Eu ca mamă
comments 3

Cum să ai grijă de propriile emoții, ca părinte?

Chiar așa, cum să si grijă de propriile emoții, tu ca părinte? Întrebarea a devenit foarte pregnantă în mintea mea de câteva zile. Probabil că inima o pune de mult mai mult timp. Am mai scris despre faptul că nu putem pune în practică metodele de parenting chiar dacă suntem de acord cu ele și ne plac tare mult, până când noi, ca părinți, nu suntem în acord cu emoțiile, trăirile și universul nostru interior.

Zilele trecute, am cumpărat un borcan cu 31 de mesaje pentru copii și tați, menite să o răsfețe pe mama. Aparent, totul minunat, simplu, haios și util. În practică, ne poticnim de multe ori. Selectez câteva dintre mesaje pentru copii și tați.

 • Azi e ziua în care o scoatem pe mami la plimbare unde vrea ea.
 • Azi e ziua în care mami face ce vrea timp de o oră.
 • Spune 5 lucruri pe care le apreciezi la mami. – Aici copiii se descurcă de minune. Pentru adulți e greu. Atât pentru tată care e obișnuit să critice. Cât și pentru mamă care nu e obișnuită să primească. Noi facem acest joc both ways. Și tatăl primește ?
 • Azi e ziua în care accepți complimentele, mulțumești și te bucuri de ele, indiferent de la cine vin.
 • Azi e ziua în care o gâdilăm 5 minute pe mami.
 • Azi e ziua în care suntem curajoși și o ajutăm pe mami să scape de o frică. – Sigur că nu se scapă într-o singură zi de o frică, dar faptul că ne îndreptăm atenția și către emoțiile mamei, repoziționează puțin echilibrul și energia în familie.

Veți spune dar de ce mama nu își ia timpul pentru ea și este nevoie să i-l acorde alții? Păi așa ar fi normal, doar că mamele, unele… cele mai multe se sacrifică, dau mai mult decât pot, netezesc drumul, se lasă pe ultimul loc, uită de ele, de nevoile lor, de emoțiile lor. Uită să se bucure cu adevărat de viață. Punem realizările copiilor noștri pe primul loc. Ne bucurăm pentru ei, pentru realizările lor pe toate planurile, ne împlinește acest lucru pentru că ne confirmă că am fost părinți buni. Poate ne îndârjim atât de tare ca ai noștri copii să nu se rateze în viață, tocmai pentru că succesul lor ne spune că am făcut și noi ceva bun. Nimeni altcineva pare să nu ne spună asta. Și noi nu o știm. Avem nevoie de confirmări din exterior pentru că nu știm/ nu avem putere să ne uităm în sufletul nostru, în inimă.

Dar pe lângă împlinirea prin succesul copiilor (care mi se pare egoistă și împovărătoare pentru copil, dar o înțeleg perfect și o aplic și eu), mult mai sănătos este să ne împlinim prin noi înșine, ca adulți. Și cum putem să facem asta?

 • În primul rând să conștientizăm că suntem entități diferite și să nu ne mai contopim sufocant cu copiii noștri. Să ne dăm voie, nouă, adulților, să avem timp și spațiu proprii. Să avem curaj să îi lăsăm pe copii să învețe din propriile greșeli.
 • Să avem grijă de propriile emoții. Pentru asta este nevoie să acceptăm că avem emoții, care uneori sunt furtunoase, și să nu le mai ținem închise cu orice preț ca să nu iasă afară. Să ne uităm la ele, să le recunoaștem, să stăm în acea emoție, bună, rea, puternică, revoltătoare, cum o fi, să vedem unde ne duce, către ce amintire ne conduce și de ce nu vrem cu adevărat să o (re)trăim. Eu observ că mi-am reprimat mult timp anumite emoții și am devenit rigidă pe unele zone ale vieții mele. Încet-încet îmi dau voie să retrăiesc emoții și este al naibii de greu. Ele vin așa cu o energie puternică, asemenea unei avalanșe, și mă trezesc plângând de fericire. Încă mai pot să simt. Încă trăiesc.
 • Nu ne mai sacrificăm. Respectăm spațiul și nevoile fiecăruia. Înțelegem că fiecare vine în viață cu o misiune și dăm voie ca fiecare copil să își trăiască propria viață. La fel facem și noi, adulții. Ne trăim viața. Știu că se zice că în viață trebuie să faci compromisuri, dar am ajuns să fiu mai mult adepta ajutorului. Compromis verus ajutor.
 • Ne răsfățăm, ne spunem cuvinte de apreciere (nu cred că nu a mai rămas nimic nimic de apreciat la cel de lângă tine), ieșim împreună, ca adulți, o oră, cât o fi, la plimbare/cafea/tearu/film etc. Simt că atât de mult ne-am orientat exclusiv către copii, încât lucrurile astea am ajuns să le facem programat. Firescul s-a cam dus. Asta ar trebui să ne vină din reflex, fără nicio remușcare, fără nicio urmă de rușine sau autosuspectare de egoism, fără să dăm explicații nimănui. Să ne umplem întâi pe noi, ca părinți, cu energie, poftă de viață, să ne încărcăm noi bateriile ca să avem de unde să le dăm la copii. Prin energia noastră îi ridicăm și pe ei. Dacă suntem pe energie joasă, ce reușim să dăm, să susținem și să conținem?

Vă las și pe voi să completați această listă. M-aș bucura să aflu cum aveți voi grijă de emoțiile voastre, ca părinți. Eu am scris despre aceste lucruri ca preambul la conferințele din 13 mai de la Rin Grand Hotel, pe care le va susține Dr. Laura Markham, specialist american în parenting.

Dr. Laura Markham, fondatorul www.ahaparenting.com, doctor în psihologie clinică, revine pe 13 mai 2017 la Bucureşti, pentru a susţine două conferinţe dedicate părinţilor şi celor implicaţi în procesul de creştere şi educare a copiilor.

Conferinţele, care se vor intitula Cum să devii părintele blând de care are nevoie copilul tău şi Cum să creşti un copil inteligent emoţional, îşi propun să ofere sfaturi atât în partea dedicată tematicilor propriu-zise, cât şi în sesiunile de întrebări şi răspunsuri care le succedă şi în care publicul poate interacţiona direct cu specialistul american, pentru a obţine răspunsuri personalizate, potrivit fiecărei solicitări în parte.

Laura Markham este autorul bestseller-urilor „Părinţi liniştiţi, copii fericiţi: cum să înlocuim ţipetele cu conectarea” şi „Părinţi liniştiţi, fraţi fericiţi: cum să creştem fraţi prieteni pe viaţă”, publicate în limba română de Multi Media Est Publishing şi disponibile la www.shop.totuldespremame.ro

Conferinţele din 13 mai fac parte din seria  Conferințele TOTUL DESPRE PARENTING şi vor aduce în atenţia publicului subiecte precum inteligenţa emoţională a copilului, comunicarea empatică, educaţia în care limitele sunt stabilite cu blândeţe şi cu atenţie la nevoile celui mic, conectarea sporită între părinţi şi copii, reglarea propriilor emoții şi împlinirea personală, metode pentru dezvoltarea inteligenței emoționale a copiilor. Toate sunt, potrivit specialistului, extrem de importante pentru armonia în familie, dar şi pentru a-l ajuta pe copil să devină un adult responsabil, sigur pe el şi fericit.

Biletele s-au pus în vânzare aici.

Text: Ana Nicolescu

3 Comments

 1. Ce idee buna, Ana! Da, asa e, noi mamele nu ne acordam timpul ala aproape niciodata, asteptam mereu sa ne acorde altii atentie, cand ar fi atat de simplu sa incepem noi sa o facem…

 2. Eu ma duc la Therme, scriu pe blog si vorbesc cu o prietena, ma duc la sala. Cand e grav, ma duc la terapie. Am invatat ca o mama relaxata are copii linistiti. Dar nu iese mereu, am trai intr-o lume perfecta.
  Si travaliul are rolul lui, nu?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

* Checkbox GDPR is required

*

I agree