Ce știu copiii despre corpul lor și cum e vorbim despre sănătate?

Încă de când a început Măriuca să vorbească am fost fascinată de percepția ei asupra lumii și despre cum le vorbim copiilor despre corpul lor. Inițial mi se părea imposibil ca ea să vadă lumea cu alți ochi și prin alte criterii de evaluare și de redare a realității. De când a început și Julie să vorbească, mă amuză cum ei i se pare că o conopidă este o oaie și un rechin este o sirenă. De vreun an, Măriuca exprimă și descrie fidel emoțiile în conversații despre inimă, conectare și spiritualitate într-un mod extrem de sincer și autentic.

Acum o săptămână, am vrut să aflu ce știu fetele mele despre corpul și sănătatea lor. Mă interesa pentru un eveniment la care urma să se se lanseze o colecție de minienciplopedii pentru copii despre corpul uman.

Întrebările mele au continuat: De ce avem buric? Ce rol are saliva? De ce avem piele? Iar răspunsurile lor au fost dintre cele mai variate, adevărate și amuzante răspunsuri pe care le-am aflat vreodată. La un moment dat, Măriuca a zis că noi cu inima simțim emoțiile.

–          Spune-mi o emoție, Măruță!

–          Frica.

–          Unde simți tu frica?

–          Pe spate.

–          Cum o simți?

–          Ca un frig.

Acest lucru mi-a reconfirmat că este perfect normal și indicat să le spunem copiilor cu adevărat ce se întâmplă în corpul lor și să nu le subestimăm capacitatea de înțelegere și aprofundare. Cu toate că nu sunt specialist, ci doar o mamă extrem de curioasă și atentă la reacțiile copiilor, recomand să evitați să le vorbiți celor mici folosind tot felul de metafore, și făcând analogii stupide și confuzante pentru ei, gen păsărică sau cuc. În aceeași categorie intră expresiile:

  • „Stai toată ziua pe capul meu”
  • „Ăsta are probleme la mansardă”
  • „L-au găsit bolnav cu pitpalacul”
  • „N-are toată țigla pe casă”
  • „Și-a făcut pateul praf” etc.

Pentru a veni în ajutorul părinților, SECOM a lansat o colecție de minienciclopedii despre sănătate. Prin intermediul adulților, copiii pot afla despre mecanismele de funcționare ale anumitor sisteme și organe ale corpului uman și ce se întâmplă dacă apar anumite carențe, dezechilibre sau disfuncții.

 secompedia_mamica-urbana

Sub sloganul „Sănătatea se învață din copilărie”, Secom® lansează SECOMpedia®, proiect educațional care cuprinde o colecție de minienciclopedii despre sănătate. Proiectul are ca scop să le ofere copiilor, prin intermediul părinților, o călătorie prin universul corpului uman, să le explice mecanismele de funcționare ale anumitor sisteme de organe.

Colecția SECOMpedia® a fost realizată în parteneriat cu Editura Litera și include cinci minienciclopedii, cu teme distincte, riguros documentate, și se adresează copiilor cu vârste între trei și zece ani. Enciclopediile sunt elaborate într-o manieră accesibilă, îmbină ludicul cu știința și cuprind scheme demonstrative, jocuri, teste și informații din realitatea imediată, astfel încât copilul să se identifice mai ușor cu ideile transmise.

Titlurile incluse în proiect sunt:

SISTEMUL IMUNITAR în luptă cu musafirii nepoftiți – explică copiilor care sunt forțele de apărare a organismului, ce sunt agenții patogeni, cum se manifestă o răceală sau de ce este important sportul și alimentația pentru a ne menține sănătoși.

CREIERUL, o mașinărie incredibilă – oferă informații despre cum funcționează creierul, din ce este compus acesta, ce este învățarea, concentrarea și memoria, dar și de ce este important somnul pentru buna funcționare a sistemului nervos.

CALCIUL, MAGNEZIUL, ZINCUL și alți prieteni ai oaselor noastre – este o enciclopedie dedicată sistemului osos. Cei mici vor înțelege care este rolul oaselor, de ce este important să avem grijă de coloana vertebrală, cum se regenerează un os fracturat, de ce dinții se schimbă la o anumită vârstă și care este rolul mineralelor pentru menținerea sănătății oaselor.

PROBIOTICELE ȘI PREBIOTICELE, supereroii stomacului meu – este dedicată sistemului digestiv și explică procesul prin care corpul uman transformă mâncarea în energie. Pornind de la povestea unui măr, copiii vor cunoaște traseul pe care acesta îl parcurge prin tubul digestiv, ce se întâmplă în fiecare etapă a digestiei și de ce apar anumite fenomene. Totodată cei mici vor înțelege cum evoluează sistemul digestiv din momentul nașterii, ce sunt probioticele și prebioticele și de ce sunt acestea importante pentru sănătate.

FIERUL, aliatul meu pentru o sănătate de fier – explică ce este fierul și ce rol are în corp, ce probleme pot apărea din cauza lipsei de fier, dar și ce se întâmplă din cauza excesului de fier. De cât fier avem nevoie pentru a fi sănătoși și care sunt alimentelor bogate în fier, sunt câteva puncte pe care vă invităm să le urmăriți în enciclopedie.

Ghid în universul SECOMpedia® este Zeko, reprezentarea stilizată a unui quokka, animal cunoscut datorită zâmbetului său molipsitor, trăsătură care l-a clasat drept cel mai fericit animal din lume. Zeko este noua mascotă Secom® și va face parte din toate proiectele Secom® pentru copii. Numele Zeko este derivat din numele brand-ului Secom®, prin înlocuirea „consoanelor moi” (S și C) cu „două consoane tari” (Z și K), adăugând astfel personajului dinamism.

Quokka face parte din familia Setonix brachyurus, este un animal marsupial de dimensiuni mici care trăiește în regiunea Australiei. Pe parcursul călătoriei în universul SECOMpedia®, Zeko este cel care dialoghează cu copiii, oferindu-le curiozități, dându-le sfaturi sau invitându-i la joacă.

secompedia_mamica-urbana4Enciclopediile SECOMpedia® se găsesc în magazinele Secom® și pe secom.ro la achiziția produselor din gama de pediatrie.

Proiectul a fost lansat în cadrul unui eveniment special, organizat la Orășelul Cunoașterii. Dr. Valeria Herdea, medic primar medicină de familie cu profil pediatrie, Asociația Română pentru Educație Pediatrică, a vorbit extrem de cald, prietenos, ancorat în realitate și pe înțelesul tuturor despre imunitate și despre cum le explicăm copiilor cauzele problemelor de sănătate. M-a uns pe suflet când Dr. Herdea a spus că la baza tuturor leacurilor, cele mai eficiente și mai la-ndemâna părinților pentru a avea copii sănătoși se alfă însăși iubirea, aprecierea și timpul petrecut în familie, alimentația corectă, joaca în aer liber și sportul. Mai multe detalii despre discursul doamnei doctor a scris aici Magda.

secompedia_mamica-urbana3

Gáspár György, psiholog clinician, a vorbit despre cum îl facem pe copil conștient de propriul corp și de propria sănătate. El a subliniat că pentru a avea un copil conștient și responsabil de corpul și sănătatea lui, este nevoie să aibă părinți conștienți și responsabili de propriul corp și de propria sănătate. Mai multe despre discursul lui Gaspar puteți citi la Elena.

secompedia_mamica-urbana2Proiectul SECOMpedia are sloganul Sănătatea se învață din copilărie. Evenimentul de lansare a avut loc la Orășelul Cunoașterii, primul science center din România pentru copii și a fost organizat în colaborare cu Mămica Urbană, în calitate de blogger părinte, cu implicare activă în proiectele educaționale pentru părinți (bling bling J) și SLOOP®, smuticeală bună din fructe.

Text: Ana Nicolescu

S-ar putea să-ți placă și

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Bifați căsuța de selectare GDPR

  • Acest formular îți colectează numele, e-mailul și conținutul, pentru a putea urmări comentariile plasate pe site. Pentru mai multe informații, consultați politica noastră de confidențialitate, unde veți primi mai multe informații despre unde, cum și de ce stocăm datele dvs.