(De)blocarea cailor aeriene la bebelusi, metoda Heimlich

La inceput de tot, cand avea Mariuca vreo 3 saptamani am inecat-o cu picaturi contra colicilor. Nerabdator, nervos si plin de mila, sotul meu i-a dat cateva picaturi de licoare in timp ce ea plangea, exact cand tragea aer in piept. Urmarea: eu venita intr-o fuga din bucatarie, Mariuca pe-o parte, vomita, dadea ochii peste cap, facea spume, sotul meu o batea nu tocmai usor pe spate. Apoi Mariuca a dormit 3 ore legate, lucru care nu se intamplase pana atunci. Intre timp, a venit o asistenta, prietena, a consultat-o. Nu are nimic copilul, doarme linistit. Voi sunteti nebuni, agitati, stresati.

Si bineinteles ca asa eram. Ne-am dus la 12 noaptea la Elias. Dupa un control amanuntit, medicul de garda ne-a zis ca e Mariuca e ok, doar ca e suerxcitata de oboseala. Sa ne vedem de treaba si sa ne ducem acasa sa culcam copilul. Reactia lui Bogdan: “Noi ne ducem acasa, dar daca i se intampla ceva peste noapte, ne vedem la Stirile PRO TV”. Amenintata cu televiziunea, doctorita ne-a internat. Dupa ce timp de 3 zile am supus copilul la diferite investigatii, am fost si noi convinsi ca este ok, nu aspirase nicio picatura in plamani. Asa eram noi acum mai bine de 1 an, la prima experienta care ne-a speriat, la primul copil. Acum sper ca ne-am mai relaxat.

Cand am fost in luna mai la o o lectie de prim ajutor, am zis ca voi scrie un articol despre ce e bine sa facem cand copilul se ineaca. Am retinut de la curs ca cel mai bine e sa-l lasi pe om/ copil sa tuseasca. Prin tuse el isi deblocheaza cel mai bine caile aeriene. Este important ca nu ii dam copilului palme pe spate in timp ce tuseste, ca putem sa ii adancim si mai rau bolul alimentar cu care s-a inecat.

Iata ce ne sfatuiesc cei de la Lectia de prim ajutor 

Obstructia cailor aeriene inseamna blocarea cailor aeriene cu un bol alimentar sau un corp strain. In acest caz este nevoie sa se realizeze dezobstructia (deblocarea) cailor aeriene sau manevra Heimlich.

Identificarea starii pacientului

Obstructia (blocarea) cailor aeriene superioare la nou nascut si sugar poate fi:

A. usoara – copilul plange, tuseste, dar respira

B. severa – copilul nu mai tuseste, respiratiile sunt doar aparente (nu mai intra si nu mai iese aerul) si nu scoate sunete.

Primul ajutor

Daca suspicionati obstructie severa de cai aeriene superioare la un sugar, sunati la 112 si solicitati ajutor calificat. Pana la sosirea echipajului medical puteti incepe efectuarea manevrei Heimlich.

Luati nou-nascutul pe unul din antebratele dumneavoastra. Cu ajutorul celuilalt antebrat asezati nou-nascutul cu fata in jos, cu capul mai jos decat restul trunchiului. Cu degetele aratator si mijlociu sprijiniti pometii obrajilor sau cu palma sustineti barbia bebelusului.

Cu podul palmei libere aplicati cinci lovituri intre omoplati (lovituri interscapulare).

Compresiuni toracice

Sustineti capul victimei si intoarceti-l cu fata in sus prin prinderea lui intre antebratele dumneavoastra ca un sandwich.

ATENTIE! Din nou capul trebuie sa fie mai jos decat restul trunchiului.

Efectuati cinci compresiuni toracice externe, scurte si rare.

ATENTIE! Sunt interzise compresiile abdominale la sugar si nou-nascut. Acestea sunt inlocuite de compresiuni toracice.

Repetati secventele loviturilor interscapulare cu cele ale compresiunilor toracice pana cand reusiti eliberarea caii aeriene sau nou-nascutul devine inconstient.

In cazul in care nou-nascutul nu mai repira, incepeti manevrele de resucitare cardio-pulmonara.

Supravegheati victima pana la sosirea ajutorului calificat.

 

Text: Ana Nicolescu

Informatii si poze: sursa

S-ar putea să-ți placă și

3 comentarii

  1. Saracii doctori, te miri ca sunt stresati si fac greseli daca au pacienti ca voi. Cum sa tii copilul in spital 3 zile ca s-a inecat cu doua trei picaturi? Ce te faci cand chiar are probleme?

    Ps : schimba suspicionati cu suspectati, ca suna mult mai bine 🙂

  2. Ce bine va inteleg. Normal ca esti panicata la primul copil si nu stii niciodata daca faci bine sau rau. Noi eram mai mari un pic si cand a racit si ii curgea nasul, nu putea sa manance, ii aspiram mucii si ii dadeam tot felul de siropuri de tusa(Prospan, ridiche cu zahar) si se ineca cu ele, speriati ii dadeam niste palme la spate si plangeam impreuna cu ea. Sper ca nimeni sa nu aiba nevoie de metoda descrisa, dar de cunoscut trebuie.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Bifați căsuța de selectare GDPR

  • Acest formular îți colectează numele, e-mailul și conținutul, pentru a putea urmări comentariile plasate pe site. Pentru mai multe informații, consultați politica noastră de confidențialitate, unde veți primi mai multe informații despre unde, cum și de ce stocăm datele dvs.