool.ro) și Dan Cruceru (www.taticool.ro) am format #TeamRomania la E-Fluent5, cea mai mare întâlnire a bloggerilor internaționali de parenting.
Mulți m-ați întrebat cum am fost selectați cei 7 bloggeri. Așa că am stat de vorbă cu Cristina Hermeziu, jurnalistă și traducătoare la Paris, cea care a avut misiunea de a ne selecta din cei peste 300 din țara noastră.
Cine este Cristina Hermeziu?
Cristina Hermeziu: Sunt jurnalistă și traducătoare. Înainte de a pleca din România în Franța acum 11 ani, cu o bursă post doctorat, am lucrat zece ani la Televiziunea Română, studioul din Iași. Acolo am aflat că cel mai frumos lucru care ni se poate întâmpla este să ne povestim unii altora experiențele, ideile, visurile, să ne intersectăm unii cu alții. Am plecat deci cu credința că e scris în genele noastre de oameni să ne povestim unii pe alţii. Povești de oameni culeg și în Franța, scriu cronici în presa din Franța despre cărțile autorilor români, moderez întâlniri și dialoguri la saloane de carte sau la festivaluri, imaginez evenimente, pun în contact oameni. Îmi place poziția aceasta de interfață, de mediator cultural, aș spune că e una privilegiată, ai dublă perspectivă și miză dublă, chiar dacă nu e întotdeauna ușor să faci ca una dintre părți să meargă la întâlnirea cu cealaltă fără prejudecăți și fără clișee. Dar când se întâmplă e spectaculos! Am avut dovada recent, la evenimentul E Fluent 5, organizat de Parole de Mamans.
Cum se vede din Paris, blogosfera de parenting din România?
Cristina Hermeziu: E cu siguranță un domeniu viu, care s-a dezvoltat fabulos și fulgerător în ultimii ani, cu o energie și o dorință de exprimare foarte tonice. Se observă că e o acoperire exclusiv urbană, și o concentrare în special în București, aspecte explicabile desigur și prin dinamismul ofertă-consum de tehnologie specifică, de online, și probabil de oportunități de monetizare a blogurilor pe această nișă.
Ai colaborat cu Parole de Mamas pentru proiectul E-Fluent 5. Povestește-ne cum s-a născut această colaborare?
Cristina Hermeziu: O colaborare foarte frumoasă care s-a născut din ideea genială a revistei Parole de Mamans de a crea un eveniment internațional, de se deschide către alți bloggeri părinți din alte spații culturale. Pentru acest lucru aveau nevoie de un jurnalist care să fie și traducător sau de un traducător care să fie și jurnalist. Oportunitatea de a arăta ce are de spus România din perspectiva blogosferei părinților m-a entuziasmat imediat și am integrat cu bucurie echipa internațională de la E-Fluent 5.
Cum ți s-a părut misiunea de a selecta 7 bloggeri români de parenting din cei peste 300? Care au fost criteriile de selecție? Cum evaluezi un blog dacă are influență și nu doar vizibilitate știindu-i traficul? Mulți își sponsorizează postările și deci nu cresc organic. În plus, unii se folosesc de subiecte în vogă sau excesiv de emoționale pentru a atrage trafic. Cum stabilești care este influencer?
Cristina Hermeziu: De fapt au fost selectați 10 bloggeri dar nu toți au fost disponibili în perioada în care a avut loc la Paris întâlnirea internațională a bloggerilor părinți E-Fluent 5. Selecția s-a făcut în urma unei anchete de câteva luni bune în care am citit sute de postări de blog și am urmărit nu doar vizibilitatea lor – desigur foarte importantă, ci în egală măsură temele abordate, scriitura autentică și nu în ultimul rând stilistica vizuală, spiritul creativ, look-ul blogului. Au contat de asemenea disponibilitatea, interesul arătat și reactivitatea în momentul solicitării interviului de prezentare. Din intersecția tuturor acestor criterii, s-a conturat o serie de voci distincte, concretizate în microportrete jurnalistice pe care le-am conceput și tradus în franceză și în română, și pe care revista Parole de Mamans le-a publicat în secțiunea Internațional.
Cum s-a văzut proiectul E-Fluence 5 de la tine? Ce ai aflat nou despre bloggerii părinți din România?
Cristina Hermeziu: S-a văzut cât se poate de bine! O adevărată plăcere să descopăr chipuri și voci de mame și tați din România, dinamici, tonici, nonșalanți, moderni, responsabili, veseli, maturi, creativi: o superbă carte de vizită a blogosferei parentale din România în concertul internațional de gen de la Paris! Am descoperit că, fiind un mediu în mod legitim concurențial, s-au legat totuși prietenii, la Paris. Și am jubilat să văd cum tonusul echipei de bloggeri din România a fost contagios, și i-a sedus practic pe organizatorii francezi, pentru care „l’équipe roumaine a été au top » ! 🙂 Am descoperit cu bucurie că a existat un impact al acestei întâlniri internaționale, în sensul în care bloggerii români, întorși acasă, s-au organizat post-factum pentru a suplini lipsa de timp sau de oportunități de a relaționa și mai mult cu alți bloggeri din alte țări, pe durata celor două zile petrecute la evenimentul de la Paris.
Cum crezi că va evolua această nișă?
Cristina Hermeziu: Cred că se poate observa un specific al blogosferei parentale românești, și anume faptul că e în fază cu noile tehnologii adaptate pentru consumul din România, rămânând în esență de factură „clasică”, narativă, pe Facebook și pe platforme online personalizate, dedicate (spre deosebire de alte spații culturale și alte țări unde e mai multă producție și mai mult consum pe twitter, spre exemplu, pe Instagram sau YouTube). Probabil că o punere în poveste a experienței și a aventurii de a fi părinte mai accentuat vizuală ar sparge bariera limbii și ar putea crea condiții către o vizibilitate exterioară sporită. Dar e de la sine înțeles că publicul țintă rămâne în principal unul național.
Un cuvânt/îndemn/sfat pentru bloggerii părinți.
Cristina Hermeziu: Să-și păstreze spiritul creativ, ludic și să mențină vie această curiozitate simplă și esențială, conținută într-o întrebare care ne leagă unii de alții și care ea ne face să ne citim, intersectăm, întâlnim, împrietenim unii cu alții, indiferent de coordonate geografice sau culturi: „oare alți părinți cum fac?”
Text: Ana Nicolescu