Inspir și expir
comment 1

Diana Gamulescu, fondator Micolino, lupta pentru drepturile copiilor nascuti prematur

Pe Diana Gamulescu am intalnit-o anul trecut pe vremea asta. Nu stiu cum s-au legat lucrurile intre noi de am ajuns sa facem lucruri frumoase impreuna pentru copiii nascuti prematur. Ea imi zice ca sunt o zana. Eu zic ca asa a fost sa fie si ca Universul a vrut ca noi sa ne intalnim si sa pot face anumite actiuni, care imi sunt mie la indemana, dar pentru copiii nascuti prematur pot fi life changing, cu ajutorul Dianei. Ea este fondator Micolino si vicepresedintele Asociatiei Unu si Unu, care ii sprijina pe copiii nascuti prematur si pe parintii lor.

Cine este Diana Gamulescu?

Diana Gamulescu: Buna intrebare. M-a blocat initial. 🙂 Nu m-am intrebat niciodata cine sunt, ci de ce sunt. Care e menirea mea. Diana este un om simplu care, dupa ce a devenit mama  unor copii minunati (gemeni) nascuti premature, a simtit nevoia sa faca ceva pentru ei. Inainte de ei eram altcineva si faceam altceva. Parca nici nu-mi mai amintesc de mine, cea de atunci.

De ce ai ales sa aperi drepturile familiilor cu copii nascuti prematur?

Diana Gamulescu: Pentru ca dupa venirea pe lume a acestor copii s-a schimbat ceva in mine, in prioritatile mele si pentru simt ca trebuie sa folosesc experienta personala in folosul comunitatii. Am simtit ca nu trebuie sa-i abandonez, ci sa ma intorc mereu la ei in spitale prin campanii, proiecte, ganduri pozitive. Stiu cum este si stiu care sunt nevoile, lipsurile, lacunele, temerile… Cred ca nimic nu este intamplator si iata ca destinul mi-a ales cu mult inainte menirea.

Care este cea mai mare nevoie a copiilor nascuti prematur? Dar a mamelor/parintilor lor?

Diana Gamulescu: Dupa aparatura si medicatie care sa-i salveze au nevoie de mame aprope de ei (fizic) pe toata perioada de recuperare, care uneori dureaza luni de zile. Ma refer la contactul fizic dintre mama si un bebelus nascut inainte de termen. In Romania, accesul si aportul mamei in aceasta calatorie lunga si grea e limitat. Din pacate. Momentan.

Prematurul are multe batalii de dat: lupta cu viata prin adapatarea la mediul extrauterin si stingher, plin de zgomote puternice din terapie, voci noi, intepaturi in corpul sau fragil si transparent etc. In aceasta lupta de supravietuire l-ar ajuta sa se simta mangaiat, imbratisat, alintat de parinti, dar mai ales de mama. Sa simta caldura pieptului mamei sale sau sa-i auda inima ticaind ori vocea aceea familiara…

Mama…mama are nevoie, in primul rand, de sprijin emotional de la cei dragi, dar si psihologic ca sa inteleaga ce i se intampla si sa fie ajutata sa parcurga mai usor aceasta incercare. Are nevoie de informatii referitoare la ce presupune o nastere prematura atat pentru ea, cat si pentru bebelusul sau, are nevoie de o buna comunicare cu cadrele medicale, de relationare cu familii care au mai trecut prin aceasta experienta. Si, mai presus de orice, are nevoie sa fie langa bebelusul sau cat mai mult timp posibil. Prin acesta apropiere amandoi au numai de castigat.

POST-SITE-620x348

Ce inseamna Micolino pentru copiii nascuti prematur? Ce aduce nou pe piata? Ce are unic?

Diana Gamulescu: Micolino s-a nascut din dragoste pentru bebelusii acestia minunati si este un prieten atat prin blogul sau plin de informatii relevante, prin comunitatea de parinti de prematuri, dar si prin elementele vestimentare si accesoriile dedicate lor. Este un concept nou care isi propune sa se dezvolte si sa devina un sprijin de baza in aceasta calatorie.

Micolino si Asociatia Unu si Unu. Ce au in comun, ce au diferit, cum si pe cine ajuta/sustin?

Diana Gamulescu: Cele doua entitati au in comun experienta a doua mame care au parcurs acelasi drum, al nasterii inainte de termen, si care si-au unit fortele pentru a aduce o raza de lumina si de speranta prin proiecte precum Fire de dragoste. Atat eu, in calitate de  Vicepresedinte, cat si Corina Croitoru, Fondatorul Asociatiei Unu si Unu, ne focusam sa oferim acces la informatii, ne preocupam sa gasim solutii privind preventia nasterilor premature,  cresterea notorietatii acestui fenomen alarmant, dar si sa implementam in Romania tehnici si metode noi in sectiile de neonatologie pentru acesti micuti si parintii lor.

Sunt doi parteneri care se sprijina reciproc in beneficiul prematurilor si al familiilor acestora. Toate resursele Micolino, mai putin shopul, sunt puse in slujba Asociatiei Unu si Unu, ONG care deruleaza proiecte de sprijinire in spitale, dar si online, pentru prematuri si parintii lor.

O dorinta pentru Craciun in numele tuturor celor pe care ii reprezinti. Nu te gandi ca e devreme, Mosul are nevoie de timp 🙂.

Diana Gamulescu: Pentru Craciun mi-as dori sa gasim un Mos adevarat care sa mearga alaturi de noi in sectiile de neonato si sa imprastie un pic din magia acelei perioade, urari de sanatate peste micutii din incubatoare si aiba o desaga plina de optimism, vorbe bune si mangaieri pentru parinti. As vrea sa nu se simta singuri, cu durerea lor, in timp ce lumea din afara spitalului isi lustruieste ghetele, face cumparaturi, impodobeste bradul si impacheteaza cadouri. Mi-ar placea sa ne simta pe cat mai multi alaturi de ei pentru ca asa le dam si mai multa forta sa lupte mai departe.

396587_224067307725644_1578161528_n

Unde te gasim?

Diana Gamulescu: Sunt mereu la Asociatia Unu si Unu, online prin comunitatea Micolino de pe Facebook, iar in acest weekend sunt la Baby Expo, standul E07.

 

CONCURS: Castiga una dintre cele 5 invitatii din partea Micolino, la Baby Expo. Raspunde, pana pe data de 25 septembrie, ora 20.00, la intrebarea Ce crezi tu ca ar trebui sa aiba Mos Craciun in sac pentru copiii nascuti prematur? Castigatorii vor fi desemnati prin random. Succes!

Text: Ana Nicolescu

Foto: Arhiva personala si Micolino

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

* Checkbox GDPR is required

*

I agree