Cum sunt afectati copiii de conflictele ce au loc in familie

Campania Asculta-i sufletul, derulata de Organizatia Salvati Copiii


Ingrijirea pe care o familie o acorda unui copil are o influenta majora asupra felului in care copilul se formeaza si se dezvolta. La fel de mult conteaza insa caracteristicile familiei si experientele pe care copilul le are in cadrul familiei.

 

Efectele violentei in familie asupra copiilor

 

Ca urmare a expunerii la violenta, copiii pot manifesta anxietate crescuta, agresivitate, neliniste, cosmaruri, dificultatea de a adormi, teama de a face greseli, ganduri de suicid, un apetit alimentar foarte crescut sau foarte scazut, enurezis, dureri de cap si de stomac, dificultati de concentrare, tendinta de a-si face rau (se trag de par, isi rod unghiile), dificultati sociale.

 

Deseori, copiii se simt responsabili de violenta din familie si nu inteleg ca este o problema doar a adultilor, ei cred ca parintii se cearta din cauza ca ei, copiii, au gresit cu ceva.

 

Violenta in familie creeaza, de multe ori, copilului un sentiment de confuzie, mai ales atunci cand sunt apropiati de ambii parinti. Sentimentele lor de iubire si afectiune pentru parinti intra in conflict cu ceea ce se intampla intre parinti.

 

Pentru copii, experienta violentei in familie este foarte apropiata de conflictul loialitatii. Copiii se simt deseori la mijloc in conflictul dintre parinti si simt ca fiecare parinte ii vrea de partea lui. Iubirea pentru ambii parinti face ca aceasta situatie sa fie imposibil de rezolvat pentru ei. Unii copii pot lua partea unui parinte, in timp ce altii simt ca nu pot fi alaturi de  niciunul dintre parinti.

 

In contextul conflictelor din familie, copiii pot alege sa-si exprime sentimentele prin manifestarea unui comportament negativ. Parintii inteleg in mod gresit aceste manifestari si pedepsesc copilul –  comportament ce ignora sentimentele copilului si le intareste acestora gandul ca ei sunt cauza violentei in familie.

 

Sa nu uitam ca parintii sunt modele pentru copii, iar copiii care trec prin experiente de violenta in cadrul familiei invata de la parintii lor. Copiii invata astfel ca violenta este acceptata si este in regula sa fii iubit si ranit in acelasi timp. Mai mult de atat, copiii cred ceea ce vad: femeile sunt slabe si victime, iar barbatii sunt puternici si agresori.

 

Divortul ca rezultat al escaladarii conflictului din familie si consecintele asupra copilului

 

Un cuplu aflat in divort se confrunta, de cele mai multe ori, cu emotii intense de furie, durere si dezamagire, iar divortul poate fi foarte stresant pentru copil.

 

Cu toate acestea, studiile arata ca nu divortul in sine afecteaza in mod negativ copilul, ci conflictul la care copilul este expus in timpul mariajului conflictual al parintilor si dupa divort.

 

Modul in care parintii rezolva conflictul determina adaptarea copilului la noua situatie a familiei. Frica, suferinta si alte simptome ce apar la copil sunt diminuate atunci cand parintii isi rezolva conflictul folosind compromisul si negocierea in locul atacurilor verbale, in timp ce conflictul nerezolvat, cronic, este asociat cu trairea unui sentiment puternic de insecuritate emotionala de catre copil.

 

Factori cheie care contribuie la o buna adaptare a copilului dupa divort:

 

  • Sprijinul emotional acordat copilului, monitorizarea activitatilor copilului, disciplinarea pozitiva, ce exclude orice forma de violenta, mentinerea unor asteptari fata de copil in acord cu varsta acestuia;
  • Accesul copilului la parintele  non-rezidential (in marea majoritate a cazurilor acesta fiind tatal), si sustinere din partea acestuia atat din punct de vedere emotional ( prin implicarea in activitati impreuna cu copilul, ascultarea nevoilor acestuia), cat si din punct de vedere financiar, prin stabilirea unor aranjamente clare legate de asigurarea nevoilor de crestere si educare a copilului.

 

Este important pentru copil ca parintii sa incerce, dupa divort, construirea unei noi relatii intre ei pentru a putea coopera eficient pentru copil. In plus, un divort poate fi un exemplu pentru copil in ceea ce priveste modul in care poate rezolva un conflict. Felul in care parintii isi rezolva problemele este deseori imitat de catre copii. Daca parintii pot comunica eficient si coopera dupa divort, copilul va avea mai putin de suferit.

 

Andreea Biji

                                    Psiholog, Organizatia Salvati Copiii, Centrul de Consiliere pentru Parinti

 

 

 

 

 

 

S-ar putea să-ți placă și

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Bifați căsuța de selectare GDPR

  • Acest formular îți colectează numele, e-mailul și conținutul, pentru a putea urmări comentariile plasate pe site. Pentru mai multe informații, consultați politica noastră de confidențialitate, unde veți primi mai multe informații despre unde, cum și de ce stocăm datele dvs.