M-am întâlnit cu Satyamayi Sabina, într-o bibliotecă veche din Piața Romană, în vara lui 2018 la un workshop despre esențialism. În altă seară, am oprit mașina la marginea unei păduri, în drum spre casă, și am stabilit să mă văd cu ea pentru 6 sesiuni de respirație, care s-au făcut mai multe între timp și s-au întins până spre toamnă sub formă de rebirthing, gestalt sau constelații familiale.
Astăzi vorbim cu Satyamayi Sabina despre ce aflăm despre noi prin respirație. Poate este bine să știți dinainte că ea a lucrat cu peste 500 de persoane și a facilitat în jur de 1000 de sesiuni individuale și de grup, în România și în alte țări. La acestea, se adaugă orele de Hatha Yoga pe care le-a predat, în care a lucrat deasemenea cu tehnici de respirație – Pranayama.
De cât timp practici tu Dhara Breathing și pentru câți oameni ai fost ghid? Ce ai observat în transformările lor? Cum i-a ajutat respirația?
Satyamayi Sabina: Din copilărie, am căutat să înțeleg cine sunt și ce este ”nebunia” aceasta pe care o numim viață. Psihoterapia m-a ajutat și îi sunt profund recunoscătoare surorii mele și Cristinei Schmidt pentru susținerea pe care mi-au oferit-o la 19 ani, după moartea bunicii mele și instalarea primei depresii din viața mea. Au fost două și ambele au venit cu daruri foarte valoroase.
Psihologia mi-a satisfăcut o perioadă și curiozitatea intelectuală dar aveam mereu sentimentul că rămân la suprafată, că nu merg profund, la miezul vieții și al ființei mele, la adevărul după care tânjeam.
Din fericire, am cerut și am primit. Acum 15 ani, când locuiam în Budapesta, am avut privilegiul de a întâlni un terapeut din Olanda – Louise Bloemen. Louise este un om de excepție, cu o experiență de peste 50 ani de terapie clasică și transpersonală. Eram omul însetat ce găsise în sfârșit apă.
În următorii patru ani, am studiat și lucrat cu Louise Bloemen, în special cu metode precum Gestalt, Rebirthing și Constelații Familiale. Am explorat propriul subconștient, relațiile și mi-am vindecat corpul de astm alergic. Această perioadă intensă de explorare de sine a culminat cu descoperirea filozofiei nonduale (așa cum este ea indicată de Ramana Maharshi).
Răspunsul la întrebarea „Cine sunt eu” a venit, nu sub forma unui concept, ci ca revelare directă. Acest moment a reprezentat finalul căutării și începutul perioadei de viață în care nu am făcut altceva decât să meditez în tăcere și să împărtășesc darurile primite.
A lucra cu respirația nu era în planul carierei mei, eram profesoară de engleză pe atunci și cred că îmi doream mult să încep școala de pilot de avion ultraușor. Da, voiam să mă zbor singură cu avionul. Viața, draga de ea, în secret, avea alte planuri pentru mine și includeau mai degrabă zboruri interioare. Lucrurile s-au desfășurat rapid și m-am trezit lucrând full-time cu respirația și meditația. Presupun că atunci când iubești două subiecte atât de mult cât am iubit eu respirația și meditația, și îți dedici ani din viață aprofundându-le, devin o parte din tine. Următorul pas natural este să împărtășești ceea ce ești.
Referitor la oamenii pentru care am fost ghid, nu am un număr exact, estimativ am lucrat cu peste 500 de persoane și am facilitat în jur de 1000 de sesiuni individuale și de grup. La acestea, se adaugă orele de Hatha Yoga pe care le-am predat, în care am lucrat deasemenea cu tehnici de respirație – Pranayama.
Cum i-a ajutat respirația pe cei cu care am lucrat? Unii spun că le-a schimbat viața, alții poate nu au experimentat decât o eliberare pe moment și nu au simțit nevoia să adâncească procesul. Nu mă simt prea talentată în a descrie experiențele celorlalți, prefer să răspundă chiar clienții mei la întrebare, în cuvintele lor. Există, pe site-ul meu (www.satyamayi.co), o pagină specială cu testimoniale.
Bineînțeles, încurajarea mea este ca oamenii să vină la o sesiune și să aibă experiența directă, ce este mai valoroasă decât o mie de cuvinte.
Ce înseamnă Dhara Breathing și la ce ajută?
Satyamayi Sabina: Aș dori să amintesc mai întâi cele două invitații pe care le am pentru oamenii cu care lucrez. Prima este o invitație la scuturare (sau legănare), și a doua la oprire.
Pentru procesul de scuturare de praf (tensiuni, stagnare, iluzii, idei fixe), cât și legănare sau alinare (oferirea de iubire și siguranță celor ce nu le-au primit), facilitez sesiuni și ateliere de Dhara Breathing, Meditații Gestalt și integrare prin arte combinate. Apoi, când corpul și mintea s-au mai liniștit, invit la stop. Ne oprim și folosim energia recuperată pentru a privi, simți, intui, pentru a contempla natura existenței și a descoperi cine suntem în esență.
DHARA înseamnă a curge. Dhara Breathing este o metoda de explorare interioară și eliberare pe care am dezvoltat-o din experiența personală cu terapii transpersonale, în principal Rebirting Breathwork, Kriya Yoga și Gestalt. Respirația este fluidă și fiecare client își găsește ritmul natural.
Respirația conștientă are diverse efecte benefice asupra corpului și minții, dar vreau să punctez aici faptul că această abordare, prin respirație, este un mod eficient de a îmbrățisa propria suferință, transformând-o în resursă și creativitate.
Cu toții obosim la un moment dat. Ne trezim în vale, uitându-ne cu nostalgie la culmi. Aici, putem inventa o poveste despre eșec sau putem vedea extraordinara oportunitate de a ne reevalua viața și conceptele despre viață, și a renaște, lasând în urmă ce e prăfuit, înghețat sau blocat în noi. Valea este fertilă. Este abundentă în râuri cu apă proaspătă.
Respirația Dhara este o invitație la a bea din apa proaspătă a vieții, și de a ne regăsi propriile resurse interioare, prin intermediul a două elemente: respirația și atenția conștientă.
Ca reguli generale: nu forțăm corpul, nu forțăm nicio schimbare și nu avem așteptări. Respirăm și suntem prezenți la ce se întâmplă în corp, emoții și minte, aici și acum. Aspectele ce provoacă tensiune sau conflict în noi sunt conținute în acest spațiu conștient, exprimate fizic sau verbal, și contemplate dintr-un spațiu mai larg, al compasiunii. Această ”conținere” are un efect profund de detensionare și, potențial, de reîntregire a mandalei psihice.
Fiecare senzație, durere, emoție sau gând primește un loc, un acasă în spațiul conștiinței. Acel element este apoi încurajat de respirația fluidă să se exprime și când energia i se consumă, se poate odihni sau topi în sine. Ce rămâne este energie pură și imi place să spun că energiei îi place să curgă, astfel, după sesiune, identificăm împreună moduri de a o folosi creativ, în modul cel mai practic, în viața de zi cu zi.
Cum se face, cine poate să practice și dacă există contraindicații?
Satyamayi Sabina: O sesiune de Dhara Breathing durează două ore și include trei pași:
- Identificarea tiparelor de tensiune fizică și emoțională;
- Procesul de respirație Dhara ce poate dura între 45 de minute și 1 oră și jumătate;
- Integrarea prin desen sau mișcari adaptate participantului.
Cu cei ce sunt începători, prefer să ghidez individual fiecare proces, dar recomand și atelierele de grup, în care participanții se susțin reciproc. Deoarece majoritatea traumelor sunt născute din interacțiunile interumane, susținerea primită din partea celorlalți, într-un spațiu lipsit de judecată, poate avea un efect profund vindecător.
Deasemenea, colaborez cu Zen Float Spa, unde ofer sesiuni Dhara Breathing în apă, în cabine de plutire cu săruri de magneziu. Este un mediu ideal pentru a accesa amintiri intrauterine și perinatale.
Contraindicațiile sunt puține dar există. În funcție de boală, modific procesul, respectând capacitatea și ritmul persoanei cu care lucrez.
Precizez aici că nu sunt medic și nu ofer sfaturi medicale. În general, în cazul bolilor cronice, recomand reducerea stresului printr-o serie de exerciții ce pot fi făcute zilnic acasă. Pot da aici exemplul exercițiilor de mindfullness și respirație lentă și profundă, ce au ca scop calmarea sistemul nervos:
„Inspir, sunt conștientă de inspir, expir, sunt conștientă de expir.”
Avem deja multe studii științifice ce arată efectele benefice asupra sistemului imunitar și creierului pe care le au respirația conștientă și meditația. Bineînțeles, purtați o discuție cu medicul de familie pentru a vă asigura că aceste exerciții nu reprezintă un risc.
Se poate face și pe cont propriu? Dacă nu, de ce? Ce e bine să evităm dacă nu suntem inițiați?
Satyamayi Sabina: Inițial, recomand 10 sesiuni ghidate pentru a trece prin stratul de frică de moarte/viață, în prezența unui facilitator ce a trecut, la rândul său, prin propriile umbre, a mers dincolo de frică și poate suștine procesul dintr-un spațiu conștient – fără intenții sau așteptări personale.
Apoi, Dhara Breathing se poate face pe cont propriu și speranța mea este ca fiecare client cu care lucrez să ia acest ”health tool” acasă și să integreze respirația în viața de zi cu zi.
Am clienți ce îmi spun că se declanșează singur procesul de respirație atunci când s-a acumulat tensiune fizică sau emoțională. Corpul nostru este construit în așa fel încât să revină constant la echilibru. După o traumă, precum un accident, respirăm repede și tremurăm (aici recomand cărțile lui Peter. A. Levine, un expert în traumă).
Din păcate, modul în care am fost educați și condiționați social împiedică procesul natural de detensionare și purificare prin respirație. Cunosc multe persoane ce nu respiră aproape deloc dacă sunt într-un cadru social. Simplu fapt de a inspira profund înseamnă a exista și a ocupa spațiu. Este trist, însă mulți dintre noi nu au curajul să respire sau cred că nu merită să ocupe prea mult loc. Există și cealaltă extremă, când cineva ocupă tot spațiul dintr-o cameră și sufocă expresiile creative ale celorlalți. Și aici observ un blocaj al respirației, o nevoie constantă de validare cauzată de deconectarea de sine și de ceilalți.
Vă invit, ca experiment, să vă observați respirația când sunteți singuri acasă, când sunteți într-un grup de prieteni sau colegi și când sunteți în prezența unei persoane pe care o considerați o autoritate.
Invitația mea, miezul lucrării mele cu respirația, pe lângă efectele benefice asupra corpului și minții, este reconectarea la viață sau la ”ceea ce este” – trecerea de la „ori – ori” la „și – și”.
A ne reconecta înseamnă a reveni la natural, a fi cine suntem cu adevărat și simultan a curge cu ceea ce este, fie plăcere sau durere. Avem în noi un potențialul infinit de adaptare. Omul matur, în viziunea mea, este relaxat și flexibil. Respirația conștientă este un ”tool” puternic de eliberare de frică, rezistență și stagnare, tocmai pentru a reveni la starea naturală de adaptare. Această adaptare ia forme deosebit de creative atunci când suntem liberi de „trebuie, nu trebuie, nu dă bine, nu se cade, etc”.
Cine vine de obicei la astfel de sesiuni?
Satyamayi Sabina: Am avut norocul să lucrez în mai multe țări, cu oameni de diferite înclinații, specialități, culturi și religii. Toți aveau în comun această căutare a autenticului lor sine și nevoia de relații armonioase cu natura și ceilalți oameni. Cu toții își doreau să poată, în sfârșit, să fie ei înșiși și să meargă pe propria cale.
Mulți erau obosiți, sătui să urmeze calea altora, să imite viața în loc să o trăiască. Pentru ei fac ceea ce fac. Pentru că și eu am avut parte de ghizi ce m-au susținut prin momente de despresie și crize existențiale. Ne ținem de mână unii pe alții, ne susținem, dar fiecare are puterea îl el însuși. Co-dependența este toxică în timp ce solidaritatea este vindecătoare. În aceste momente de criză globală, avem nevoie de solidaritate precum avem nevoie de aer curat. Este vitală supraviețuirii umanității.
Care e importanța respirației, în general, pentru viața noastră? Mă refer la respirația conștientă, completă și ce înseamnă din punctul tău de vedere o respirație completă?
Satyamayi Sabina: O respirație completă, în înțelegerea mea, este o respirație neîntreruptă de traume, idei fixe, frici și – important – poluare chimică. Este o curgere. Un val ce se ridică și cade, fără obstacole.
Importanța respirației? Respirația este un pod. Un pod între corp și minte și intre corp și lumea exterioară. Noi respirăm ceea ce expiră copacii și copacii inpiră ceea ce noi expirăm. Dacă înțelegem, visceral, această unitate, vom înceta distrugerea propriul ecosistem.
În prim plan, în 2019 și 2020, au fost schimbarea climatică și sănătatea plămânilor noștrii. Suntem chemați să acționăm responsabil și să restaurăm echilibrul interior și exterior. Propunerea mea este să lucrăm la ambele, simultan. Să facem pace cu noi înșine, respirând și meditând, și să acționăm, cu curaj, pentru salvarea mediului. Poate pentru unii asta înseamnă reducerea consumului și trecerea la minimalism, iar pentru alții participarea la Climate Strikes și formarea unor comunități locale ce au ca scop viața conștientă și conservarea naturii.
Cu toate astea, simt că vom acționa corect doar atunci când vom vedea clar interdependența tuturor lucrurilor.
Venind din perspectiva filozofiei nonduale, pentru mine nu există ierarhii. Soarele, vântul și antenele unui gândac sunt la fel de importante (au același drept să fie) ca respirația, iubirea sau tristețea ființei umane. Nu cred că avem, ca oameni, mai mult drept de a exista decât un copac, un licurici sau un virus.
Adevărata terapie ne deschide ochii și ne reconectează cu acest adevăr al inter-existenței. Ne vindecă de pre-importanță. Ființele umane chiar nu sunt miezul. Deseori, după ședințele de Dhara Breathing, clienții mei râd, un râs al conștiinței eliberate de visul eului serios și egoist. Atunci știu că au ajuns la esență.
Râsul mă duce cu gândul la alt aspect legat de terapii și cercuri spirituale în general. Observ două tipuri de facilitatori/terapeuți/gurus: cei ce trezesc și cei ce vând iluzii. Aș vrea să mă laud că sunt din categoria celor ce trezesc, dar chiar și după 15 ani, chiar dacă mai rar, mai cad uneori în călduțul lac al iluziilor. E nevoie de multă vigilență. Mă gândeam, tot în glumă, să scriu o carte despre circul spiritual și capcanele lui, și să mi-o trimit, înapoi în timp, mie. Aș recupera mult timp pierdut 🙂 Este o glumă, știu că toate experiențele m-au învățat ceva și greșelile sunt parte din ecuația vieții. Așa cum sunt și durerea și pierderea.
Îmi vine în minte o zicală din Zen: Când studentul este pregătit, maestrul apare. Când studentul este cu adevărat pregătit, maestrul dispare.
Așadar, cititor frumos, doar tu știi ce e mai bine pentru tine, viața ta are un gust propriu, este un dans unic, o culoare neimitabilă. Ești un tablou lichid, în pictare, pe cerul conștiinței. Conștiința nu are nevoie de ajutorul tău, e bine mersi. Inspiră adânc și fii tu – acel tu imperfect, ciudat pe care ți-e teamă să îl arăți lumii. Lumea chiar de asta are nevoie. Fiind tu, le dai permisiunea și celorlați să fie ei. Astfel, vom respira cu toții mai ușurați. Tot înainte, cu compasiune și curaj.
Text: Ana Nicolescu
Foto: Pexels.com