Se spune că omul cât trăiește învață. Și ar fi bine să facă asta în mod conștient și prezent, mai ales că așa își poate menține funcțiile creierului active. După ce am născut-o pe Măriuca (eram în concediu de creștere a copilului), am constatat că dacă nu mai aveam activitate pur intelectuală, nu mai țineam bine minte unele lucruri, nu mai aveam coerență în vorbire, nu mai puteam fi atentă la un discurs. M-am îngrijorat și așa am pronit blogul :).
Observ că acest lucru se întâmplă oamenilor la orice vârstă. De la copii, la bătrâni. Aproape în fiecare seară, jucăm cu fetele două sau trei jocuri. Le alternăm. Cu Julie dăm cu două zaruri ce au pe fiecare parte diferite culori. Ea trebuie să găsească, din 9 fluturi, fluturele format din cele două culori.
Cu Măriuca, avem o ruletă și pe roată, diferite materiale ca blana sau pielea unor animale. Ea trebuie să bage mâna într-un săculeț și să aleagă, fără să se uite, textura care i-a picat.
Cu amândouă jucăm un joc format din 9 animale colorate. Unul dintre concurenți trebuie să ascundă un animal în timp ce ceilalți au ochii închiși. Câștigă cine ghicește primul ce animal este ascuns sub capac.
Văd la fetele mele că apreciază jocurile care le stimulează memoria și atenția și încep să facă unele conexiuni logice care mă uimesc. Mai avem și jocuri de strategie, de noroc, pur și simplu, de respectare a formelor și culorilor, de evidențiere a asemănărilor și deosebirilor, de atenție, de recunoaștere a unor animale… Ele vor din ce în ce mai mult să le jucăm și când devin prea competitive, nu opresc jocul, ci le stimulez să se alieze împotriva mea.
Însă, în serile în care le uităm la desene animate, devin apatice, nervoase și agresive.
În plus, în familia noastră, am observat că după ce ies la pensie, oamenii tind să își micșoreze sfera de activități intelectuale și apar unele probleme de memorie sau chiar suspiciuni de boala Alzheimer. Recomandarea medicului? Sudoku, integrame, cărți de colorat pentru adulți…
Astfel că trec printr-o perioadă când mă interesează stimularea activității cerebrale, altfel decât prin medicație (gingko biloba, lecitină, neuro optimizer etc). Ah, am uitat să vă zic că mă confrunt cu slabă oxigenare a celulelor cerebrale și simt că pe lângă gingko biloba pot face și fitness pentru creier. Așa că m-am gândit pregătesc un material despre cum ne exersăm mintea și cum îi menținem funcțiile indiferent de vârstă. Iată ce ne spune Carmen Elena Podar, Psiholog clinician, Psihoterapeut relațional în cadrul Asociației Multiculturale de Psihologie și Psihoterapie, Membră a Colegiului Psihologilor din România.
Se spune că dacă nu exersăm un simț, în timp, îl putem pierde. Se poate spune acest lucru și despre activitatea cerebrală?
Psih. Carmen Elena Podar: Creierul îl putem asemăna cu un mușchi; cu cât îl folosim mai mult, cu atât el se dezvoltă mai mult, devine mai puternic. Dacă îl ignorăm, acesta slăbește, nu se mai dezvoltă optim și își pierde capacitatea de a funcționa. Cu alte cuvinte, putem spune ‘’folosește-l sau îl pierzi!’’.
În cartea ‘’Supercreierul’’, Deepak Chopra și Rudolph E. Tanzi subliniază faptul că datorită noilor descoperiri din domeniul neuroștiinelor, câteva mituri referitoare la funcționalitatea creierului pot fi spulberate: creierul rănit nu se poate vindeca singur, interconectarea fizică a creierului nu poate fi modificată, îmbatrânirea creierului este inevitabilă și ireversibilă, creierul pierde milioane de celule zilnic, cele pierdute neputând fi înlocuite și reacțiile primitive (teamă, mânie, gelozie, agresiune) pun stăpânire pe creierul superior. ‘’Tu creezi realitatea chiar în acestă clipă, iar dacă acel proces rămâne viu și dinamic, creierul tău va fi capabil să mențină pasul cu el, an după an’’.
Cum putem stimula creierul? Prin ce activități?
Psih. Carmen Elena Podar: Dacă pentru a ne menține corpul sănătos facem exerciții fizice, pentru a avea un creier sănătos avem nevoie de exerciții mintale. Învățarea pe tot parcursul vieții este foarte importantă, ea produce modificări în structura creierului. Această capacitate de a învăța și de a produce modificări se numește neuroplasticitate. Pe lângă învățare, experiențele trăite își au rolul lor extrem de important. Acestea produc la rândul lor modificări în structura creierului, modificări de durată, care își pun amprenta pe starea de bine, funcționarea și relațiile pe care le întreținem. Să cultivăm așadar experiențe complexe și să le asimilăm pentru a avea un creier sănătos. Practicați meditația, acceptați lucrurile care vi se întâmplă, cultivați starea de bine.
Mulți sunt de părere că privitul la televizor este o activitate relaxantă, iar unele programe sunt educative. Care este riscul acestei activități pentru creierul copiilor și al adulților? Cât de grave sunt consecințele?
Psih. Carmen Elena Podar: Ajunși acasă obosiți și stresați după o zi grea de muncă, părinții nu prea mai au răbdare să se joace cu copiii, să-i liniștească pentru a-i pune la masă, și apelează la metoda cea mai simplă si eficientă, testată de nenumarate ori, așezatul în fața televizorului. Informația este luată ca atare, rareori trece prin filtrul gândirii, analizei – este ca și cum ai înghiți o mâncare gata mestecată.
Dezvoltarea creierului este posibilă doar dacă acesta este folosit. În consecință privitul emisiunilor tv face mai mult rău decât bine în privința dezvoltării cognitive a copilului. Studii de specialitate menționeaza faptul că până la doi, chiar trei ani, copiii nu ar trebui absolut deloc să se uite la televizor. Aflat în plin proces de dezvoltare, creierul este perturbat de succesiunea rapidă a cadrelor, luminozitatea intermitentă, sonorul puternic etc, obosindu-l. Neavând cu cine discuta, schimba idei, copilul nu își exersează limbajul, face greșeli ceea ce atrage după sine o întârziere în dezvoltarea acestuia.
Privitul programelor tv nu necesită efort prea mare, în comparație cu cititul, fiind astfel mult mai comod și mai preferat. Televiziunea poate predispune persoana, indiferent de vârstă, la dependențe și viață socială săracă. Diversele activități practicate de către copil au rolul de a îmbogăți și dezvolta abilitățile cognitiv-comportamentale ale acestuia, și nu timpul petrecut în fața televizorului.
Care sunt gradele de deteriorare a creierului (pornind de la premisa că ne naștem cu un creier sănătos), care sunt cauzele, efectele și remediile? (în mare, desigur)
Psih. Carmen Elena Podar: Accidentele vasculare cerebrale, epilepsia, leziuni cerebrale produse de diverse accidente, boala Alzheimer, sunt doar cateva realități ale vieții noastre. Studii efectuate pe șoareci au arătat că exercițiile fizice și stimulările mentale i-au protejat de boala Alzheimer, chiar dacă li s-au indus prin ingineria genetică o mutație umană specifică acestei boli. Astfel, prin exerciții fizice zilnice, învățarea de lucruri noi putem crește numarul celulelor nervoase noi.
Text: Ana Nicolescu
Specialist: Carmen Elena Podar
Psiholog clinician,
Psihoterapeut relațional în cadrul Asociației Multiculturale de Psihologie și Psihoterapie, Membră a Colegiului Psihologilor din România
Autor-colaborator la paginadepsihologie.ro.
Foto deschidere: wallpapercave.com
5 comentarii
https://www.ted.com/talks/sandrine_thuret_you_can_grow_new_brain_cells_here_s_how?language=en
mentinerea unui tonus cerebral sanatos este fundamental
am observat in ultimii ani o crestere considerabila a utilizarii cartilor de colorat pentru adulti – unele sunt foarte complexe, putand stimula creativitatea oricui 🙂
Buna seara, toate cele relatate de dumneavoastra, daca citim cu atentie ne pot ingrijora dar in acelasi timp reprezinta un semnal de alrma pentru orice varsta, consider ca preventia este foarte importanta si ca ideea de a “lenevi” intelectual nu este benefica nimanui, va doresc o primavara frumoasa!
Va salut cu drag, tine doar de noi daca decidem sa “hranim” creierul nostru sau daca ne complacem intr-o stare de “inertie” – daca incetam sa mai acordam atentia necesara unei carti, unui eveniment cultural, unei melodii sau unui concert, sau poate daca atunci cand se discuta pe un topic mai putin familiar, ne eschivam si ne retragem in carapacea noastra, atunci suntem raspunzatori de tot ce va urma, eu cred ca este recomandabil sa fim deschisi la tot si sa fim selectivi, toate cele bune!
Așa e!