Despre o intalnire cu risc… cancerigen

In Romania, 6 femei mor zilnic din cauza cancerului de col uterin

Intre 20 si 26 ianuarie 2014 a fost Saptamana Europeana de Prevenire a Cancerului de Col Uterin. Cum in fiecare an, de prin 2008 incoace, dinainte de blog, am sprijinit campaniile de  informare pentru aceasta saptamana, anul acesta a fost la intalnirea cu specialistii si cu bloggerii, sora mea, Ema aka Matusa Urbana. Motivul pentru care sunt implicata, mai mult decat jurnalistic, in acest subiect, vi-l spun la urmatorul articol.

Insa inainte de a va povesti Ema cum a fost la intalnire si ce a aflat nou, iata cateva statistici pentru a fi pe deplin constienti de incidenta bolii la noi in tara.

Acum in Romania … 

• 6 femei mor zilnic din cauza cancerului de col uterin (de 4 ori  > decat in Europa)

• 40.000 de femei au diagnostic de cancer de col uterin (de 3 ori > decat in Europa)

• Anual, apar 3000 de cazuri noi (de 16 ori > decat media europeana)

• Pentru prevenirea cancerului de col uterin, Ministerul Sanatatii a inclus Programul National de Screening in Strategia de Sanatate si Vaccinarea anti HPV in calendarul national de vaccinari.

Dupa aceasta “scurta” introducere, va alas cu Matusa Urbana.

“Am fost miercuri seara la o discutie despre infectia cu virusul HPV si despre vaccinul impotriva acestuia. Discutia face parte dintr-o campanie de informare asupra acestui vaccin. Invitatia la discutie a venit din partea Fundatiei Renasterea, a carei presedinta este Mihaela Geoana si din al carui board face parte si Amalia Nastase. In plus, Dr. Victor Olsavszky, seful biroului Organizatiei Mondiale a Sanatatii in Romania si Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar ginecolog s-au alaturat acestei initiative si au venit ca sa ofere impreuna raspunsuri detaliate la toate intrebarile.

Asa am aflat ca prima campanie de vaccinare gratuita in Romania a fost in 2008, cand Ministerul Sanatatii a oferit gratuit vaccinul pentru fetele intre 9 si 13 ani, insa nu a organizat nicio campanie de informare. In momentul in care au aparut in social media primele reactii anti, toata lumea s-a aliniat cu aceastea. Parintii au fost suspiciosi la ideea ca un vaccin a devenit, peste noapte, gratuit. Multi dintre ei s-au simtit cobai. Mai rau, au simtit ca fiicele lor sunt cobai pentru intreaga Europa. In plus, Ministerul nu a vrut sa isi asume in niciun fel responsabilitatea. Parintii erau obligati sa semneze o declaratie prin care isi asumau intreaga responsabilitate.

Ce am aflat din prezentarea dnei doctor ginecolog Ruxandra Dumitrescu

HPV, sau Virusul Papilloma Uman, este un virus din familia papiloma care afecteaza pielea umana si membranele umede, cum ar fi gatul, gura, picioarele, degetele, unghiile, anusul si colul uterin.  Exista peste 100 de tulpini cunoscute pana in prezent din care 40 pot afecta zona genitala a femeilor si barbatilor. Tulpinile 16 si 18 sunt responsabile pentru aproximativ 70% dintre cazurile de cancer de col uterin. Tulpinile 6 si 11 sunt responsabile pentru 90% dintre cazurile de condiloame genital (excrescentele de piele care trebuie arse, dar care apar din nou dupa aceea – destul de greu de scapat de ele pe vecie). Pana la varsta de 50 de ani, 80% dintre femei trec prin infectia cu HPV. La 60 de luni de la primul contact sexual, aproximativ 60-67% dintre adolescente au infectie HPV. Infectia cu HPV este cauza directa a cancerului de col uterin. Cancerul de col uterin este cea mai raspandita forma de cancer intre femeile de 15 – 44 ani.

Principalele masuri de prevenire a cancerului de col uterin sunt:

a) preventia primara: vaccinarea impotriva HPV recomandata femeilor intre 9 si 45 de ani poate impiedica aparitia a cel putin 70% din cazurile de cancer de col uterin in lotul vaccinat;

b) preventia secundara: testul de screening Babes-Papanicolau pentru depistarea precoce a anumitor leziuni precanceroase si pentru mentinerea sub control a unei posibile infectii. Screeningul presupune prezenta intregii populatii feminine cu varste cuprinse intre 9 si 45 de ani la acest test. Cam greu, nu? Dar pentru a obtine o scadere de 5% a incidentei cancerului de col uterin in Romania ar trebui ca 80% din populatia vizata sa se prezinte si sa faca acest test.

Au trecut deja 10 ani de cand a fost descoperit acest vaccin. Pana in prezent, aproximativ 150 milioane de doze de vaccin au fost administrate in toata lumea si numarul este in continua crestere. Organismele europene si internationale recomanda vaccinarea impotriva HPV. In unele tari din Europa, exista un grad de 80% de vaccinare. In SUA, au inceput sa se vaccineze si baietii si barbatii, pentru a opri raspandirea virusului.

In 2014, Fundatia Renasterea vrea sa inceapa o noua campanie de vaccinare, dar de aceasta data, va exista si o campanie de informare corecta si completa. Fundatia insa nu a incetat eforturile in depistarea cancerului de col uterin si de san pe parcursul acestor ani. Au oferit gratuit femeilor din 50% din judetele Romaniei sansa de a face testul Babes-Papanicolau si mamografie.

HPV-ul se declanseaza in perioadele in care corpul are imunitatea scazuta, inclusiv in perioada de sarcina, sau imediat dupa nastere. In plus, o persoana poate contacta de mai multe ori acest virus, de aceea testul Babes-Papanicolau trebuie facut de 2 ori pe an.

Vaccinul se face gratuit pentru fetitele intre 11 si 14 ani (a fost modificat segmentul de varsta fata de campania din 2008). Daca si-au inceput deja viata sexuala, vor trebui si isi faca testul Babes-Papanicolau. In cazul in care o radacina este identificata ca activa in urma testului, se va face tratamentul prescris de medicul ginecolog si abia dupa ce radacina este inactivata se poate administra vaccinul (valabil si pentru cele peste 14 ani).

Ema (2)Pentru fetele/femeile peste 14 ani, acest vaccin se poate face la cerere, dar este destul de scump. Vaccinul consta in trei doze, care se fac la un interval anume de timp, in conformitate cu indicatiile medicului specialist, iar fiecare doza costa intre 500 si 700 ron, in functie de farmacie. Deocamdata, informatiile ar fi ca vaccinul are efect timp de 10 ani (timp in care nu trebuie repetat) dar e foarte posibil ca aceasta perioada sa creasca. Termenul este dat doar de faptul ca acum 10 ani a fost descoperit si in acest interval nu si-a pierdut eficienta.

Cam asa a fost intalnirea de miercuri si aceastea au fost informatiile pe care le-am aflat. Un singur sfat imi permit sa va dau, un indemn, faceti testul Babes-Papanicolau macar o data pe an. Puteti depista la timp anumite anomalii, cand acestea sunt inca tratabile. De cele mai multe ori, cancerul este parsiv, vine mut, fara simptome si ataca hotarat. Sa fiti sanatoase, mamelor, alaturi de fetele voastre.”

 Matusa Urbana

S-ar putea să-ți placă și

1 comentariu

  1. […] Eu ma consider norocoasa. Cred ca Dumnezeu a avut grija sa nu fie nimic grav. Insa imi tot trec prin fata ochilor statisticile: riscul de expunere cu virusul HPV pe parcursul vietii este estimat la 70-80%. Pana la varsta de 50 de ani, 80% dintre femei trec prin infectia cu HPV. Statistici despre HPV si cancerul de col uterin, puteti gasi aici. […]

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Bifați căsuța de selectare GDPR

  • Acest formular îți colectează numele, e-mailul și conținutul, pentru a putea urmări comentariile plasate pe site. Pentru mai multe informații, consultați politica noastră de confidențialitate, unde veți primi mai multe informații despre unde, cum și de ce stocăm datele dvs.