Cum să câștig mai mult timp pentru mine și familia mea?

În unele nopți îmi visez copilăria, după-amiezile acelea călduțe de primăvară și vară, când bunica mea ne lua pe mine și pe sora mea de la grădiniță. Mergeam în Cișmigiu, ne dădeam în buburuze, mâncam vată de zahăr, fugăream porumbeii și apoi plecam cu autobuzul spre casă. Bunicul meu ne aștepta în pragul porții zâmbind, cu căldură și multă bucurie că ne vede. Ne dădea în leagănul din curte pe care chiar el ni-l construise, culegeam apoi zmeură, mergeam cu tricicleta la copiii vecinilor și botezam păpușile în butoiul cu apă de ploaie. Apoi venea mama de la serviciu și ne lua în brațe. Ne ținea cu multă iubire, fără să se grăbească nicăieri, fără să ne întrebe cum a fost la grădiniță. Era regăsirea noastră tihnită după o zi de despărțire. Apoi începea să ne arate ce cumpărase de la aprozar sau de la librărie. Țopăiam în jurul ei, iar bunicii se uitau la noi cu împlinire. Nu trecea mult timp și venea și tata de la facultate cu bicicleta. Ne bucuram cu toții când îl vedeam pentru că știam că urmează să înceapă și mai multă distracție, cu râsete, jocuri de-a prinselea, de-a v-ați ascunselea, de-a de toate. Încet-încet masa era pusă și ne așezam împreună. După masă, bunica ne făcea baie și ne băga la culcare. Afară era încă zi. Părinții meu puneau rufele la spălat, bunicul strângea prin curte. Iar noi, copiii, mergeam cu zâmbetul pe buze la culcare.

Erau vremuri în care cu toții participau la creșterea copiilor și la bunul mers al casei. Erau vremuri în care femeile nu își asumau sarcini heirupiste și nu țineau să demonstreze că le pot face singure pe toate. Și nici nu erau nevoite să facă asta. Erau vremuri când bărbații își protejau familia, nu fugeau de ea pentru ca apoi să spună că se simt singuri. Erau vremuri în care valoarea într-o familie era bucuria lui împreună.

Vorbeam zilele trecute cu Dr. Ruxandra Constantina că acum normalul într-o familie este atunci când nu există violență fizică sau psihică sau orice altfel de abuz, când până la urmă, mai devreme sau mai târziu, fiecare membru al familiei vine acasă și când sunt suficienți bani să plătim facturile, grădinițele și școlile și, în cel mai fericit caz, să ne permitem un concediu decent pe an. Bucuria lui împreună este ștearsă, anihilată, pe alocuri forțată și există în tot mai multe case doar la nivel declarativ sau aspirațional. Ajunge astfel să fie un lucru pierdut la care tânjim, dar nu mai știm cum să ajungem. Și poate nici nu avem resursele necesare să prioritizăm anumite contexte, situații, îndatoriri. În astfel de mediu, este puțin probabil să nu apară frustrări, tensiuni, oboseală, stres, stări de anxietate sau depresii. Adulții muncesc peste 10 ore pe zi. Ajung să nu își vadă copiii, să nu se bucure de ei și împreună cu ei. Ajung să fie bolnăvicioși, anxioși și mereu pe pilot automat, deonectați de la realitate, de la valorile care ar trebui să existe ca bază într-o familie. Nu vreau să judec pe nimeni, vreau doar să trag un semnal de alarmă și să spun că ține (și) de setarea priorităților și că atunci când vom trage linie la sfârșitul vieții, vom concluziona că tot ce am făcut a fost să muncim, iar copiii noștri sunt niște străini pentru noi, care tânjesc după dragoste și apreciere.

_CRI8045

Știu că mulți spun că nu mai există timp liber. Serios? Dau doar câteva exemple. Timpul în care te uiți la televizor este timp liber. Îl poți folosi mult mai constructiv citind o carte pentru tine sau pentru copiii tăi dacă încă nu s-au culcat. Timpul în care fumezi 5 țigări pe seară de când ai ajuns acasă până te culci, înmulțit cu 10 minute/țigară, egal 50 de minute petrecute deconectat pe balcon de familia ta, cu siguranță butonând la telefon. Îți poți folosi acest timp mult mai sănătos și dacă replica ta este Măcar cu tutunul să rămân, îți spun că mai bine rămâi cu sănătatea, cu timp petrecut cu familia și cu o grămadă de bani în buzunar ca să nu fie nevoie să lucrezi suplimentar. Timpul pe care îl consumi nesănătos în weekend când te culci cu vreo două ore mai târziu că duminică te poți trezi mai pe la 10, este un timp prost gestionat, dăunător sănătății și familiei. Somnul între anumite ore din noapte este benefic pentru regenerarea celulară. Plus că scoți organismul din programul cu care l-ai obișnuit și iată prin ce efort de adaptare trebuie să treci în cele două zile libere. Iar diminețile de weekend sunt așa de frumoase în parc, la pădure, pe lac. Copiii sunt atât de entuziasmați de copacii înfloriți, de iarba mică și verde, de picnicul pe banca de lemn, de alergat pur și simplu, de mers cu trotineta, de acțiuni în aer liber, mai ales împreună cu părinții. Și lăsați Facebook-ul, mailul și sms-urile când sunteți cu copiii (asta o pun și pentru mine). Și iată cum am făcut rost de timp liber. Pe care îl putem umple cu me time (yoga, pilates, manichiură, cosmetică, film, vin roșu, muzică, o carte bună rău), us time (film, o cină în doi, un spectacol de teatru, o întâlnire cu gașca, așa ca pe vremuri) și family time (parc, loc de joacă, observarea naturii, cântat, dansat, desenat etc.). Nu e nevoie să fie toate într-o zi. Câte puțin din fiecare pe săptămână.

La evenimentul despre oboseală și stres, din cadrul Maratonului de sănătate Secom, am aflat că 75% dintre angajații români sunt stresați la locul de muncă, iar 8 din 10 acuză boli și manifestări ale acestei stări. Deci, trei sferturi dintre angajații români se declară stresați la locul de muncă, iar 80% dintre aceștia resimt stresul și suprasolicitarea acumulată într-o serie de afecțiuni. Așa arată datele unui studiu Ivox, comandat de Secom®.

_CRI8243

Studiul realizat în octombrie 2014, la nivel național, pe un eșantion reprezentativ de 3381 de respondenți din mediul urban, arată că 85% dintre cei afectați de stres la locul de muncă resimt ca efect surmenajul și oboseala îndelungată, 71% iritabilitate și 68% susțin că au probleme cu somnul. De asemenea 4 din 10 respondenți au semnalat probleme de greutate, migrene, dureri articulare și o predispoziție mare la răceli, ca urmare a imunității slăbite.

Cafeaua se află în topul măsurilor pe care le iau angajații români pentru a-și crește nivelul de energie, 56,15% dintre respondenți susțin că beau cafea pentru a se energiza, 9% iau suplimente alimentare și aproximativ 4% consumă băuturi energizante.

Dr. Ruxandra Constantina, medic specialist medicină de familie spune că stresul este răspunsul pe care-l generează psihicul uman în exercițiul de mobilizare și adaptare a organismului la anumiți stimuli externi. Stresul se manifestă ca o stare de oboseală fizică și psihică, scăderea energiei vitale, tulburări de memorare, de concentrare, amețeală, somnolență diurnă, tulburări de somn nocturn, irascibilitate, variații ale apetitului etc.

Când stresul este prelungit, în corpul nostru apar efecte pe sistemul cardio-vascular, efecte metabolice, efecte la nivelul sistemului nervos, efecte la nivelul sistemului digestiv și hepato-biliar.

_CRI8298

Recomandări pentru limitarea efectelor stresului asupra sănătății

Este foarte util să învățăm să utilizăm tehnici și produse naturale pentru a ne menține echilibrul fizic, psihic, emoțional, o stare bună a imunității, să fim energici, tonici și bine-dispuși. Avem la îndemână:

  • terapii cu suplimente (important este să alegem suplimente naturale, de calitate și în concentrații optime)
  • alimente specifice primăverii
  • hidratare cu apă, sucuri naturale, ceaiuri
  • alte tehnici: respirație, meditație, reflexoterapie, reflexoterapie polarizată

Recomandări Secom®
Efectuați controalele de rutină și discutați cu medicul de familie despre problemele dumneavoastră de sănătate. Identificați cauza stresului și acționați asupra acesteia pentru a limita dimensiunea consecințelor acestuia. Optați pentru suplimente alimentare naturale de calitate, adaptate nevoilor dumneavoastră.

Oferiți suport funcțiilor cerebrale. Neuro Optimizer® sporește capacitățile intelectuale, susține activitatea creierului și ajută la recuperarea functiilor sale. Oferă suport creierului, susținând memoria, concentrarea, atenția și procesul de recuperare.

Acționați asupra întregului organism cu Alive!™. Mai mult decât un complex de vitamine și minerale, Alive!™ oferă organismului energie prin formula complexă care cuprinde: vitamine, minerale, aminoacizi, acizi grași Omega 3/6/9, antioxidanți, enzime digestive, extracte naturale din fructe, legume, ciuperci japoneze. În mai puțin de 30 de minute, nutrienții Alive!™ se absorb în circuitul sangvin.

Despre Maratonul de Sănătate Secom®

Maratonul de Sănătate Secom®este un proiect de informare care își propune să aducă față în față specialiștii din domeniul medical și persoanele interesate de sănătate, într-un maraton de dialoguri deschise. Proiectul are drept scop promovarea unei atitudini responsabile față de propriul organism și cultivarea unui comportament preventiv și va cuprinde o serie de seminarii, distribuite în cadrul mai multor secțiuni.

Partenerii Maratonului de Sănătate Secom®: Librăria Humanitas de la Cișmigiu, Mămica Urbană, Teko Kindergarden, Profructta.

Text: Ana Nicolescu

S-ar putea să-ți placă și

2 comentarii

  1. Buna ziua, sunt exemple clare prezentate de dumneavoastra in ceea ce priveste timpul pe care nu am invata sa-l folosim cum trebuie, tot timpul facem diverse compromisuri, alocam timp pentru pc, retele sociale si multe altele, din pacate realitatea este aceea ca nu mai reusim sa petrecem timp cu familia asa cum parintii nostri au facut in trecut cu noi, erau gesturi simple dar au consolidat educatia fiecaruia dintre noi, personal consider ca familia este pilonul fiintei umane.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Bifați căsuța de selectare GDPR

  • Acest formular îți colectează numele, e-mailul și conținutul, pentru a putea urmări comentariile plasate pe site. Pentru mai multe informații, consultați politica noastră de confidențialitate, unde veți primi mai multe informații despre unde, cum și de ce stocăm datele dvs.