Căderea dinților de lapte. Interviu cu Miruna Ioani, medic stomatolog și blogger

Prin iarnă Măriuca mă anunță că este foarte dezamăgită că ei nu îi cade niciun dinte. Mă uit la ea întrebătoare și îmi amintesc cum i-au crescut de la 5 luni câte doi dinți deodată. Ea îmi enumeră toate fetițele, primele fiind prietenele ei cărora le-au căzut nu doar doi dinți, mami, ci șase. Stau fără să o întreb nimic pentru că nu vreau să-i insinuez vreun răspuns, dar îi dau de înțeles că vreau să aflu ce are pe suflet. Problema e că se simte diferită și simte că nu mai aparține grupului. Se întreabă dacă dinții ei sunt defecți. Mai mult decât atât cică Zâna Măseluță aduce bani de ciocolată.

Deschid folderul cu pozele ei de când era mică și îi arăt cum i-au crescut dinții, îi arăt prima ei periuță de dinți. Ajungem la o poză de când i se deformaseră puțin dinții de sus din cauza suzetei. Îi arăt că acum i s-au aranjat mai bine pe arcadă. Apoi își aduce aminte dățile când am fost la dentist pentru periaj și o gâdila periuța electrică. Imediat face legătura cu momentul Mirunei Ioani la cea mai Itsy Bitsy Zi Liberă. Își ia periuța electrică și se spală cu ea, explicându-mi printre periuță, dinți și limbă: uite așa mami, de la roșu la alb.

Îi spun că aia era valabil doar pentru periuța simplă, nu pentru cea electrică. Rămâne bulversată. Trece peste și îmi arată că i se mișcă și mai tare un dinte de sus. Primul dinte care i se mișcă e de sus. Atipic. Îmi povestește apoi că ea și una dintre prietenele ei au tot mișcat de dinte la grădi ca să fie și Măriuca în rândul lumii și să vină Zâna Măseluță cu banul de ciocolată. O rog să nu mai miște de dinte și să nu mai lase pe nimeni să bage mâna în gura ei. Să se bucure de dinții ei de șoarece atâta timp cât îi mai are și să îi iubească. Îi povestesc că poate să își facă rău dacă grăbește lucrurile. Apoi devin nostalgică și îmi dau seama că fetița mea crește cu viteza luminii.

Ca să-mi potolesc nedumeririle, am stat de vorbă cu Miruna Ioani, medic stomatolog și blogger la Și blondele gândesc.

La ce vârstă încep să cadă dinții de lapte?

Miruna Ioani: Teoria e foarte diferită de realitate. Cel mai important legat de când cad dinții e ca ei să cadă în mod fiziologic, nu în mod patologic. Adică, să cadă fiindcă e vremea celor permanenți să apară, nu fiindcă dintele a fost atât de cariat, încât nu a mai rămas nimic din el. Dinții de lapte pot începe să se exfolieze (ăsta e termenul de specialitate) de la 6 ani. Dar vârsta asta e cu plus-minus. Nu ne impacientăm dacă avem un copil de 7 ani, căruia abia i se mișcă un dinte. Sunt dinți de lapte care nu cad multă vreme, atunci când lipsește mugurele dintelui permanent. Intrăm însă în panică dacă îi cade un dinte mult înainte de vreme și ducem copilul la dentist, că s-ar putea să avem o surpriză mare cât multe alte carii în gura lui.

Ce e riscant dacă îi grăbim să cadă?  

Miruna Ioani: Nu prea avem cum să îi grăbim pe bune, decât dacă stăm toată ziua să tragem de ei. Una e să mobilizezi un dinte care nu dă semne că ar avea vreo intenție să cadă în viitorul apropiat și tu să tragi ca nebunul de el, alta e să încurajezi un dinte care deja se mișcă tare să-și ia avânt din gură. De multe ori am avut pacienți, cărora li se mișcau foarte tare dinții de lapte, au venit să îi scot, le-am pus gelul anestezic și până să ne dăm seama, copilul și-a scos singur dintele, l-a împins cu limba în încercarea de a verifica dacă simte și cât simte, iar tocmai fiindcă nu mai prea simte, îl dizlocă foarte ușor.

Cum e indicat să fie scoși dinții le lapte? La dentist, cu ața sau cu mâna sau cad ei singuri?

Miruna Ioani: Depinde. Dacă nu îl deranjează pe copil la mestecat, un dinte de lapte poate fi lăsat să cadă singur. Dar sunt și copii care își doresc să își scoată un anumit dinte, tocmai fiindcă e greu să mănânci când ai o chestie care ți se bălăngăne în gură. Nu îi scoatem niciodată cu ața, cu mâna, cu clanța de la ușă, astea sunt niște barbarii total inutile și periculoase în era noastră. De asemenea, foarte important: nu scoatem dinții înainte de vreme, nici dacă toată clasa e știrbă și copilul nostru nu.

Ce facem imediat după ce cade un dinte? Cât de sensibil rămâne locul? Cum îl protejăm?

Miruna Ioani: Putem pune copilul să muște pe ceva curat, un tifon rulat sau niște vată rulată 2-3 minute până se oprește sângerarea. Însă adesea nici nu durează atât, iar oamenii se sperie și dacă văd un strop de sânge. E normal să curgă un pic, dar pentru un dinte de lapte care a căzut nu e nevoie de măsuri exagerate. Nu trebuie să clătească gura, nu trebuie să evite anumite mâncăruri. Însă, e un prilej bun de a-i reaminti copilului că acum dintele ăsta face loc unuia de adult, care va rămâne în gură până la moarte (mă rog, asta e ideal), multă vreme oricum, și că altul în afară de ăsta nu mai crește, deci trebuie să avem grijă de el: prin periaj și dietă.

Ce facem dacă dinții definitivi cresc strâmb? Când mergem la ortodont?

Miruna Ioani: Dentistul nostru ar trebui să ne îndrume dacă e de mers la ortodont mai devreme. În general, la malocluziile grave se poate interveni cu aparate funcționale de când e copilul mai mic și astfel se câștigă mult teren. Însă cele mai multe cazuri pot fi lăsate până după 11-12 ani. Protocolul în UK, unde am lucrat eu, era ca pacientul să aibă maxim 1 sau 2 dinți de lapte în gură, în rest toți să fie permanenți. Fiindcă dinții se așează și singuri în timp și în funcție de vecini, de cei de sus sau de jos. Deci ortodontul are o imagine mai clară după acest moment. Se stabilește în funcție de situația din gură, nu de vârsta biologică a copilului. Însă, orice dentist știe să îndrume pacientul și părinții către un specialist, atunci când e nevoie.

Text: Ana Nicolescu

S-ar putea să-ți placă și

6 comentarii

 1. Foarte util articol, mulțumim! ȘI Mihail are 2 dinți definitivi deja, se mișcă al treilea. Are 6 ani și 8 luni.
  i eu mă așteptam să schimbe dinții mai devreme, pentru că i-au apărut devreme.
  Mulțumim Ana & Miruna pentru info

 2. […] ”Căderea dinților de lapte. Interviu cu Miruna Ioani, medic stomatolog și blogger” – Blonda de serviciu 🙂 a răspuns întrebărilor Anei despre dinții de lapte. Mi-am luat notițe chiar dacă dinții lui Alex sunt încă bine înfipți la locul lor și acuși împlinește 6 ani. […]

 3. Se poate merge cu copilul la ortodont in jurul varsteide 5-6 ani. In aceasta perioada, cand copilul are dentitie mixta (si dinti de lapte si dinti definitivi) se aplica aparate dentare mobile. Din momentul in care copilul isi schimba toti dintii, se monteaza aparate dentare fixe, cu bracketi,

 4. Baietelul meu are 7 anisori si in fata in partea de sua i-au aparut dintii permanenti, dar cei de lapte nu au cazut, desi se misca rau. Nu vrea sa ne lase sa-i scoatem si nici la stomatolog nu mai vrea sa mearga,desi dra doctor a fost foarte blanda cu el la fiecare vizita.

 5. Băiețelului meu ia căzut incisivul central acum o luna de zile.. Se vede puțin celalalt dinte dar creste ff greu.. Și gingia ar da semne ca se închide. Ce soluție ar fi?
  Multumesc.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Bifați căsuța de selectare GDPR

 • Acest formular îți colectează numele, e-mailul și conținutul, pentru a putea urmări comentariile plasate pe site. Pentru mai multe informații, consultați politica noastră de confidențialitate, unde veți primi mai multe informații despre unde, cum și de ce stocăm datele dvs.