Magia ordinii. Viața începe după ce ți-ai făcut ordine în casă

În vară, inspirată la Laura, m-am apucat să citesc Magia ordinii de Marie Kondo. Toată viața am fost o persoană destul de ordonată. Dezordinea mă încarcă negativ. Îmi împiedică gândurile, mă încurcă rău de tot și mă face să pierd mult timp căutând un obiect.

De când am devenit mamă, am lăsat haosul să se întindă prin casă așa cum cerneala se întinde pe sugativă. Încet, lent și uneori imposibil de remediat. Într-un timp, aveam pe cineva care mă ajuta la curățenie, dar se întâmpla rar, când efectiv nu se mai putea găsi nicio cămașă călcată în casă. De 5 ani mă zbat între firea mea ordonată, strategică, cu gust pentru estetic și lipsa prioritizării ordinii în casă.

magia ordinii

magia ordinii

dsc_0038

Marie Kondo are o metodă unică de a face ordine, descoperită chiar de ea în urma zecilor de ani de experiență și a sutelor de case pe care le-a konmarizat. Cea mai mare revelație pe care am avut-o citind cartea a fost faptul că rădăcina problemei stă în faptul că oamenii depozitează, de obicei, același tip de obiecte în mai multe locuri. Eu aveam, în același timp, chei de la diferite uși și mașini în geantă, în ușă, într-o cutie de pe hol, în buzunarul de la blugi și într-un sertar din sufragerie.

A doua mare revelație a fost recomandarea de a nu face ordine în fiecare loc separat. Adică încep cu dormitorul, apoi cu camera copiilor, urmează sufrageria, bucătăria și apoi baia. Când facem ordine în fiecare loc separat, nu vedem că repetăm aceeași muncă în mai multe spații și devenim prizonieri într-un cerc vicios al curățeniei.

Pentru a evita acest lucru, Marie Kondo recomandă să se facă ordine pe categorii.

 • Haine
 • Pantofi
 • Genți
 • Cărți
 • Hârtii
 • Cosmetice
 • Electronice
 • Poze
 • Obiecte cu valoare sentimentală

A treia mare revelație: Un motiv esențial pentru care atât de mulți dintre noi nu reușim să facem ordine este că avem prea multe lucruri.

Ca să scapi din această spirală negativă, fă ordine pe categorii, nu după loc.

Marie recomandă să strângem toate obiectele din același fel din casă, într-un singur loc pe podea. Așa am și făcut. Am urmat planul și am început cu hainele mele. Am adunat tot: din șifonier, baie, balcon, din mașina de spălat, de la cuier, din sufragerie, toate hainele mele din casă și le-am pus pe patul din dormitor.

magia ordinii_mamica urbana

În primul rând imaginea este colosală. Nu m-aș fi așteptat că am atâtea haine. Am conștientizat că excesul este cauzat de faptul că ignorăm câte deținem cu adevărat. Când depozităm un tip de obiect prin toată casa și facem ordine într-un singur loc nu putem aprecia volumul de ansamblu și, în consecință, nu terminăm niciodată.

A patra revelație: A face ordine eficient implică doar două acțiuni esențiale: a arunca și a decide unde să depozitezi lucrurile. Desigur, se începe cu aruncatul. Vreme de 5 ani, de când am copii, am crezut că secretul ordinii constă într-o depozitare atent și strategic făcută. Așa că am cumpărat cutii frumoase de la Ikea pe care le-am îndopat cu tot felul de lucruri. Marie Kondo spune că această metodă nu este eficientă pentru că este o falsă ordine și pentru că nu ajungi să fii conștient niciodată de câte obiecte deții. În plus, uiți de multe dintre ele.

Aflată în fața unui morman de haine, am urmat planul și am început să decid ce rămâne și ce pleacă. Marie Kondo spune că modul cel mai bun de a alege ce să păstrezi și ce să arunci este să iei în mână fiecare obiect și să te întrebi: Îmi inspiră bucurie? Dacă da, păstrează-l. Dacă nu, aruncă-l.

Decizia devine atât de ușoară dacă ne punem această întrebare.

14799009_10153979866762043_499513251_n

Marie recomandă să nu ne gândim în timpul aruncatului unde vom pune lucrurile, dacă ne vor încăpea în sertar, ci abia la final. Așa că după ce am terminat de sortat, de aruncat, de donat și de pus de-o parte pentru vânzare, abia apoi am hotărât unde să pun fiecare categorie de haine. Am schimbat unele rafturi între ele pentru că așa venea firesc acum și s-a dovedit o poziționare mult mai strategică.

inainte de magia ordinii

magia ordinii in sifonier

magia ordinii

La mine în șifonier, mi-am împăturit hainele după metoda Mariei. La fete în șifonier, după metoda clasică. De o lună de când am făcut acest pas, la mine în șifonier nu a fost nevoie de ordine, la fete este necesar să rearanjez hainele o dată pe săptămână acolo unde ajung să umblu doar eu. Unde umblă ele, dezordinea se instalează instantaneu.

magia ordinii

magia ordinii

magia ordinii

La fel cum am simțit și acum 2 ani, când am făcut cu Gabi Urdă, Shopping la mine în șifonier a face ordine în haine, a renunța la o parte din ele este un proces terapeutic. Să-ți pui lucrurile în ordine înseamnă, de asemenea, să-ți pui trecutul în ordine. Este ca și cum ți-ai reîncepe viața și ți-ai regla socotelile, astfel încât să poți face următorul pas înainte.

După ce am făcut ordine în toate hainele mele și în toate hainele fetelor, am trecut la cărți. Credeam că îmi va fi greu să arunc din ele. Însă cu întrebarea dacă îmi mai aduc bucurie, a fost destul de ușor. Am reunuțat și la cursurile din facultate și de la cele două masterate. La medicamente am observant câte dintre ele expiraseră și cât de multe aveam în dublu și chiar triplu exemplar. Apoi când am adunat toate caserolele, am decis să rămână doar o tremie din ele. La fel și cu oalele, farfuriile, furculițele, lingurile și cănile desperecheate, platourile puțin ciobite, electrocasnice pe care le-am folosit de 2 ori în 10 ani, fețe de masa decolorate și tot felul de decorațiuni incomod de manevrat.

 magia ordinii

magia ordinii

magia ordinii

magia ordinii
magia ordinii
Ce mi s-a întâmplat de când mi-am konmarizat casa
 • Prețuiesc mai mult fiecare obiect pe care îl am
 • Deși sună incredibil, nu trebuie decât să trăiești o dată starea de ordine perfectă pentru a fi capabil s-o menții.
 • Spațiul în care locuiesc este pentru persoana în devenire care sunt acum, nu pentru cea care am fost în trecut.
 • E interesant cum mintea omenească încearcă să găsească o semnificație până și non-sensului. Am avut mult de furcă până să îl conving și pe tăticul urban să își facă ordine în lucruri și în viață. Marie Kondo spune că nu este eficient să facă altcineva ordinea ta în locul tău. Ordinea pe care o faci este propriul proces de renunțare și de devenire.
 • Viața începe cu adevărat după ce ți-ai pus casa în ordine.

Așa că magia ordinii m-a lăsat fermecată pe viață. Sper :).

Text: Ana Nicolescu

S-ar putea să-ți placă și

6 comentarii

 1. Am citit și articolul Laurei și cred că voi trece și eu la treabă cât de curând. 😉
  Inspirațional, muțumim!

 2. Sotul cum a acceptat reorganizarea si curatenia in ceea ce priveste lucrurile/hainele sale? Eu am retinut o metoda a unei prietene “ce nu imbraci un sezon-doua, nici nu vei mai purta, deci renunta!”

  1. Sotului meu îi plac curățenia și casa bine organizată, dar dacă le face altcineva în locul lui e minunat. Cu greu și-a organizat hainele în 3 rafturi de șifonier. Însă se revanșează la alte capitole: cumpărături, comisioane, copii etc.

   Da, sunt de acord cu metoda prietenei 🙂

 3. Cat timp a durat tot procesul?
  Eu am cateva provocari in plus:
  1. Ne-am mutat de curand (am impachetat totul pt doi adulti si doi copii, fara sa sortez nimic, din lipsa de timp) iar asta a produs si mai mult haos. Acum despachetez si sortez.
  Am gasit articolul exact cand am mai multa nevoie.
  2. Am masina de cusut si imi place sa redau viata hainelor vechi, sa le transform. Asa ca am gramezi de haine care isi asteapta randul la cusut. Aici am de lucrat: sa-mi aloc timp si pentru placerea mea.
  3. Sotul meu considera ca totul trebuie lasat din mana unde apuca, chiar daca mai foloseste obiectul ala abia peste 2 luni. Am o munca continua de strans in urma lui, mai mult din motivul ca vreau sa fie si copiii ordonati… oarecum…
  Aranjarea hainelor pe orizontala este mi-nu-na-ta! Chiar am avut surpriza sa-mi ramana loc liber dupa ce am reorganizat un raft.

  1. Procesul a durat cam o lună, dar am făcut când am avut timp. Încă nu am terminat tot. Mai am partea de cosmetice și de electronice/elecrocasnice. Cele din urmă îi revin în sarcină soțului meu. Și el a fost oarecum reticient la început. Își dorea schimbarea și ordinea, dar să le facă altcineva. Însă acum, când vede casa ordonată și vede cât de repede ne găsim diferite obiecte și lucruri, acum apreciază și chiar se străduiește să mențină ordinea. Șiiii, nu mai e așa de dezordonat ca înainte. Nu își mai lasă lucrurile pe unde apucă.

   E foarte frumos că ai o pasiune și un talent. Go for it! Găsește-ți timp pentru ceea ce îți bucură sufletul și te încarcă cu energie pozitivă.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Bifați căsuța de selectare GDPR

 • Acest formular îți colectează numele, e-mailul și conținutul, pentru a putea urmări comentariile plasate pe site. Pentru mai multe informații, consultați politica noastră de confidențialitate, unde veți primi mai multe informații despre unde, cum și de ce stocăm datele dvs.