Cum îmi gestionez eficient timpul? Disciplină, productivitate, abundență, time management

Multă lume mă întreabă cum și când am timp să le fac pe toate. Nu le fac nici eu chiar pe toate, dar fac multe și azi vă povestesc despre cum arată programul meu zilnic și ce reguli aplic pentru productivitate, auto-disciplină și time management.

În primul rând este voba de structura cu care m-am născut. Unii zic că ține și de astre. Îi cred. Mama își amintește că de mică eram conștiincioasă. Îmi făceam întâi temele, apoi mă jucam. Nu pentru că îmi impuneau părinții, n-a fost nevoie de intervenția lor la acest capitol. Îmi amintesc că nu puteam nici să mănânc dacă nu-mi făceam temele. Aveam o neliniște și preferam să scap de ele imediat ce veneam de la școală și apoi să mă bucur de restul zilei după cum pofteam. Așadar am plecat de pe o bază prielnică productivității și disciplinei.

Nu mi-a fost niciodată greu să am o rutină riguroasă, cu ore stabilite de muncă. Mai greu mi-a fost (și încă îmi este) să ies din rutină și să-mi dau voie să mă bucur de rezultate și să mă relaxez. Mintea mea e setată să vadă idei de dezvoltare (personală sau profesională) inclusiv în concedii. Cică așa sunt poziționate planetele pentru mine.

 

Principiile mele de self discipline

 

  1. Împart task-urile zilnice pe 3 categorii.
  • Urgente și super importante care nu se pot amâna
  • Normale ca importanță dar care trebuiesc făcute azi.
  • Opționale. Pot să le fac și în altă zi.

 

2. Încep ziua de lucru cu activitățile care nu îmi plac așa de mult

  • un telefon incomod, un articol greu, contabilitate, monitorizare, raportare etc. Motivul e simplu: dacă fac mai întâi ce nu îmi e comod, am un sentiment de învingător toată ziua. Dacă amân, mă simt vinovată, secătuită, dezamăgită și starea asta mă ține toată ziua și în zilele după, până îl fac.

Nu ne place mereu să facem anumite task-uri, dar eu nu le scot din context. Privesc the big picture. Am de pus facturile și contractele în ordine pentru că eu am ales să fiu antreprenor și am un business care mă împlinește. Iar ordonarea actelor face parte din el.

Fiecare alegere bună pe care o fac mă duce mai aproape de succes. Toate sarcinile pe care le am mă împlinesc și învăț ceva nou zilnic, mă perfecționez. Îmi place ce fac. Îmi lac clienții mei. Lucrez și sâmbăta pentru că e afacerea mea. Aleg să fac asta și sunt fericită.

  1. Mă concentrez pe o singură sarcină și o finalizez.

Nu o las neterminată și nu încep altceva între timp. Dacă mă apuc de un mail, îl termin și abia apoi răspund la mesajul de pe telefon. Tai toate canalele de social media în timp ce scriu sau am alte sarcini. Încercați! Vă promit că o să fiți mai productivi.

4. Fac câte o acțiune cât de mică pentru proiectele mari, pe termen lung.

Aici intră campaniile pe un an pentru clienți, de exemplu.

Aici sunt cu Lavinia Pavel. Lucrăm împreună de ceva ani și am învățat multe de la ea, mai ales pe organizare, delegare și productivitate.
Aici sunt cu Lavinia Pavel. Lucrăm împreună de ceva ani și am învățat multe de la ea, mai ales pe organizare, delegare și productivitate.

5. Fac în fiecare zi câte ceva, chiar și 5 minute, pentru acțiunile aliniate cu scopul meu (să scriu o carte și să am un corp sănătos, armonios și vibrant).

Inclusiv în weekend, inclusiv de Sărbători: citesc literatură de specialitate, scriu la carte, la blog, meditez, fac un ritual de feminitate, exerciții fizice etc.

6. Întâi îmi termin treaba, apoi distracția.

Uneori nu mai rămâne timp pentru așa-zisa recompensă. Dar când rămâne, aleg să mă uit pe o revistă de design interior sau la o emisiune tot de design (v-am povestit că dacă nu aș fi fost jurnalist, mi-ar fi plăcut să fiu ori cântăreață, ori designer de interior?), desenez sau fac o baie cu spumă, muzică și lumânări sau o meditație în plus. Și le fac cu bucurie, cu trăire completă, sunt acolo și mă delectez, mă răsfăț, mă bucur de momentele mele de relaxare. Le merit.

Niciodată nu mă premiez cu ceva dulce. Ceva nociv nu poate fi un premiu.

 

Cum arată programul meu zilnic

Vitalitate – trezire la 5.00:

  • 20 minute meditație/hipnoterapie,
  • 15 minute bicicletă/yoga,
  • 15 minute HITT,
  • 5 min duș rece sloi – fiebinte rău,
  • 5 minute masaj

Familie: La 6.45 le trezesc pe fete, mâncăm împreună, le pregătesc de școală și de grădi (fizic și mai ales emoțional). 

 

Business. Timpul productiv. Când sunt la birou, sunt focus 100% pe business

 9.00 – la birou lucrez la:

  • Cartea pe care o scriu: citesc despre scriere creativă, scriu (15 – 30 min pe zi), consiliere cu Liviana Tane (editorul meu, lucky me 😊)
  • Parenting PR: actualizez textele de pe site (asta nu îmi place, dar o fac), scriu concepte noi, fac analiza anuală pentru Digital Parents Talks, caut cursuri să mă certific ca și coach pe training time management, storytelling, blogging, lucrez la campaniile în derulare pentru clienți, merg la întâlniri.
  • Podcast-uri: din ianuarie încep o serie de podcasturi și fac o listă de invitați, mă documentez despre soft, microfon, căști, programez teste
  • Emisiune tv online: tot din ianuarie o să am o emisiune de parenting și antreprenoriat, (vă povestesc în alt articol) și fac lista de invitați și teme.
  • Blog: Mă lupt cu SEO la articolele vechi (nici asta nu îmi place în mod deosebit, dar tot o fac)
  • Grupul Părinți pentru reforma în educație: vorbesc cu Mădălin Sava (specialist în interacțiunea maselor) și facem analiză pe chestionarul pus pe grup și lucrez la conceptul comunicare etapa I, adică la poveste.

 

Familie – timpul calitativ

Când vin acasă las de-o parte business-ul și sunt 100% focus pe familie. Am tăiat Facebook-ul după ora 21. Încet-încet o să-l reduc până la ora 19.00. Asta e intenția pe 2019. Una dintre ele.

17.00 – iau fetele de la școală și de la grădiniță, venim acasă, luăm cina, Măriuca face temele, Julie desenază, apoi se uită împreună la desene animate, le ajut să-și pregătească hainele și ghiozdanul pentru a doua zi. Uneori jucăm diferite jocuri. Alteori mergem la film. De două ori pe săptămână Măriuca are curs de dans pe patine cu rotile. Seara trece repede. De cele mai multe ori, o încheiem cu o poveste, cu 3 lucruri pentru care suntem recunoscătoare în ziua respectivă, cu exerciții de respirație și cu 10 minute la o emisiune de design interior.

22.00 – somn bun, profund, cu vise numai bune de pus într-o nuvelă.

Voi ce faceți în 24 de ore? Muncă, obiective, timp pierdut/neproductiv, odihnă, timp cu familia? Aștept cu drag ideile voastre aici, la comentarii, să învățăm unii de la alții.

Text: Ana Nicolescu

Foto: Ioana Dodan

S-ar putea să-ți placă și

4 comentarii

  1. Stai așa! Și cuplu? Eu acum schițez un program nou, iar la final de ianuarie revin cu el, că trebuie să-l pun în practică mai întâi, asta pentru că nu mai sunt mulțumită de cel actual (mă cumcl prea târziu de câteva ori pe săptămână, iar ziua următoare pe la 5-6 pm nu mai pot fi prezentă. Mi se pare că mă plictisesc de mămicie (prea repetitiv-ceea ce creierului meu nu-i place) și vreau să mă fofilez de la activitățile cu Isabella. Așa că lucrez la un MIND MAP de activități, care să mă țină și pe mine interesată, nu doar pe ea. Varietate!

    1. Păi cuplul își face și el loc dacă e pe lista de priorități. La fiecare e diferit, dar da, clar, e de pus pe listă dacă vrem o căsnicie armonioasă, echilibrată și sănătoasă, oricât de mult ar fi de lucru pentru acest ideal :).

  2. Superb! M-am cufundat cu toată dăruirea în acest articol. Pot spune că ai mare dreptate, depinde de noi cum ne organizăm cele 24 de.
    Eu la 6.50 sunt în picioare, am 20 de minute pt mine, 7 si 20 de minute trezesc fetele și de aici totul este bine plănuit. Da, sunt un bun organizator și îmi este ușor să-mi ded8c și mie timpul meu necesar. Nu accept ideea “Nu mai am timp și pt mine”. Încercați să fiți organizate și totul iese bine. Și da, nu începeți multe lucruri, nu vă abateti de la ceea ce faceți. Doresc multă organizare și răbdare!

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Bifați căsuța de selectare GDPR

  • Acest formular îți colectează numele, e-mailul și conținutul, pentru a putea urmări comentariile plasate pe site. Pentru mai multe informații, consultați politica noastră de confidențialitate, unde veți primi mai multe informații despre unde, cum și de ce stocăm datele dvs.