Inspir și expir
Leave a comment

De ce este recomandat copiilor prescolari si scolari sa bea lapte ambalat

Nu stiu de ce, dar nu mi-a placut niciodata laptele. Cred ca din cauza caimacului. Mama s-a prins de treaba asta si a incercat sa mi-l inlocuiasca cu alte lactate, mai ales cand eram in clasele I-IV. In fiecare zi, in drum spre scoala, imi cumpara o sticla mica de Sana. Iaurtul mi-l dadea acasa. Era mai greu sa-mi puna iaurtul cu borban din sticla si cu capac din folie de aluminiu, in ghiozdan. Mai mult ca sigur caietele mele ar fi urmat sa manance, si ele, iaurt.

Acum nu ar mai fi o problema pentru mame sa le puna copiilor lactate in ghiozdan datorita noilor tehnologii de ambalare. In plus, exista programul European Laptele in scoli care acorda finantare statelor membre pentru a oferi copiilor din gradinite si scoli portii de lapte ca gustare la scoala pentru a contribui la formarea unor deprinderi alimentare echilibrate si a preveni carentele alimentare de calciu si alti nutrienti la copiii. Ulterior, UE a introdus al doilea program Fructe in scoli.

Tetra Pak doreste sa explice felul in care tehnologia de procesare si ambalare a laptelui asigura parintii si copiii ca laptele ambalat la carton este cel mai sigur pentru consum, deoarece este steril, isi pastreaza micro si macronutrientii si, in plus, poate fi tinut la temperatura ambienta fara a necesita refrigerare pana la deschidere. Daca va intrebati care sunt avantajele laptelui ambalat, iata cateva informatii de la specialisti.

Este recomandat laptele ambalat, in special cel ultrapasteurizat, deoarece este controlat sanitar-veterinar si, in urma procesului de ambalare, devine steril (eventualii microbi fiind distrusi, fara a interveni altfel asupra compozitiei lui, cu exceptia reducerii, in anumite cazuri, a procentului de grasimi).

Laptele ambalat este lapte natural, dar care a fost controlat sanitar-veterinar de mai multe ori incepand cu colectarea, procesare pana la punerea in vanzare pe raft. Exista diferente doar legate de cantitatea de grasimi continute (de aceea exista mai multe optiuni – degresat, semidegresat, integral) si de faptul ca prin procesare la temperatura inalta sau ultrainalta sunt distrusi microorganisme nocive pentru organismul uman, laptele ambalat pasteurizat si UHT (ultrapasteurizat) devenind astfel mai sigure pentru consum decat laptele neambalat, pastrandu-si nutrientii.

Laptele ultrapasteurizat poate fi pastrat mai mult timp la temperatura ambientala de pana in 25 de grade fara refrigerare deoarece prin procesarea la temperatura ultrainalta (UHT = Ultra High Temperature) sunt distrusi potentialii germeni si virusuri fara a afecta in niciun fel calitatea nutrientilor (vitamine, minerale si proteine) din lapte. De aceea se recomanda consumul de lapte UHT ambalat la cutie, deoarece este la fel de hranitor precum laptele imediat dupa mulgere, insa este steril, igienic, cel mai sigur pentru consum. Deoarece riscul de complicatii in cazul imbolnavirii cu potentiali agenti patogeni este foarte mare, copiilor, femeilor insarcinate, batranilor, bolnavilor cronici le este recomandat doar laptele UHT si produsele din lapte pasteurizat pentru ca sunt hranitoare, sanatoase si mai ales sigure dn punct de vedere sanitar-veterinar.

Laptele colectat din ferme si receptionat la fabrica trece prin mai multe etape in procesul de prelucrare: omogenizarea moleculelor de grasime, separarea grasimii pentru a produce lapte standardizat dupa normele in vigoare: degresat (0,1% grasime), partial degresat sau semidegresat (1,5% grasime) si integral (3,5% grasime), urmand prelucrarea termica (prin pasteurizare sau ultrapasteurizare).

Prin procesare, pe langa indepartarea microorganismelor, este controlata cantitatea de grasime, dar sunt pastrate vitaminele si nutrientii. De exemplu, cantitatea de calciu si alte minerale in cazul laptelui degresat, si in cazul celui integral ramane aceeasi.
Ambalarea aseptica presupune ca atat ambalajul, cat si mediul in care are loc umplerea cu lapte sa fie sterilizate impiedicand orice posibilitate de recontaminare a alimentului “purificat” prin tratament termic. in plus, daca vorbim de lapte UHT, trebuie sa stim ca este folosit un ambalaj de carton multistrat ce contine si o folie de aluminiu la mijloc, captiva intre straturile interioare de carton si polietilena.

Cutia de carton protejeaza laptele de contactul cu lumina si oxigenul, doi factori care contribuie la degradarea vitaminelor. De exemplu, vitamina B2 din laptele expus la lumina timp de 12 ore, intr-un ambalaj transparent, se degradeaza cu pana 35%.

Ambalajul Tetra Pak poate fi alcatuit doar din stratul de carton si polietilena (atat la exterior, cat si la interior), caz in care este folosit pentru ambalarea laptelui pasteurizat. in cazul laptelui UHT se foloseste un ambalaj special, care contine si folie de aluminiu la mijloc.

Astfel, ambalajul pastreaza intact continutul si proprietatile laptelui pe perioada de valabilitate a produsului, deoarece impiedica atat patrunderea microbilor, cat si a luminii (stiut fiind ca lumina ambientala diminueaza valoarea nutritiva a laptelui).

tetra pak

 

tp

Daca tinem cont de avantajele laptelui astfel ambalat, ca laptele este fiind steril si le punem alaturi de recomandarile specialistilor, cum ca laptele este alimentul esential pentru dezvoltarea si intretinerea organismului uman, de la primele zile de viata pana la maturitate, ajungem la concluzia ca laptele ambalat este recomandat consumului zilnic, mai ales copiilor si femeilor insarcinate.

Prof. dr. Gabriela Radulian: “Copiilor prescolari si scolari li se recomanda sa consume doua-trei portii de lapte si produse lactate pe zi (o portie de lapte insemnand o cana de lapte), pentru a le asigura necesarul zilnic de de calciu, fosfor si proteine. Organismul copilului necesita nutrienti de calitate pentru o crestere si dezvoltare armonioasa, dar exista studii in care s-a constatat ca alimentatia copiilor intre 3 si 6 ani este deficitara in principal in calciu si fier. Fara a asigura necesarul zilnic de calciu, de 800 mg, exista riscul de aparitie a rahitismului si respectiv a hipocalcemiilor. De aceea, la nivel european se recomanda informarea parintilor, a cadrelor didactice si a copiilor privind alimentatia echilibrata optima din punct de vedere nutritional, pentru mentinerea starii de sanatate. Deoarece laptele este o sursa importanta de nutrienti esentiali, a fost prima propunere a Uniunii Europeane, de aliment subventionat,  pentru a se oferi copiilor din gradinite si scoli ca gustare, in vederea prevenirii afectiunilor determinate de carenta de calciu”.

Laptele este alimentul care contine in proportii echilibrate aproape toti nutrientii esentiali organismului uman: apa, proteine, grasimi, carbohidrati, minerale (mai ales calciu, fosfor, potasiu, magneziu, zinc), vitamine (A, D, E, K, B2 si B6). Laptele este un aliment esential in copilarie, adolescenta si in perioada sarcinii fiind una dintre principalele surse de calciu si de proteine. De aceea, laptele este recomandat a fi consumat impreuna cu alte produse derivate din lapte in 2-3 portii pe zi (piramida alimentara), o portie de lapte insemnand o cana de lapte/ sursa Societatea de Nutritie din Romania.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *