Cutia de tablă menită să ascundă comori și să umple inimi

De Moș Nicolae, Măriuca și Iulia au primit de la bunica mea câte 100 de lei. De la mine și de la tatăl lor, printre altele, și o pușculiță goală J. Sigur, pușculița are potențial mare și a fost extrem de bine primită pentru că este cu Elsa și mai are un lacăt mic și două chei și mai mici, detalii care o fac să fie în topul cadourilor preferate. Așadar, avem o pușculită cu desenele lor preferate, gândită să ascundă comori și o sumă de bani care să umple o cutie turcoaz de metal și multe inimi.

Din prima clipă când a văzut banii, Măriuca m-a anunțat că ea își cumpără mănușă de Elsa, din aceea care face gheață, microfon de Elsa, Barbie din tabăra muzicală, o prințesă brioșă, o Sofia sirenă și dorințele continuă și se pun una lângă alta în fiecare zi. Când o iau de la grădiniță mă amenință că dacă nu mergem la librărie să îi iau carioci, o să își scoată ea banii de le pușculiță și o să își cumpere singură. Într-o seară a văzut la un supermarket prințesa brioșă pe care și-o tot dorește de câteva luni. Era cu 10 lei mai scumpă decât în alte părți, dar pentru 2 lei nu îmi ajungeau banii să i-o cumpăr. A plâns toată seara că nu am vrut să urcăm acasă, să luăm banii de la pușculiță și să ne întoarcem la magazin să luăm păpușa.

Vrând să îi învățăm pe copii să împartă și să ofere bucurie și altora mai puțin norocoși financiar, am organizat la grădiniță la Măriuca o excursie la un afterschool unde vin copii din medii defavorizate. Cu câteva zile înainte părinții din grupa Măriucăi, împreună cu copiii, au făcut diferite ornamente de Crăciun. Unele au rămas în grădiniță, altele urmau să fie oferite cadou copiilor de la afterschool. Tot pentru copiii de la afterschool, am strâns o sumă de bani din care le-am cumpăratjocuri și jucării. I-am explicat Măriucăi toate aceste detalii și am întrebat-o cât și dacă este dispusă să dea din pușculița ei o sumă de bani din care să le cumpărăm cadouri copiilor săraci. I-am arătat ce bani are în pușculiță și i-am explicat ce poate lua de ei: o Elsa, o păpușă brioșă, un covrig cu mac, o pereche de șosete, o carte de colorat, un set de creioane colorate. A ales să ofere 20 de lei, lucru de care am fost mândră pentru că mi s-a părut că a estimat corect astfel încât să ofere o sumă din care poți lua o carte de colorat și un set de creioane colorate, adică un cadou bun și util. În același timp, nu s-a lăsat foarte impresionată astfel încât să își ofere toți banii (cum aș fi făcut eu când eram de vârsta ei), dar nici nu a zis că ea nu dă nimic din banii ei. Așadar, mi s-a părut că oferă incluându-se și pe ea în ecuație. Când a venit ziua excursiei, am fost atentă la reacțiile Măriucăi. S-a bucurat când a văzut cât de nerăbdători sunt copiii să-și desfacă pachetele și m-a întrebat care e luat din banii ei. I-am zis ca în fiecare cadou e o parte din banii și din sufletul ei.

Apoi și-a văzut globul cu inimi roșii cu sclipici, cel făcut de ea. Ajunsese la o fetiță cu părul lung, așa cum visează și ea să aibă într-o zi. Copiii de acolo le-au oferit cadou câte un brăduț de carton verde, lucrat chiar de ei. I-am explicat Măriucăi că acel brăduț pe care l-a primit e făcut cu tot atâta bucurie, efort și iubire ca și globul ei. L-a lipit de obrazul ei, l-a pupat și l-a iubit, apoi l-a așezat acasă pe masa din bucătărie și i-a cântat o seară întreagă O, brad frumos!

V-am povestit cum încerc eu să le responsabilizez financiar pe Măriuca și pe Iulia pentru că nu vreau ca ele să crească cu mitul Banu-i ochiul dracului, ci vreau să știe că banii au valoare și că este normal să fim remunerați pentru serviciile noastre. Vreau să știe cum să pună bani de-o parte, cum să ofere din ei celor care nu au, cât să ofere și cum să simtă că inima lor le zâmbește după ce au făcut o faptă bună.

Anul acesta compania KRUK a implementat două cercetări sociologice care au arătat că “încrederea în sine, planificarea cheltuielilor și bunele deprinderi din tinerețe ne ajută să trecem prin situații financiare. Încrederera în propriile puteri, împreună cu un plan detaliat stabilit alături de cei dragi duce la un mod de viață echilibrat și ne readuce zâmbetul pe buze.” Un proiect social din care vă puteți inspira găsiți aici: datoriamea.ro. Să fie cu folos și cu stabilitate financiară.

Text: Ana Nicolescu

S-ar putea să-ți placă și

4 comentarii

  1. Buna seara, cred ca din aceasta poveste deosebita este minunat ca ati vazut cum a reactionat in raport cu comportamentul micutilor, este ceva ce poate trebuie sa facem din cand in cand, mult mai des deoarece este la indemana noastra sa ajutam cat putem de putin.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Bifați căsuța de selectare GDPR

  • Acest formular îți colectează numele, e-mailul și conținutul, pentru a putea urmări comentariile plasate pe site. Pentru mai multe informații, consultați politica noastră de confidențialitate, unde veți primi mai multe informații despre unde, cum și de ce stocăm datele dvs.