Tu faci cum iti spun eu ca stiu mai bine. Nu pune mana acolo ca te arzi! Nu te urca singura pe scaun ca o sa cazi. Stai ca iti tin eu biberonul. Spune-i doamnei cati ani ani? Cum te cheama? De ce vrei sa le sustii pe fete sa plece din tara cand vor fi mari? Vrei sa ramai singura la batranete? Atunci de ce am mai facut copii? Sa-i dam societatii? Cum adica pentru ei? Sunt doar cateva dintre indemnurile si discutiile pe care le avem apropape zilnic in casa. Amandoi, si eu si sotul meu, avem aceeasi varsta. Amandoi am crescut sub acelasi regim comunist, cam cu aceleasi lipsuri, cu acelasi sotron, tara tara vrem ostasi, cu cubul Rubic, cu tenesii de Dragasani si cu treningurile alea albastre. Cu taberele la Padina, cu cravata de pionier. Cu obedienta, cu stat la coada, plecat capul in fata adultilor, cu respect, pe alocuri prost inteles, cu matale si dumneavoastra, cu 10 lei pentru un 10 la scoala.
Ce ne face diferiti acum, cand suntem parinti? Conservatorismul lui si setea mea de cunoastere a cat mai multor modele de parenting. Ii povestesc de fiecare data despre unele concepte, unele i se par interesante, altele, o porcarie. De aplicat, nu aplica decat modelul parental al parintilor lui. Trist, nu? Atat pentru el, cat si pentru fetele noastre.
Ieri am mers cu Mariuca si cu Bogdan la Ikea. Ne-am nimerit alaturi de un cuplu de francezi cu un baiat cam de varsta Mariucai. Francezii mari isi vedeau de treaba, vorbeau intre ei, se uitau la mobile, la saltele, isi notau, masurau. Francezul mic se juca, explora, se tinea dupa ei, se bucura de tot ce descoperea nou. Parintii nu il strigau cand plecau mai departe, Dar cel mic stia ca trebuie sa fie atent si ii urma chiar daca se indeparta considerabil de ei. La masa, parintii s-au asezat cam la 5 metri de locul de joaca, unde copilul se juca nestingherit, interactiona frumos cu copiii, iar franceza nu era o bariera in joaca lor. Din cand in cand, se ducea la parintii lui sa mai ia o gura de mancare. Parintii nu-l chemau nu-l ademeneau, nu-l amenintau. El isi alegea momentul, cantitatea si calitatea. Cand s-a facut de plecare, parintii s-au ridicat de la masa, baiatul a venit vesel, si-a imbratisat mama si au plecat bucurosi mai departe.
Noi: Mariuca, vezi sa nu rastorni cutiile de pe raft. Mariuca, ai grija la scari. Mariuca, ai vazut jucariile astea? Mariuca, iti place patul supraetajat? Mariuca, vrei sa ne jucam la bucataria pentru copii? Mariuca, hai sa-ti dau putin somon. Mariuca, vino sa iei si castravete. Mariuca, ai terminat din gura? Mariuca, vezi sa nu versi apa pe tine. M-am pus in locul ei si nu am putut sa suport mai mult de 2 minute de cicaleala, m-am scuturat si am redevenit adult. Cat de obositor poate fi pentru copii! La fel si pentru parinti!
Pe 22 februarie, merg la conferinta Parenting prin ochii copilului. Urania Cremene, Expert Parent’s Toolshop Romania si Lumea lui Momo ne invita sa o cunoastem pe Jody Johnston Pawel – parintele metodologiei Parent’s Toolshop, lider mondial in educarea parintilor. Iata cateva detalii, de la organizatorii conferintei, despre aceasta metodologie. Poate va surade si veti vrea sa o aprofundati putin, Cine stie? Poate vi se va potrivi voua si copiilor vostri. Sau poate nu se va portrivi 100%, dar poate aflati unele idei deschizatoare de drum in relatia cu copiii vostri.
Parent’s Toolshop este o metodologie de parenting aparuta in Statele Unite, gandita pentru copilul de astazi, in contextul lumii in care traieste, dar mai ales pentru viitor. Ii ajuta pe parinti sa constientizeze care sunt convingerile lor si in ce fel acestea impiedica dezvoltarea independenta, armonioasa, a viitorului adult. Care este comportamentul lor acum, fata de copii, si care este impactul acestuia, pe termen lung.
Metodologia propune 100 de tehnici care construiesc, prin aplicare consistenta, iubire neconditionata si schimbarea convingerilor parintilor, stima de sine la copil. Toate studiile demonstreaza ca adultii au scoruri mici la stima de sine, acesta fiind ingredientul minune pentru reusita in viata.
◦ Independenta si responsabilitatea copilului (felul in care gandeste pentru el si cum ia decizii si face alegeri)
◦ Dezvoltarea motivatiei interne (felul in care cooperam cu copilul in locul obtinerii obedientei),
◦ Dezvoltarea inteligentei emotionale si gestionarea propriilor emotii,
◦ Agresivitatea si alte comportamente indezirabile – ce se afla in spatele lor, care sunt nevoile nesatisfacute ale copilului, cum putem sa ne schimbam comportamentul, in asa fel incat si el, copilul, sa si-l modifice pe al sau.
◦ Disciplina si autodisciplina (alte doua abilitati extrem de importante pentru viitorul adult si care au, din nou, o mare importanta pentru reusita lui in viata).
Parent’sToolshop este o metodologie bazata pe cercetare, din care 10 ani documentata. Jody Johnston Pawel, parintele acestei metodologii, a pus laolalta cele mai eficiente tehnici de parenting dezvoltate de ea insasi si de experti, metodologia functionand organic, ca un puzzle bine gandit.
Fiecare tehnica se sprijina pe o alta si se hranesc reciproc. Este o stiinta a comunicarii cu copilul, a intelegerii felului in care copiii gandesc – si de ce gandesc asa, a intelegerii nevoilor lor si atentiei fata de unicitatea copilului, in unicul scop de a-i ajuta sa-si atinga potentialul maxim, in non-competitivitate si non-egoism.
Nu este un manual pentru dresat copiii, cum multi parinti percep in mod extrem de eronat parentingul. Nu este despre cum sa-i facem sa faca ce vrem noi, ci despre cum le devenim sprijin, modele si sursa de iubire neconditionata, oferindu-le ceea ce au nevoie, cand au nevoie, invatandu-i totodata sa le pese de ceilalti, sa contribuie, sa aiba spirit comunitar, sa fie responsabili pentru ei si pentru ceilalti, sa gandeasca pentru ei si sa faca alegeri constiente.
Cat despre detaliile tehnice ale conferintei organizatorii s-au gandit la ce pot face pentru mamicile care nu isi pot lasa copiii acasa pentru atatea ore, si au venit cu doua zone concept, una de alaptare, ce va fi chiar in sala de conferinte si va fi dotata cu perne astfel incat sa fie cat mai comoda (Breastfeeding Corner), iar cea de a doua va fi o sala special pregatita pentru copilasii trecuti de vremea bebelusiei, Crafts and Play Corner, unde copiii se vor putea juca liberi. Aceasta zona va fi dotata cu jucarii de la Marvelous Store si, de asemenea, vor fi gandite ateliere de creativitate de catre echipa de la Lumea lui Momo. Detalii gasiti pe site.
Ne vedem la conferinta!
Text: Ana Nicolescu
2 comentarii
Si ce e inca trist este ca inca de cand incep sa paseasca exageram cu “nu e voie”
Practic le ingradim nevoia de cunoastere inca din frageda pruncie
.Pe urma ne miram ca nu mai e interesat copilul sa descopere,sa citească si dupa ce intra la scoala sistemul nici atat nu îi ajută.
Si eu mi-am dat seama ca am exagerat cu” nu e voie”, sau “nu face aia” si cred ca acum ne confruntam cu “nu vreau” din cauza asta 🙁