Curajul, frica și dorința de a ieși în față

O auzise pe Paula Seling fredonând la microfon în fața camerelor de filmat: Hai afară la zăpadă. În următoarea secundă s-a uitat ghiduș la mine ca și când mi-ar fi cerut permisiunea să continue cântecul. I-am zis din ochi că da. A început să cânte prin tot Caruselul și să spună inclusiv replicile vorbite Pleacă, Ana!

La invitația Laurei Frunză ajunsesem la Cărturești Carusel pentru o acțiune de-a Editurii Litera despre Frumoasa și Bestia. Copiii au colorat pe planșe cu cele două personaje și am făcut împreună o poveste pasând mingea de la unul la altul, adulți și copii. A ieșit ceva cu dragoni și sclipici.

Însă Măriucăi nu-i sătea gândul la colorat. Ci la cântat. Îi făcea cu ochiul camera de filmat și când reportera a întrebat-o dacă vrea să cânte la microfon, am văzut în ea bucurie, entuziasm, emoție, timiditate. Iarăși s-a uitat la mine căutând aprobarea nu de a cânta în fața camerei de filmat, ci aprobarea că eu voi fi acolo lângă ea. M-am așezat pe vine alături de ea. Ea a apucat microfonul cu o mână și s-a lăsat cu toată greutatea pe umărul meu, cuprinzându-mi gâtul.

A început să cânte cu voce firavă. Mă strângea tare de gât. Eu nu voiam să apar în cadru, așa că m-am desprins ușor din strânsoare. O țineam de mână. Ea se trăgea lângă mine. Se vedea că vrea să cânte, dar cu mine alături. I-am zis că am încredere în ea și dacă chiar vrea să facă asta, să o facă cu toată bucuria că poate. Apoi m-am desprins de tot de lângă ea, la distanță de un braț. Chiar dacă voia să fie iarăși lipită de mine, am insistat să apară doar ea în cadru.

Uneori nu știu cum e mai bine pentru ea: să îi arăt că sunt mereu acolo lângă ea fizic și psihic sau să o las și singură să capete încredere. Să aibă tipul acela de încredere de care se convinge singură, nu vine din spusele altora. Și a început să cânte. Din ce în ce mai sigură pe ea. Pe măsură ce vedea că poate, prindea și mai mult curaj. Oricum, curaj avea de la început. Câți adulți pot cânta în fața camerei de filmat? E fascinant dansul acesta al fricii și al curajului, cum imediat se pot transforma și cum unul fără altul nu există.

În acest video puteți urmări ce au făcut copiii la întâlnirea de la Cărturești Carusel și pe Măriuca cum cântă.

Mulțumim, Laura, pentru invitație. Cu Paula Seling vă puteți întâlni pe 27 mai, la Sala Palatului la spectacolul Regatul de Gheață. Ea va cânta live alături de George și Dalma Kovacs melodiile din Frozen.

Text: Ana Nicolescu

S-ar putea să-ți placă și

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Bifați căsuța de selectare GDPR

  • Acest formular îți colectează numele, e-mailul și conținutul, pentru a putea urmări comentariile plasate pe site. Pentru mai multe informații, consultați politica noastră de confidențialitate, unde veți primi mai multe informații despre unde, cum și de ce stocăm datele dvs.