Educația financiară este despre viață, nu despre bani. Interviu cu Adrian Asoltanie, trainer de educație financiară

Săptămâna trecută am vorbit cu Gaspar despre educația financiară. Găsiți aici interviul și veți vedea amprenta psihologică. Adrian Asoltanie, trainer, răspunde astăzi la aceleași întrebări și adaugă o latură educativă și spirituală. Pe Adrian l-am auzit vorbind despre bani, prima oară anul trecut la Social Media for Parents. Apoi m-am întâlnit cu el ca să îmi acorde consultanță pe o situație mai complicată. De fiecare dată am avut certitudinea că el va avea un rol major în schimbarea percețiilor legate de bani ale românilor și va aduce o schimbare de viziune și de acțiune în modul oamenilor de a-și gestiona resursele financiare. 

Ce sunt banii, în concepția ta? Ce îți spui ție despre ei? Ce le spui copiilor despre bani?

Adrian Asoltanie: Banii sunt valoare. Sunt muncă, energie, creativitate, educație, timp, răbdare… În fiecare zi oferim celorlalți aceste lucruri în schimbul banilor. Vrei să ai mai mulți – rețeta e simplă – oferă valoare cât mai multor oameni. Dacă vei ajuta un om, vei câștiga un “ciubuc”. Dacă ajuți 100 de oameni vei câștiga un salariu. Gășeste o cale să ajuți 100.000 de oameni și vei câștiga o avere. Aceasta e convingerea mea personală legată de bani. Și mai cred că sunt o unealta puternică. Și dacă ai pe mână o unealtă puternică, trebuie să înveți să o controlezi. N-aș da fetelor mele cheile mașinii înainte să facă școala de soferi și a fi sigur că ele pot controla volanul și nu invers.

Până la bacalaureat copiii noștri primesc 1 200 – 1 500 de ore de matematică, dar ZERO ore de educație financiară. Totuși n-am vazut pe nimeni divorțat din cauza Teoremei lui Pitagora sau plecat la muncă în Italia din cauza matricelor. Problemele financiare sunt principala cauză de eșec în căsnicie, afaceri și carieră și totuși nu ne pregatim pe noi și pe copiii noștri pentru alegeri mai bune.

Am întâlnit până acum mii de copii la cursurile pe care le țin în școli fiind invitat de părinți și profesori. Tuturor le spun că de ei depinde câți “lei” vor avea în grijă și cât de ascultători vor fi aceștia. Că pot să-i adune prin muncă, educație și răbdare. Și că trebuie să devină dresori de lei – să nu-i mai țină într-o singură cușcă (pușculiță / portofel) pentru că se vor mânca între ei.

Cred, de asemenea, că e important să oferim o nouă perspectivă copiilor noștri. Ei sunt mult mai puternici decât ne imaginăm și e mare păcat să subminăm această putere. Un copil de 5-6 ani poate să facă multe lucruri în casă, poate deja să-i ajute pe ceilalti. Pot să-și câștige singuri câțiva bănuți și pot să-și cumpere singuri un spinner, slime sau squishi de 20 RON. Trebuie lăsați să guste această independență și libertate a propriilor alegeri. Să aleagă, să gândească, să amâne, să decidă. Să facă acum greșelile de 10 RON ca să nu le facă mai târziu pe cele de 10.000 sau 100.000 EUR.

Ce rol are educația financiară într-o familie? De unde și de când să o începem?

Adrian Asoltanie: Problemele financiare – principala cauză de stres și divort! Aproape 4 MILIOANE de oameni plecați în lume să câștige mai mult. Cred că asta spune tot despre importanța educației financiare. 4 milioane de oameni productivi și energici care afară muncesc pe rupte. Sute de mii de familii distruse și copii lăsați în urmă. Decizii greșite care duc la pierderi de zeci de mii de euro. Atât de importanta este educația financiară!

Când ar trebui s-o începem? ACUM! Adult sau copil, fiecare trebuie să învețe să folosească această unealtă pe care punem mâna în fiecare zi, pentru care am învățat 12 ani și pentru care mergem la munca 8-10 ore / zi timp de 40!!!!! de ani! Cum e posibil să investim atât de mult timp, energie, muncă și resurse într-un lucru pe care nu-l înțelegem corect?

Pentru adulti am creat un sistem cu 7 pași care să te ajute să controlezi finanțele:

 1. Cunoaște-te pe tine și pe partenerul de viață. Ce personalitate financiară ai? Ești cheltuitor, chibzuit sau eviți orice discutie despre bani? Ce pasiuni ai, ce slăbiciuni și puncte forte ai? Cum te completezi cu partenerul – cu siguranță are ceva ce-ți lipsește.
 2. Controlează-ți cheltuielile – fă-ți un buget personal / al familiei ca să vezi ce bani intră și pe ce se duc. Poți să-l descarci gratuit de aici.  Înmulțește sumele lunare cu 12 ca să înțelegi că mărunțișurile dese îți distrug viața. Atunci vei înțelege poate că muncești 3-4 luni pentru fum. Sau pentru mașina care stă în parcare sau pentru masa de prânz. Educația financiară e despre viață, nu despre bani! Nu-ți lua o casă mai scumpă de 4 ori decât venitul anual pentru ca vei munci o viață pentru ea. Nu-ți lua o mașină mai scumpă decât venitul pe 6 luni. Vei munci ani de zile pentru un obiect care se devalorizeaza rapid. Educă-te!
 3.   Scapă de datorii –  sunt o ancoră uriașă care te împiedică să avansezi. Stres, obligații și alegeri care nu sunt ale tale. Cine se împrumută devine sclavul celui de la care a împrumutat, scrie în cea mai bună carte de educație financiară pe care o cunosc.
 4. Economișeste – Fondul de Urgență de 1 000 – 2 000 RON cash care să te fereasca de micile (95%) probleme ale vietii și Fondul de Siguranță – 3-6 luni de cheltuieli care să te ferească de restul de 5% care sunt mai grave (pierderea locului de muncă, divorț, deces partener…). Marile achiziții (mobilă, mașină…) sau evenimente (Crăciun, Paște, aniversari…)  sunt previzibile și trebuie planificate ca să nu-ți dea peste cap finanțele pe multe luni.
 5. Crește-ți veniturile – atât ca volum, cât și ca număr de surse. Nu mai sta într-un picior financiar, e prea instabil. Găsește soluții să oferi valoare mai multor oameni – asta va aduce mai mulți bani. Începe cu locul de muncă actual și vezi ce poți face aici în plus, riscurile sunt minime. Începe un mic business, e timpul să-ți transformi ideile și pasiunile în profit!
 6. Investește! Întâi în propria educație și apoi în active care să-ți bage bani în buzunar.  Investește constant, doar banii pe care îți permiti să-i pierzi, în lucruri pe care le cunoști bine. Diversifică-te și nu pune toate ouale într-un singur coș.
 7. Fii prosper! Bogația este mai mult decât o cifră, e o stare spirituală de echilibru.

Din experiența ta, cum percep azi copiii banii? Dar adulții?

Adrian Asoltanie: Ca în majoritatea subiectelor, percepția copiilor despre bani este setată de părinți. Am întâlnit copii care cred ca ultimul iPhone costa 50 RON. Sau ca un spinner de 400 RON și o Kendama de 700 RON sunt o necesitate vitală. Că dacă te speli pe dinți meriti 50 RON. Sau că e OK să bagi mâna în portofelul părinților fără știrea lor. Adulții sunt nepregătiți și, la rândul lor, încearcă tot felul de ciudățenii cu copiii lor. Sau nu încearcă nimic. Copiii sunt atât de interesați de bani încât stau 2 ore la cursul meu fără să dorească să luăm pauză. Învățătorii sunt surprinși. Eu nu. Am înțeles că cei mici își doresc să învețe. Și dacă nu o vor face corect, își vor lua informațiile din altă parte. Prost! Și va fi nevoie de ani de zile să îndrepți convingerile setate în copilărie.

Datoria noastră de părinți este să construim legătura dintre muncă și plată. Dintre a oferi și a primi. Să dăm ocazii de gândire, de evaluare, de decizie. Nu le luați copiilor momentele de efort, de succes, de bucurie, de frustrare, de voință, de răbdare, de viziune, de încredere.

Acestea construiesc o personalitate rotundă și solidă, un caracter puternic și un om VIU!

Dacă ai bani ești automat bogat? Și dacă nu ai bani ești automat sărac? Poți să fii sărac chiar dacă ai bani mulți?

Adrian Asoltanie: După părerea mea adevărata bogăție vine din echilibru. Iți poți găsi echilibrul la 2 000 RON / lună așa cum poți să ți-l pierzi la 20 000 EUR pe lună. Evident că recomand să vrei mai mult, să dai lumii din talentul unic pe care l-ai primit, să aduci valoare celorlalți – asta se va întoarce și financiar. Dar scopul final este echilibrul între ceea de ești, ceea ce ai și ceea ce dai. La cursurile pentru adulți pe care le țin, facem un exercițiu care se numește Roata Vieții. Practic evaluam fiecare din cele 7 felii ale vieții noastre: Sănătatea, Timpul, Relația cu ceilalti, Fericirea, Finanțele, Generozitatea, Împlinirea Profesională. Dăm note de la 1 la 10 fiecărei felii din această pizza delicioasă care e viața noastră. Ce rezultă este o formă ciudată, la unii mai echilibrată, la unii mai haotică. Aceasta e roata vieții tale. Dacă ai pune-o la mașină sau la biciclete, cum ți-ar fi drumul? Lin sau zduncinat? Scopul e o roată mare, frumoasă și echilibrată pentru o viață împlinită.

Povestește-ne, te rog, o întâmplare care ți-a schimbat percepția despre bani.

Adrian Asoltanie: 200.000 EUR datorii adunate în 18 luni. La neamuri, prieteni, bănci, cămătari. Fără știrea soției. O mână divină ne-a ținut împreună și, după 5 ani de sacrificii, am ieșit împreună la mal, mai apropiați și mai conștienți. O experiență care se putea termina tragic a devenit o lecție pe care am primit-o pentru a o da mai departe.

Pe Adrian îl puteți asculta pe 19 mai, la conferința Liber la educație și educație la liber, care va avea loc pe 19 mai, de la ora 10, la hotel Pullman. El este trainer, speaker și antreprenor de aproape 20 de ani. Înscrierea la eveniment se face pe baza formularului: sau prin e-mail la adresa catrinel.petre@mozaicmedia.ro.

Text: Ana Nicolescu

S-ar putea să-ți placă și

6 comentarii

 1. Abia aștept să-l reascult pe Adrian Asoltanie, e fascinant tot ce spune. Și eu l-am auzit prima oară anul trecut la SMP și l-aș fi luat acasă să ne facă educație financiară la toți. E minunat.
  Felicitări pentru interviu!

 2. As avea o intrebare, poate mai complexă. Din cauza datoriilor acumulate si pentru ca am vrut sa nu ne amanetam viata, am facut amandoi credite mici care mai dureaza inca 2 ani, dar adunate insumează muult si nu le mai putem duce. Un salariu. Din al doilea salariu, peste jumătate – spre sfert se duce pe facturi si cheltuieli obligatorii (motorina X 2 masini – locuim inafara Buc), grădinita. Nu iesim in oras, nu plecam nicăieri, nu cumpărăm jucării și nici haine. Doar cărți, recunosc, dar nu mai mult de 100 de lei pe lună. Singura solutie este sa gasim surse externe de a creste veniturile. Incet incet reusim sa facem si asta, desi nu sunt constante, insa in acelasi timp vreau sa apuc sa pun si deoparte. Ma simt vinovata ca banii in plus se duc tot pe luna in curs. Targetul cand faci bani extra pentru a putea duce la bun sfarsit luna este de fapt sa asiguri traiul, fara sa mai pui bani deoparte? Abia cand ne echilibram si mai plătim din datorii putem pune si bani deoparte? Pt mine ratele si datoriile sunt primele pe care le plătesc in ziua de salariu. Nu concep altceva.

  1. Draga Alexa,
   In primul rand iti multumesc pentru intrebare si te felicit pentru interesul de a-ti organiza finantele familiei. Primul pas este, intotdeauna completarea impreuna cu sotul a bugetului familiei – formular gratuit pe care il poti descarca aici: http://www.adrian.asoltanie.com.

   Atunci vei avea o imagine mai clara, la nivel de 1 an, a veniturilor si cheltuielilor tale.

   Legat de economii, vei descoperi in articolul de saptamana asta de cate feluri sunt si de ce le facem. Economiile sunt un scut protector in calea problemelor vietii si o resursa excelenta pentru oportunitati viitoare.

   http://mamicaurbana.ro/cum-economisim-banii/#comment-2817

   Apoi o sa te ajute sigur articolul de saptamana trecuta legat de noi surse de venit:

   http://mamicaurbana.ro/cum-diversificam-sursele-de-venit/

   Daca ai orice alte intrebari, da-mi un semn. Mult succes! Adrian

  2. Alexa, primul furnizor pe care trebuie sa-l platesti in ziua de salariu esti chiar TU! Cine te scoala dimineata, te ingrijeste, iti da de mancare si te duce la serviciu, se joaca cu copiii…? Ce cauta banca, supermarketul si benzinaria inaintea ta? Eu recomand 15% dar incepe cu 50 sau 100 RO, intr-un plic separat, schimba 10 – 20 EUR de care sa nu te atingi, incepe un joc “morisca” cu colegii de departament… sunt multe metode de a dezvolta si exersa acest obicei: PLATESTE-TE PE TINE PRIMA!!!!

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Bifați căsuța de selectare GDPR

 • Acest formular îți colectează numele, e-mailul și conținutul, pentru a putea urmări comentariile plasate pe site. Pentru mai multe informații, consultați politica noastră de confidențialitate, unde veți primi mai multe informații despre unde, cum și de ce stocăm datele dvs.