Dezvolta-ti capacitatea de a comunica eficient. Guest-post by Bulina Gospodina

Din cauza oboselii, stresului, fricilor si timpului ce nu pare sa se opreasca in loc tindem sa ne revarsam frustrarile, grijile, anxietatile asupra partenerului de viata, copilului si familiei prin angajarea in discutii interminabile in contradictoriu, prin replici acide, reprosuri, acuze si comportamente neconstructive.

Recent am trecut printr-o experienta traumatizanta care m-a facut sa vad caracterul neinsemnat al motivelor de cearta sau suparare si sa realizez ca este nevoie doar de o clipa pentru a pierde tot ceea ce ai. Intr-un moment de rascruce inveti sa pretuiesti altfel, sa daruiesti si sa nu astepti nimic in schimb. Inveti ca iubirea neconditionata te poarta in incaperi ascunse ale sufletului tau , incaperi pe care alegi sa nu le mai zavorasti, ci sa le lasi deschise. Inveti sa nu mai izbucnesti de iritare, ci sa accepti cu nadajduinta, sa nu sfidezi, ci sa incurajezi, inveti ca dragostea nu presupune negustorie, ci multumirea sufletului pentru ca “dragostea indelung rabda; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuieste, nu se lauda, nu se trudeste. Dragostea nu se poarta cu necuviinta, nu cauta ale sale, nu se aprinde de manie, nu gandeste raul. Nu se bucura de nedreptate, ci se bucura de adevar. Toate le sufera, toate le crede, toate le nadajduieste, toate le rabda.” (Epistola intai catre Corinteni).

Pentru a ne pune in acord cu noi insine si pentru a comunica eficient trebuie sa ne ingrijim de propria parte de relatie si de mesajele pe care le transmitem, asa cum bine spunea Antonia Noel la conferinta “Comunica eficient cu copiii la orice varsta”. Ma bucur nespus ca am raspuns invitatie Mamicii Urbane de a particpa la conferinta nu doar pentru ca Antonia este un om care reuseste sa transmita energie, bucurie, emotie, ci si pentru ca am invatat cum sa ma responsabilizez in relatia mea cu copilul, partenerul, interlocutorul si nu in ultimul rand cu mine.

In timpul conferintei Antonia a facut referire la greseli pe care le facem adesea in relatia cu copilul, partenerul, interlocutorul nostru,  de pilda folosirea pluralului atunci cand ne dorim ca interlocutorul sa actioneze. In relatia mea cu Ana m-am surprins de multe ori facand aceasta greseala: “Haide sa mancam, te rog!”  ii spuneam in momentele in care stateam cu lingurita plina de  spanac asteptand ca ea sa deschida gura si ea era prea ocupata sa studieze o firimitura stinghera de paine. “De ce sa mancam? Mancai si tu?” intreba Antonia. “Eu spanac? Doamne fereste!” “De ce atunci plural? Ai grija de partea ta de relatie. De ce “te rog” alaturi de un ton imperativ?  Un mesaj incoerent nu poate fi receptat corect. Daca vrei sa manance cere-i sa manance.”.

In plus, de multe ori nu realizam ca suntem conectati unii de altii prin mai multe canale si ca este vital sa facem o distinctie clara intre acestea. Intr-o  expunere vizuala Antonia a simbolizat relatiile cu ajutorul unor esarfe.

antonia_gabi

Esarfele reprezentau asadar canalele de comunicare intre sot-sotie, mama-copil etc. Ni s-a atras atentia ca este foarte important sa raspundem unui mesaj receptionat prin canalul A, tot prin canalul A, astfel daca sotul mi se adreseaza din postura de sot eu trebuie sa ii raspund din postura de sotie si nu din cea de mama. Mai mult, fiecare din noi trebuie sa faca distinctia intre dimensiunile sale (om, parinte, profesionist etc.) si sa se ingrijeasca de fiecare in parte.

gabriela magureanuAtunci cand fiecare bucatica din noi este ingrijita, intregul capata relief si culoare si reuseste sa treaca de barierele ce il ingradeau, sa prinda aripi, sa descopere dincolo de toleranta, dragostea ce ne uneste.

Pentru toti cei care doresc sa dezvolte relatii frumoase, autentice recomand cu incredere conferintele  si workshopurile sustinute de Antonia Noel, singurul trainer din Romania acreditat de catre Institutul Espere.

 

Text: Bulina Gospodina

 

 

S-ar putea să-ți placă și

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Bifați căsuța de selectare GDPR

  • Acest formular îți colectează numele, e-mailul și conținutul, pentru a putea urmări comentariile plasate pe site. Pentru mai multe informații, consultați politica noastră de confidențialitate, unde veți primi mai multe informații despre unde, cum și de ce stocăm datele dvs.