Cum cheltuim banii în familie. Conversația nr. 1 cu Adrian Asoltanie, Dresorul de Lei

Mulți credem că sursa neîmplinirii noastre este lipsa banilor. Avem idei preconcepute despre ei, despre de unde provin, cum îi facem, cum, cu cine și pe ce îi cheltuim. Ca să facem lumină în bugetul familiei, i-am propus lui Adrian Asoltanie, trainer de educație financiară, să avem săptămânal câte o discuție despre bani. Va fi un fel de pastilă financiară pentru că ea vine ca un medicament care să vindece și să alinieze unele frustrări, neînțelegeri, prejudecăți.

Așa că, timp de 10 săptămâni, vă invităm în fiecare miercuri să întoarcem pe toate fețele banii.

Vom avea pentru început 10 conversații inspiraționale pornite de la întrebările pe care le-am primit de la voi în urma articolelor cu Adrian. Alte conversații provin din nedumeririle mele și din speranța ca vom reuși să fim o generație capabilă să genereze miracole financiare, deși Adrian spune că nu există așa ceva. Acum depinde cum definim miracolul :).

Vom vorbi depre planificare, prosperitate, pace și libertate financiară.

Nu vom transforma disciplina financiară într-o materie greu de digerat și în concepte care funcționează doar pe hârtie. Vom pune bani în contextul social actual și vom vedea ce putem face cu ce avem ca bază materială, ca pasiuni, ca înclinații, ca timp și energie pentru a ajunge la abundență.

Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com

Cei mai mulți dintre români trăiesc de la un salariu la altul

 În cursul meu despre Familie, Copii și Bani explic faptul că banii la comun sunt în același timp o provocare și o mare oportunitate. O provocare pentru că, de obicei, într-un cuplu vom întâlni personalități diferite, dacă nu chiar diametral opuse. În căutarea echilibrului, suntem atrași de persoane care ne completează dar care vin în același timp cu alte perspective, convingeri și principii.

Punctul de plecare cel mai important este alcătuirea bugetului familiei – un formular gratuit se poate descărcă de pe www.adrian.asoltanie.com/gratuit. Aceasta e bază de la care trebuie să înceapă discuția partenerilor despre gestionarea banilor dar, din păcate, doar aproximativ 20% dintre români folosesc în mod constant un buget. Aș recomanda acest exercițiu și tinerilor care urmează să se căsătorească, măcar timp de 6 luni înainte de eveniment. Sunt convins că vor află multe lucruri interesante despre partener și viață împreună.

Recomandarea mea este că în familie banii să fie administrați la comun

Din punctul meu  de vedere, administrarea separată este un simptom pentru 5 probleme profunde și, poate, neconștientizate:

  1. Lipsa de încredere în partener – „Țin banii separat de teamă că celălalt îi risipește sau, dimpotrivă, îmi va limită achizițiile.”
  2. Lipsa de comunicare – „Ce rost are să vorbim despre obiectivele / dorințele fiecăruia dintre noi? Decât să ne certăm…”
  3. Lipsa de maturitate – „Eu asta îmi doresc și n-am de gând să mă schimb. Așa sunt eu, cui nu-i convine…”
  4. Aroganța – „Eu câștig mult mai bine decât partenerul… de ce să-mi cheltuie banii?” sau „Sotul / soția habar nu are să umble cu banii…
  5. Lipsa de transparență – o mai numesc și „infidelitate financiară” – de obicei ascunde obiceiuri nesănătoase (jocuri de noroc, pariuri…), datorii, investiții pierzătoare sau chiar planuri de viitor ascunse (divorț…). Singurul lucru cu care sunt de acord este acel plic al femeii FSB (fără știrea bărbatului) 🙂 cu o mică sumă de bani care să dea un sentiment suplimentar de siguranță mult dorit de soție.

Atunci când banii sunt ținuți la comun, se întâmplă 5 lucruri importante

  1. Partenerii TREBUIE să discute obiective comune, să atingă subiecte sensibile și să planifice viitorul familiei. Deși uneori discuțiile pot fi aprinse, un cuplu deschis comunicării și compromisului va ieși mai sudat din aceste situații.
  2. Două venituri puse la comun și orientate spre un obiectiv unic sunt o forță extraordinară și ating rezultate pe care individual nu le-ai putea atinge (achiziții majore, achitarea datoriilor, economii și investiții…)
  3. Se elimină acea „ceață” nesănătoasă în care fiecare partener nu știe ce face celălalt și, de obicei, își închipuie cele mai sumbre scenarii.
  4. Se transmite un mesaj comun, de unitate copiilor și asta e întotdeauna un lucru benefic.
  5. Deciziile vor fi mai echilibrate împreună decât individual pentru că partenerul vede alte perspective, oportunități sau pericole.

Atât pentru prima conversație. Am mai scris despre bani aici. Dacă aveți întrebări pentru Adrian, le așteptăm aici, în comentarii. Miercurea viitoare vorbim despre preconcepțiile legate de bani și cum ne influențează deciziile financiare.

Adrian Asoltanie are o experiență de business de peste 22 de ani din care ultimii 15 ca antreprenor. După ce a învățat în cel mai dur mod lecțiile crizei din 2009 la nivel personal și de business, și-a descoperit pasiunea și misiunea de a-i ajuta și pe alții să evite greșelile pe care le-a făcut.

Text: Ana Nicolescu

Grafică: Păpădia Design

S-ar putea să-ți placă și

20 comentarii

  1. La noi așa e, banii sunt la comun. Cred că și din cauza afacerii pe care o avem împreună, ne-am obișnuit ca și restul veniturilor să fie la comun. Soțul meu este cel mai chibzuit dintre noi doi, eu recunosc că am “degetele greblă” câteodată 🙂 Ne completăm bine însă, mă aduce cu picioarele pe pământ 🙂 El se ocupă de planuri de investiții, bugete, etc.

  2. Cum adica egalitate, dar femeia plic de bani separat? barbatul nu are nevoie de siguranta? ori e egalitate ori nu mai e?

    1. 🙂 in realitate femeile au o inclinatie mai mare spre siguranta si asta e o calitate excelenta pentru stabilitatea familiei. Barbatii tind sa fie mai “zapaciti”.

  3. Foarte util si interesant acest articol, este exact ce aveam nevoie. Intre timp am incercat sa descarc formularul pt alcatuirea bugetului si nu am reusit – o fi vreo problema?
    E chiar un punct bun de plecare sa ne organizam bugetul, in momentul de fata am impresia ca nu cheltuim deloc responsabil si din pacate banii nu se duc pe prostii, ci pe chestii uzuale, normale. Cred ca pe mancare se duc cei mai multi bani :((.
    Astept cu interes si urmatoarele articole. Zi faina in continuare,

    1. EU am ținut evidența la toate cheltuielile și încasările timp de 3 ani. Cei mai mulți se duceau pe mâncare. Pe care o risipeam, desigur, pentru că noi cumpăram mai mult decât aveam nevoie. Plus alimente inutile, cu mult zahăr, luate ca influență a publicității. Multă mâncare aruncată la gunoi, deci bani duși pe apa sâmbetei. Zero pensii private, zero asigurări de viață, zero fond de economii, zero conturi pentru copii etc. Dar mâncam bine :))

      Referitor la formular, rezolvăm imediat cu Adrian.

    2. Buna, s-a rezolvat cu formularul, poate fi descarcat. Daca sunt intrebari sau nelamuriri le astept aici. Succes!

    1. Nu e vorba de procent ci de o mica suma de bani care sa-ti dea un plus de liniste… 500-1000 ron. Atentie, nu e plicul PFSB (Pantofi Fara Stirea Barbatului :-))!

  4. Foarte utila seria. De abia astept sa aflu mai multe. Nu sunt in principiu de acord cu ideea unui “plic” pentru femie, nu vad de ce am primi acest drept in plus, sau de ce am fi speciale sau am avea nevoie de extra incredere / siguranta 🙂 . Acestea fiind spuse, legat de acest subiect, e interesanta abordarea banilor intr-o familie in Etiopia: banii sotului sunt ai familiei, banii sotiei sunt doar ai ei haha 🙂

    1. Poate suntem egali dar nu suntem la fel. Eu vorbesc din experienta de trainer dar mai ales de sot 🙂 #dacavreilinisteincasa

  5. E foarte utilă ideea acestei serii, mă bucur că am descoperit-o. Pe mine m-ar interesa dacă există metode de (re) educare financiară a generației părinților noștri – acel tipar de om trecut prin comunism, care a fost obișnuit cu lipsurile, iar acum cumpără de toate, necesare sau nu, cade ușor victima consumerismului, dintr-un fel de revoltă față de vremurile trecute. De asemenea, m-ar interesa cum îi putem educa pe copii astfel încât să evite aceeași tendință de a cheltui bani pe tot ce văd la tv, în reviste sau la alții. Mulțumesc pentru efortul investit în această serie!

    1. Madi, mulțumim că urmărești seria și mulțumim pentru aprecieri.

      Și eu simt că am nevoie de eudcație financiară, ca adult care a copilărit în comunism. Cred totuși că acest consumerism exagerat ne vine din faptul că simțim că nimic nu e de ajuns orice am face. De acea avem tendința de a ne acoperi pe noi și pe copii cu lucruri, obiecte etc. Și aici avem nevoie să vindecăm golurile și rănile prin autocunoaștere și dezvoltare personală. Abia apoi cred că ar fi eficiente cursurile de educație financiară care să ne învețe strategie, economisire, investiții etc pe un teren fertil. Dacă nu rezolvăm asocierea pe care o facem cu banii, s-ar putea ca niciun curs financiar să nu își atingă potențialul.

      Cât despre copii, eu zic că ei au tendința să cheltuie așa cum văd că se cheltuie în casă. Dacă părinții cumpără tot ce văd la tv probabil că și tendința lor este aceeași. Și la noi se întâmplă la fel. Noi ca părinți impunem limite și stabilim modele. De aceea aproape în fiecare articol spun că totul depinde de cât de vindecați și maturi suntem noi ca părinți. Când noi vom avea alte valori decât să avem 3 case, 3 mașini, 5 aspiratoare, 10 boxe, 15 perechi de pantofi, 20 de rochii, cele mai noi telefoane și laptopuri etc și ne vom orienta către timp petrecut în natură/ jocuri în familie/ weekend-uri deconectați de tehnologie etc atunci, probabil, copiii vor învăța că tot ce este important în viață nu se cumpără cu bani.

      Dar asta e doar perspectiva mea și eu nu sunt nici psiholog, nici trainer de educație financiară. Adrian va răspunde mai la obiect 🙂

    2. Draga Madi, legat de educarea parintilor, tine-ti asteptarile jos. Se mai numeste si sindromul “Pampers” adica cine ti-a schimbat tie pampers-ul n-o sa-ti asculte niciodata sfaturile financiare. 🙂 SIngura modalitate de convingere este exemplul personal si, poate… sa li se aprinda niste beculete si sa vina ei spre tine. E important sa nu le sustii tu financiar obiceiurile nesanatoase, adica sa-i ajuti cu bani. Daca nu dau (din nou), de greu, nu se schimba.

      Cu copiii e mult mai simplu si unul din episoadele viitoare este dedicat chiar acestui subiect, deci tine aproape! 🙂

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Bifați căsuța de selectare GDPR

  • Acest formular îți colectează numele, e-mailul și conținutul, pentru a putea urmări comentariile plasate pe site. Pentru mai multe informații, consultați politica noastră de confidențialitate, unde veți primi mai multe informații despre unde, cum și de ce stocăm datele dvs.