“Curiozitatea stă la baza evoluției și a învățării”, Lucia Radu-Simota, Designer Instrucțional

 

Pe Lucia Radu-Simota am cunoscut-o la Social Media for Parents. Apoi ne-am întâlnit la Webstock și am început să vorbim. Mi-a spus cu pasiune, convingere, încredere și multă dragoste, cum încearcă să îmbunătățească sistemul educațional din România prin cursurile pentru copii pe care le organizează și le susține la LearningHUB. Cursurile sunt mature și ancorate în realitatea românească, tematica lor este conștient aleasă pentru a le oferi copiilor pârghiile unei dezvoltări intelectuale conforme cu societatea în care trăim.

Pentru vacanța care tocmai ce a început, Lucia a pregătit pentru marți, 9 februarie, o vânătoare de comori, un curs cu o structură de provocări intelectuale pentru mic și pentru mare. Al doilea, de vineri, 12 februarie, este un atelier despre timp, în care copiii vor construi un ceas analog funcțional.

Cine e Lucia Radu-Simota?

1b2cee95-f9a9-43b9-9da5-e63f67e67320Lucia Radu-Simota: Un răspuns scurt: mamă, trainer, antreprenor, iar titlul mai pretențios ar fi Designer Instrucțional. Sunt un om care dintotdeauna și-a dorit să schimbe lumea în bine, și a tot căutat soluții, de la medicină până la politică, domenii la care am renunțat, iarmai apoi educație. Educația a fost mereu o constantă. În școală explicam colegilor teme în pauză, apoi am căutat mereu oportunități de a-i învăța pe colegi ceea ce știam, și până la urmă am început activitatea de trainer, atât pentru adulți, cât și pentru copii.

Cu studii și experiență în administrație și afaceri, în proiecte europene și bugete de milioane de euro, cu dragoste de copii și pasiune pentru învățare, schimb acum lumea “cu fiecare copil” care trece prin programul Learning HUB. Acest proiect este unul în care mi-am pus tot sufletul, și care cred că poate produce o schimbare în societate, pe termen lung, cu fiecare copil pe care îl atinge.

Ce este LearningHUB și ce se întâmplă acolo?

Lucia Radu-Simota: Learning HUB este locul unde reunim bucuria de a învăța cu jocul și conceptele teoretice. Îmbrăcăm teoria în povești și activități interactive, iar copiii vin cu bucurie la curs, întrucât aici găsesc oameni pregătiți, care au încredere în ei, care îi respectă, îi încurajează și le răspund la întrebări.

De unde ideea acestor cursuri? Ce te-a motivat în a începe acest business? Ce tematică au cursurile? Cum ai determinat necesitatea acestei tematici?

Lucia Radu-Simota: Ideea a pornit de la dorința mea mare de a contribui la îmbunătățirea sistemului educațional din România. Astfel, am defalcat problemele sistemului și am identificat nevoile pe care le putem adresa noi, chiar din afară, și anume:

Sprijinim copiii în realizarea conexiunilor logice între ceea ce studiază la școală și viața lor de zi cu zi, de aceea primul curs lansat a fost Junior Cercetător, care este un curs de matematică interactivă și fizică distractivă.

Aici copiii vorbesc despre planete, despre forțe, despre istoria numerelor și multe altele pornind de la exemple din viața lor și trăind, simțind fizic forțele și experimentele. Este un curs potrivit pentru copii kinestezici, dar nu numai, care este menit să răspunda multelor “de ce”-uri pe care copiii le adresează frecvent.

Introducem cursuri care pregătesc copiii pentru viitor, prin cursurile de IT, Junior Programator și Junior Grafician. Aici copiii învață să scrie aplicații și să realizeze branduri de companii, învață algoritmică și principii de estetică, învață un limbaj de programare și două programe software specializate.

Pe zi ce trece dezvoltarea tehnologică este tot mai mare și la fel va fi și nevoia de specialiști. În plus, aceste cursuri le oferă specializări în domenii în care pot lucra la nivel global, de oriunde din lume. Câți tineri visează azi să lucreze de acasă și nu au posibilitatea? Câți oameni visează să se plimbe prin lume și să lucreze de oriunde au conexiune wifi?

Estimările sunt că până în 2020 nevoia de specialiști IT va fi de 300.000 de persoane, dublu față de prezent, iar numărul este în creștere. Cursul se adresează copiilor pasionați de tehnologie, dar și curioși de cum funcționează aceasta, nu doar de utilizarea unui personaj în joc, dar de cum se construiește mimica acestuia și cum îl “facem” să se miște la apăsarea unui buton.

De asemenea, fiind industrii creative, se adresează copiilor creativi, și micilor artiști. Este punctul unde talentul la desen se traduce într-o meserie de viitor.

Contribuim la crearea unei culturi antreprenoriale în rândul copiilor, prin cursul Junior Antreprenor. Criza din 2008 și fluctuațiile economice au dus la destabilizarea pieței forței de muncă și la desființarea multor posturi. O cultură antreprenorială dezvoltată de la vârstă mică va ajuta copiii să își creeze propriile slujbe, atunci când nu vor gasi posturi și le va da curajul de a acționa, de a găsi soluții.

Reaprindem flacara curiozității în copii, acolo unde aceasta se stinge în școală, și o întreținem acolo unde există, oferind oameni care inspiră, activități care îi provoacă și libertate decizională. Cheia evolutiei este curiozitatea, iar noi încurajăm copiii să pună întrebări, să caute, să cerceteze, să își caute calea proprie.

curs

Ce au ele unic?

Lucia Radu-Simota: Valoarea lor adăugată constă în calitatea conținutului, inventivitatea trainerilor și metodele folosite. Ținem cursul de grafică, de la nivel conceptual până la nivel tehnic, nu îl limitam la utilizarea unui software cu licență. Ținem cursul de programare pregătind viitori programatori care deja scriu cod, și nu il limităm la asamblarea unor blocuri de cod scrise deja. Ținem cursul de matematică-fizică pornind de la exemple reale, nu de le ecuații.

În plus, organizăm cursul în jurul cursantului, ținând cont de nivelul fiecăruia de dezvoltare și stilul individual de învățare.

Mai mult aplicăm principiile învățământului democratic, implicăm copiii în decizii și le respectăm alegerile. Să îți dau un exemplu: noi nu dăm teme, însă le explicăm copiilor cu ce i-ar ajuta și ce ar putea lucra suplimentar. Am avut plăcuta surpriză ca ei să aleagă să lucreze suplimentar, deși nu aveau obligația de a o face.

Pe lângă informații, cu ce pleacă de acolo copiii, cu ce abilități noi?

Lucia Radu-Simota: În primul rând cu mai mult curaj, curaj de a pune întrebări și de a acționa, cu inițiativă de a acționa, și curiozitatea de a căuta. În plus dezvoltăm creativitatea, și gândirea în termeni de soluții, îi învățăm pe copii cum să gândească și cum să învețe.

Cursurile sunt doar cu copii sau sunt și cursuri părinte-copil? Care e motivația?

Lucia Radu-Simota: Cursurile menționate mai sus sunt adresate copiilor școlari, 6-12 ani. O parte au fost pilotate și pentru 4-6 ani. În afara anului școlar, în vacanțe, organizăm ateliere părinte-copil (deschise de la 4 ani), întrucât credem că este importantă implicarea părinților în educația copiilor și dorim să le oferim un spațiu de conectare, în care timp de 1h-2 sunt prezenți 100% pentru copii.

Ce ai pregătit pentru vacanța copiilor? Ce cursuri și cum le-ai ales?

Lucia Radu-Simota: Vacanța intersemestrială va avea două ateliere părinte-copil: unul va fi o vânătoare de comori, cu o structură de provocări intelectuale pentru mic și pentru mare, marți 9 februarie, iar al doilea, de vineri 12 februarie, este deja la a doua ediție, la cererea părinților, un atelier despre timp, în care construim un ceas analog funcțional, pe care copiii îl pot pune în camera lor. Alegerea atelierelor are la bază dorința părinților, dar și introducerea unor concepte inovative, care sa aducă un plus de valoare și părinților, și copiilor, și relației dintre ei.

ceas analog

Cât costă cursurile, unde și când au loc?

Lucia Radu-Simota: Referitor la costuri, am lansat cursurile la 45-50 ron/ședința, în funcție de curs, însă avem și diferite reduceri și promotii, iar prețul scade chiar și sub 40 lei.

Încercăm să ținem prețul la minim, întrucât dorim să permitem accesul cât mai multor copii, din toate clasele sociale. În plus, oferim și locuri gratuite copiilor care nu își permit să plătească, și dau dovadă de implicare și interes la curs (în măsura locurilor disponibile). Cred cu tărie că educația ar trebui să fie gratuită și accesibilă tuturor, așa că lupt ca în viitor să pot oferi cursurile gratuit tuturor copiilor.

Cursurile au loc în acest moment în locații din Bucuresti și Buftea și avem grupe și în timpul săptămânii, seara, dar și în weekend, dimineața. Pentru detalii legate de orar și grupe, accesați site-ul nostru www.learninghub.ro

Un gând, un îndemn pentru părinți.

Lucia Radu-Simota: Încurajați copiii să viseze, să își urmeze calea, aveți încredere în ei și dați-le ocazia de a lua decizii despre viața lor, îmbrățișați și susțineți-le curiozitatea, căci aceasta stă la baza evoluției și învățarii. “Nu am niciun talent anume; sunt doar curios!” (Albert Einstein)

Text: Ana Nicolescu

S-ar putea să-ți placă și

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Bifați căsuța de selectare GDPR

  • Acest formular îți colectează numele, e-mailul și conținutul, pentru a putea urmări comentariile plasate pe site. Pentru mai multe informații, consultați politica noastră de confidențialitate, unde veți primi mai multe informații despre unde, cum și de ce stocăm datele dvs.