Anul ăsta ma zis prea des da și prea târziu nu. Am avut de ales din multe variante bune și câteva extraordinare. Totuși, m-am oprit la o singură opțiune mare, una mijlocie și câteva mai mici. Din toate mi-am dat seama ce vreau să fac în următoarea etapă a vieții mele. Se împlinesc 7 ani de când am blogul și este momentul să trec la următorul ciclu de 7 ani. O să mă reorientez puțin, voi păstra ce este absolut esențial și voi face cel mai important lucru pe care vreau să îl fac în acest moment cu timpul și resursele pe care le am.
Cea mai mare intenție pentru următorii ani este să elimin neesențialul și să fac alegeri dure între o mulțime de lucruri bune și câteva lucruri cu adevărat importante. Așa cum zice Greg McKeown în cartea Esențialismul, aproape orice este zgomot de fond și foarte puține lucruri sunt cu adevărat excepționale. Așa că mă simt inspirată de el și o să mă înham la goana disciplinată după mai puțin. Vă recomand să citiți cartea, mai ales dacă vă place să vă pierdeți într-o sută de locuri, lucruri, proiecte și nu reușiți să găsiți esențialul din viața voastră. Autorul spune că un neesențialist crede că aproape totul este esențial. Un esențialist crede că aproape totul este neesențial. Motto-ul meu pentru următorii ani: Mai puțin, dar mai bine.
Întrebările la care mi-am răspuns inspirată de cartea Esențialismul
Ce problemă vreau să rezolv?
Ce mă face să mă simt profund inspirată?
La ce sunt deosebit de talentată?
Ce vine în întâmpinarea unei nevoi semnificative a lumii?
Dacă aș putea să fac acum o singură chestie în viața mea, ce decizie aș lua?
Care este cel mai valoros rezultat pe care îl pot obține?
Investesc în activitățile care trebuie?
Întrebarea nu e la ce să renunț?, ci La ce pot să am cel mai mult succes?
Așa am ajuns la planul meu pentru 2019 (cel puțin)
Podcasturile Remodelează-ți viața
Încep o serie de podcast-uri la mine pe blog cu oameni care și-au schimbat viața și s-au reorientat în carieră. Caut oameni care și-au schimbat domeniul de activitate, au trecut de la statutul de angajat, la cel de antreprenor, și-au luat un an sabatic, și-au schimbat religia, viziunea despre viață, rutina și ritualurile. Vreau să văd ce a dus la transformare, care a fost triggerul, cum a fost despărțirea de viața veche, dacă s-a rupt rapid ca un biscuite sau ca o felie de pizza cu extra mozzarella. Apoi sunt curioasă de spațiul dintre no longer și not yet. Cât a durat tranziția, cum s-au așezat în noua identitate, cum s-au scos în lumea veche cu o nouă identitate, cum și-au găsit o lume nouă, cum s-au cernut prietenii, proiectele, ce rol a avut familia. Iar la final o să absorb povestea succesului asumat și o să-i aplaud mereu pe oamenii care au curaj să ia decizii pentru ei și nu îi lasă pe alții să o facă în locul lor.
Misiunea mea în educație
Învățătoarea mi-a spus că eu am darul de-a le împărăși celorlați ceea ce știu de când aveam 7 ani, iar la 10, deja era certitudine pentru ea. Așa că la final de clasa a IV-a mi-a făcut cadou o poză alb-negru cu noi două și a scris: Pentru viitoarea mea colegă.
Nu sunt învățătoare, însă am adunat o comunitate de peste 500 de bloggeri și timp de 2 ani i-am invitat la cursuri de blogging. Până în ianuarie o să mă hotărăsc dacă voi continua Digital Parents Talks și în 2019 sau nu. Cei doi ani se traduc în cifre cam așa:
- Peste 500 de bloggeri care au trecut pe la cursurile #DPT.
- Peste 50 de speakeri și traineri.
- Peste 400 de articole publicate de bloggeri despre ceea ce au învățat la #DPT.
- 30 de branduri care ne-au susținut.
Reforma în educație și realizator la la BiziLive
În octombrie am început să formez comunitatea părinților care vor reforma în educație și aici o să îmi petrec mulți ani ca să creăm o schimbare. Vă spun mai multe pe măsură ce se concretizează. Din ianuarie voi fi realizator la BiziLive la emisiunea Parenting și Antreprenoriat unde o să invit oameni care fac lucruri cu sens în educație. Nu doar din sistemul privat, ci și din cel de stat.
Training-uri pentru corporatiști, antreprenori și adolescenți
Și pentru că sunt trainer acreditat, o să încep să merg în companii, la conferințe publice și în training-uri să le vorbesc antreprenorilor și angajaților despre două lucruri:
- Cum să își spună povestea cu accent pe marketingul de mobilizare, nu pe cel de inadecvare care a dus la consumerism.
- Cum să aibă o rutină care să îi facă eficienți, creativi și productivi, iar timpul să se dilate. Cum să vadă esențialul și cum, vorba Annei Lamott, „Nu” este o propoziție completă, adică cum și când să spună nu. Cum să își aducă cele mai înalte contribuții la ceea ce merită cu adevărat și cum să se oprească ca să își dea seama ce contează cu adevărat. O să vorbesc despre opțiuni, alegeri, minimalism, esențialism, time management, decizii, recompense facile, recompense semnificative, granițele serviciului și ale familiei, celebrarea progreselor mici, focus versus inteligență, întrebări care îți schimă viața dacă ai curaj să răspunzi sincer, concentrare,(de)conectare, mindfulness, claritate, ascultare activă.
Tot pe partea de training, o să am workshop-uri pentru adolescenți în care o să ajut să își descopere scopul în viață, misiunea și la ce sunt buni, lucruri care îi inspiră, ce îi face extraordinari, care sunt valorile lor. Vă anunț în ianuarie locația, datele și orele dacă sunteți interesați.
Care e treaba cu cartea? Când o scrii?
Unii dintre voi știu că acum 5 ani am început să scriu o carte. Pentru că mi s-a părut idilică și plină de exuberanță, ireală, am abandonat-o. O să o reiau cândva să o aduc cu picioarele pe pământ. Anul ăsta am început alta sub îndrumarea Livianei Tane. Cu Liv o să fac un curs de 6 luni de scriere narativă și poate reușesc ca măcar una dintre cărți să o termin în 2019.
Viziune clară, alegeri mai simple
Cam astea sunt cele trei direcții pentru 2019: podcast-uri despre transformare, emisiuni despre educație și training-uri pentru antreprenori, corporatiști și adolescenți. Acum că am viziunea clară, o să-mi fie mai ușor să spun rapid NU propunerilor bune și DA celor extraordinare care sunt aliniate cu scopul meu.
Scopul pentru 2019 este să creez mai mult spațiu ca să respir, să simt și să gândesc. Să fac mai puțin, dar mai bine. Să îmi sun bunica de 85 de ani în loc să stau seara pe Facebook. Să mă joc mai mult, să explorez, să dorm, să evadez, să mă înrolez în esențialism.
La final vă las cu o întrebare de-a poetei americane Mary Oliver: Spune-mi, ce ai de gând să faci cu viața ta sălbatică și prețioasă?
Text: Ana Nicolescu
6 comentarii
Cum și la mine 2019 este un an al transformării în 2020 sigur mă vei invita la emisiune să mă descoși despre cum mi-am schimbat viața. Aplauze Ana și multă inspirație.
Mulțumesc, te aștept cu drag să te descos.
Articolul tau imi aminteste de o promisiune pe care mi-am facut-o in urma cu cateva luni: sa imi dau intalnire zilnic, macar pentru cateva minute, cu “artistul” din mine. Din 2019 am de gand sa fac din asta un mod de viata, pentru ca am realizat cat de importante sunt pasiunile mele, partea mea creativa, libera, autentica, pentru tonusul meu emotional. Un an nou minunat iti doresc!
Ooo, ce bine sună. Mă bucur că ai ajuns la conștientizarea asta. You go girl!
Iti simt inspiratia si puterea printre randuri.
Acelasi lucru il vreau si eu pentru mine, sa fac mai putine lucruri, dar esentiale. Pe mine m-a inspirat cartea Arta simplificarii, cu subtitlul Less is more de Leo Babauta. Ti-o recomand, daca inca ai de explorat in zona asta.
Pentru podcast, ma auto-propun :). Din septembrie am renuntat la jobul de corporatie, dupa ce mi s-a terminat concediul de crestere a Liei.
Focusul meu va fi blogul si serviciile aferente.
Sunt inca in tranzitie, nu am inca rezultate fenomenale :), dar pot sa vorbesc despre cum mi-am facut curaj, despre fricile pe care le am de cand nu mai am un venit stabil si despre cum fac fata acestor frici. Despre lucrurile la care am renuntat ca sa fac acest pas. Da un semn, daca te hotarasti sa povestim impreuna. 🙂
La multi ani!
Mulțumesc pentru încurajări, recomandări și pentru că citești și îmi scrii gândurile tale. Cu mare drag te invit să vorbim despre renunțare, învățare, transformare și drumuri noi.