Cum punem banii să se înmulțească? Guest post by Adrian Asoltanie. Conversația nr 8 cu #DresorulDeLei

Carevasazică ai înțeles ce personalitate financiară ai, ți-ai făcut bugetul și ai început să-ți controlezi cheltuielile, ai scăpat de datorii și ți-ai făcut fondul de urgență și fondul de siguranță. Perfect! Acum e timpul să investești, adică să pui bănuții să lucreze pentru tine.

 

 

Da’ de ce să investesc?

Bună întrebare! În primul rând pentru a nu ajunge la bătrânețe să trăiești cu 1 000 RON pe lună! Sau cu nimic dacă te bazezi exclusiv pe pensia de la stat. Durata medie de viață în România este aprox. 76 de ani la femei și 72 de ani la bărbați și în creștere. În occident se merge chiar spre 80 – 82 de ani. Asta înseamnă încă 10 – 15 ani după pensionare. Ești pregătit/ă să-ți reduci stilul de viață cu 60-70%? Sper că-ți place hot dog-ul de la Ikea (mie, da!) și pâinea cu gem.

Al doilea motiv ar fi pentru a-ți construi încă o sursă de venituri care să completeze ceea ce câștigi deja. Un apartament închiriat sau niște fonduri mutuale pot constitui acel “picior financiar” suplimentar pe care recomand fiecăruia să și-l construiască pentru a avea un plus de stabilitate.

Al treilea motiv ar putea fi dorința de a lăsa ceva copiilor. Dincolo de active, investițiile sunt o ocazie excelentă de educație financiară. E o lume dinamică, plină de provocări, dar pe care poți să o controlezi dacă respecți câteva principii de bază. Scopul e să beneficiezi de DOBÂNDA COMPUSĂ, un instrument care, pe termen lung reușește să înmulțească consistent învestițiile tale.

 

 

7 reguli pentru investitorii la început de drum
 1. Înțelege ce tip de investor ești!

Dacă n-ai mai investit niciodată deci ai puțină experiență, dacă n-ai folosit instrumente mai complicate decât un cont bancar de economii și dacă te sperie riscul, atunci probabil că ești un investitor PRECAUT. Pe masură ce capeți mai multă educație și experiență, ai ceva resurse și mai multă stabilitate financiara precum și un apetit mai mare pentru risc atunci poți avansa către următoarele nivele: ECHILIBRAT, DINAMIC și STRATEGIC. Poți descărca de pe site-ul meu un chestionar dedicat personalității de investitor (www.adrian.asoltanie.com/gratuit)

Unele din cele mai mari pierderi se întâmplă atunci cand investitori PRECAUȚI, fără experiență și educație încep să investească în instrumente dedicate profesioniștilor: forex, criptomonede, metale prețioase, colecții de artă… Rămâi în zona ta de expertiza și risc și totul va fi OK.

 

 

 1. Investește doar banii pe care îți permiți să-i pierzi

Orice investiție are o doză de risc așa că nu investi decât banii de care te poți lipsi fără să cauzezi drame personale. Eu recomand să începi cu o sumă lunară de 100 – 200 RON cu care să cumperi fonduri mutuale la banca cu care lucrezi, conform profilului tău de investitor. În timp se vor acumula atât banii cât și experiența și vei putea avansa spre active mai complexe. Banii împrumutați intră tot în categoria banilor pe care nu-ți permiți să-i pierzi așa încât, în nici un caz, nu investi bani din credite, carduri, împrumuturi personale sau alte datorii.

 

 1. Diversifică-te

“Să nu ții toate ouăle într-un singur coș” e un sfat bun și pentru viață și pentru investiții. Este un alt motiv pentru care recomand fondurile mutuale. Pentru că în ele se regăsesc zeci sau sute de companii din diverse domenii, care vor perfoma diferit însă, per ansamblu, îți vor oferi niste randamente bune în condiții de risc scăzut. Unele fonduri sunt mai precaute și investesc în obligațiuni în timp ce altele sunt mai dinamice și investesc în acțiuni. E bine să ai din ambele, în proporțiile indicate de profilul tău de investitor.

 

 1. Profită de DOBÂNDA COMPUSĂ

Einstein o numea “A 8-a minune a lumii. Cine o cunoaște o câștigă, cine n-o cunoaște o plătește.” E vorba de dobânda la dobândă, un instrument care, pe termen lung, îți aduce mai mulți bani decât poți depune tu. De exemplu, 100 de RON (o ieșire la film sau o cină in doi) investiți lunar timp de 30 de ani cu randament de 10% anual (media bursei) îți va aduce în cont 226.000 RON din care tu ai contribuit doar cu 36.000 RON. Când vine vorba de investiții, timpul este aliatul tău cel mai bun așa încât începe cât mai devreme, chiar cu sume mici. Banii investiți lucrează pentru tine și noaptea și în weekend, și de Crăciun sau sărbători legale…

 

 1. Investește constant și automatizează

Cea mai bună metodă de investiții pentru fiecare dintre noi este “PIC CU PIC” adică o sumă de bani (200 – 500 RON) investită constant în fiecare lună. Recomand chiar să automatizezi procesul de investiții astfel încât banii să iasă direct din cont în ziua de salariu. Altminteri în fiecare luna vei găsi o scuză să începi de luna viitoare.

 

 1. “Cine nu-și controlează emoțiile…

… nu-și poate controla banii” spune Warren Buffett, cel mai renumit investitor din lume. Așa încât ferește-te de cele 3 păcate ale investorilor:

 • Lăcomia – emoția care te împinge să riști mai mult, să joci totul pe o singură carte, să nu te oprești la timp.
 • Frica – emoția care fie te împiedică să investești, fie te împinge să vinzi în cele mai proaste momente când piața e jos și, de fapt, ar trebui să cumperi.
 • Speranța – emoția care îți spune: “Duminică sigur câștig la Loto” sau te face să ignori avertismentele și sfaturile specializate.

 

 1. Educă-te și acționează!

Acțiunea fără educație este la fel de neinspirată ca și educația fără acțiune. Caută cursuri și cărți, citește știri financiare și urmărește experți în domeniu ca să înțelegi cum funcționează economia, piața și banii.

 

 

 

Imobiliarele, dragostea mea!

Unele dintre cele mai importante și dorite active sunt imobiliarele aducătoare de venituri din chirii. Un apartament închiriat poate fi un picior financiar excelent. Ca visul tău de investitor imobiliar să nu se transforme în coșmar, reține câteva sfaturi:

 1. Locația. Locația. Locația! Există 3 lucruri pe care nu poți să le schimbi ulterior la un imobil: locația, structura și vecinii. Toate sunt importante așa încât asigură-te că alegi o locație bună, cu potențial de chiriași (deci în zonă cu birouri și locuri de muncă), o structură solidă și o vecinătate liniștită și curate.
 2. Casele se cumpără iarna. Când afară e soare toate apartamentele par luminoase, calde și mari. Abia când plouă și e frig vezi infiltrațiile și defectele. Regula e valabilă mai ales pentru “iarna economică” adică perioada de criză când proprietățile revin la prețuri rezonabile și apar chilipirurile.
 3. Caută și așteaptă oportunitățile. Să nu-ți fie frică să repari sau să zugrăvești. Micile defecte sunt un excelent prilej de negociere și pot fi remediate relativ ușor. Dacă cele 3 criterii inițiale sunt OK, restul se rezolvă.
 4. Avans consistent, credit cât mai mic și plăți anticipate. Unii îmi spun la cursuri că au un apartament care își plătește singur rata pe 30 de ani din chirie. Ei bine, asta înseamnă că obții un randament de 2-3% la investiția ta. Recomandarea mea este să împrumuți cât mai puțin și să faci plăți anticipate cu REDUCEREA DURATEI astfel încât dobânda creditului să nu-ți înghită toată chiria. Caută să-l achiți în maxim 7 – 10 ani ca să te și bucuri de investiția ta.
 5. Ai grijă LA și DE chiriași. Alege cu atenție ca să nu ai bătăi de cap ulterior. Nu de puține ori, presați de rata la credit, proprietarii acceptă pe primul venit ca să sufere ulterior cu restanțe la utilități și cheltuieli de renovare.

 

Investițiile sunt singura cale spre independență financiară și prosperitate. Ai grijă de ele și ele vor avea grijă de tine mai târziu.

Pentru că educația financiară e despre viață, nu despre bani!

 

DACĂ AI ÎNTREBĂRI, TE INVITĂM SĂ LE SCRII AICI, LA COMENTARII.

În conversația următoare vom vorbi despre mirajul reducerilor și al cardurilor de credit.

 

Despre ce am vorbit până acum:

Conversația nr 1 – Cum cheltuim banii în familie 

Conversația nr 2 – Preconcepțiile legate de bani

Conversația nr 3 – Cum diversificăm sursele de venit

Conversația nr 4 – Cum și unde economisim banii

Conversația nr 5 – Ce tip de personalitate financiară ai?

Conversația nr 6 – Cum eliminăm datoriile?

Conversația nr 7 – Cum, pentru ce și cu ce sume îi remunerăm pe copii? 

Conversația nr 8 – În ce ne investim banii?

Conversația nr 9 – Mirajul reducerilor și al cardurilor de credit

Conversația nr 10 – Ce facem când celălalt nu se ține de plan? Money Map poate fi eficient și în cazul în care doar un membru al familiei urmează pașii?

 

Text și foto: Adrian Asoltanie

Foto deschidere: Mihai Răitaru

 

S-ar putea să-ți placă și

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Bifați căsuța de selectare GDPR

 • Acest formular îți colectează numele, e-mailul și conținutul, pentru a putea urmări comentariile plasate pe site. Pentru mai multe informații, consultați politica noastră de confidențialitate, unde veți primi mai multe informații despre unde, cum și de ce stocăm datele dvs.