“Divorțul nu este o soluție, este o concluzie.” Oana Stoianovici, coach și lider transformațional

Despre schimbările din mine și despre regăsirea ancorelor mele interioare, am scris de nenumărate ori aici. Drumul meu către feminitate a fost inițiat de Oana Stoianovici, coach și lider transformațional, în cadrul workshop-urilor susținute de ea, O zi de feminitate și Tainele feminității sacre.

Astăzi vorbim cu Oana despre divorț, monogamie, invizibilitatea în cuplu și analizăm ce transmit două melodii difuzate în exces la radio. Iar la final, avem o surpriză. Un concurs la care puteți câștiga un loc la workshop-ul O zi de feminitate.

Trăim vremuri în care rata divorțului crește de la an la an. Motivele sunt diferite: relații extraconjugale, violență, nepotrivire etc. Ce se află de fapt la baza acestor motive?

Oana Stoianovici: Am pierdut contactul cu rolul și energia feminină și masculină și, astfel, nu mai știm cum să ne ordonăm relațiile. Acest reper aduce foarte multă confuzie într-un cuplu și nu ne permite să creștem împreună. Avem nevoie să ne reconectam cu energia de bază ca femei și ca bărbați. Numai așa există joc, creație, dinamism, creștere: prin jocul dintre polarități. Divorțul este un simptom al acestei deconectari.

Mulți cred că divorțul este o soluție salvatoare și eliberatoare. În unele cazuri așa și este. În altele, nu. Când ar trebui să fie divorțul decizia cea bună? Cum știm, de fapt, că aceasta este cea mai bună cale la un moment dat în viață.

Oana Stoianovici: Când relația devine nesănătoasă și ne afectează sănătatea fizică, mentală și emoțională, atunci se cere o intervenție specializată și asistată. Dacă această intervenție lipșeste, atunci sănătos este să închei. Intervenția asistată de un terapeut sau un proces dedicat cuplurilor poate să îi sprijine pe cei doi să își ordoneze relația și, astfel, să treacă prin etapa de creștere pe care o indică disfuncția. Divorțul nu este o soluție, este o concluzie la care poți să ajungi doar după ce ai învățat lecția și ai ales în cunoștință de cauză. Altfel, este o doar un eveniment dureros care te lasă cu senzația eșecului, dar fără să te ajute să decodifici de ce ai eșuat. Prin introspecție și angajament pentru creștere, orice alegi este sănătos, pentru că este conștient și asumat.

Când devenim invizibili în cuplu? Noi, ca femei și ei, ca bărbați?

Oana Stoianovici: Devenim invizibili ca oameni, în primul rând, când pierdem contactul cu valorile noastre și când renunțăm să mai “luptăm” pentru ceea ce credem. Astfel, pierdem contactul cu ce se întâmplă în noi și cu noi, iar viața trece pe lângă noi. Fiecare riscăm să devenim invizibili când viața ne provoacă să creștem și noi nu suntem susținuți. Bărbații tind să se piardă în muncă și responsabilitatea de a oferi protecție familiei, iar femeile tind să se piardă în maternitate. Anii trec și, pentru că nu suntem învățați să vorbim despre ce nu funcționează, ajungem să ne simțim sau să devenim invizibili unul pentru celălalt.

Crezi în monogamie? Cum ar fi util să fie privită o relație extraconjugală? Ce este de evitat să facem noi, femeile, atunci când bărbatul are o altă relație în afara căsniciei? Ce poate face bărbatul dacă femeia are o relație extraconjugală?

Oana Stoianovici: Monogamia și poligamia sunt etape care apar frecvent în relații. Fiecare etapă este o curbă de învățare care implică obstacole, suișuri și coborâșuri. Fiecare are nevoie de altceva și reacționează diferit. Uneori, o relație extraconjugală este efectul acestor diferențe. Uneori, avem nevoie de un catalizator din afară, care să ne ajute să creștem emoțional sau mental, iar această creștere nu poate să vină de la soț sau soție.

Eu cred că și femeile și bărbații pot avea relații extraconjugale, dar motivele sunt foarte specifice, personale și atribuite fiecărei situații în parte. O relație extraconjugală indică faptul că nu primești ceva în relația ta. Ambii parteneri are trebui să înțelegă asta. Și trebuie să se uite la cum să își ofere, în doi, ce încearcă să obțină de la o relație extraconjugală. Dacă reușesc, au trecut peste lecție. Dacă eșuează, au spus adevărul despre relația lor. În ambele situații există creștere. Când nu judecăm, dar acceptăm, putem crește.

Nu pot să nu fac comparație între două melodii care se repetă obsesiv pe posturile de radio. Și fac referire la ele pentru că inevitabil sunt auzite de copiii mei. Iar ceea ce se promovează excesiv, fie bun sau rău, este luat de model, în special de cei mici.

Melodiile sunt: Delia Ce are ea? Și Vescan feat. Florin Ristei Las-o să zboare. Delia se întreabă dacă amanta este mai bună decât ea și îi dorește iubitului ei să fie fericit. Din punctul meu de vedere e o capcană (în care cădem cred, noi toate la un moment dat) să te compari. Cu siguranță fiecare are câte ceva bun, ceva altfel, ceva unic. Și revin la întrebarea ce e util și sănătos ca femeia să facă în acest caz.

Oana Stoianovici: Este util să înțelegi de ce o relație se termină si să extragi lecțiile din asta. O altă femeie sau un alt bărbat sunt de fapt un trigger care arată starea relației tale. Când îți dai voie să treci prin durere si prin respingere și să te uiți la relație detașat atunci vei putea să te eliberezi. Comparația te ține prizonieră într-o poveste care s-a încheiat.

Cât despre cealaltă melodie, trec peste agresivitatea unor versuri, și ajung la versul Dar dacă de mâine o ierți, ajungi iar invizibil. Cum stă treaba cu iertarea, invizibilitatea și las-o să plece că-i o nenorocită. De ce avem prejudecata că dacă iertăm suntem slabi și dacă greșim nu suntem demni de iubit?

Oana Stoianovici: Prejudecățile vin din educație. Și sigur că ele se vor perpetua, dacă noi le tot repetăm. Toată lumea greșește. Iertarea este cheia către libertate. A noastră. Oamenii greșesc, dar cum ne protejam noi de greșelile lor este iertând.

cuplu_concurs_oct-2016

Oana Stoianovici vă invită pe 22 octombrie 2016 la “O zi de feminitate”, un eveniment dedicat femeilor care vor să se reconecteze la propriul centru, la propria sursă de putere feminină, să construiască relații puternice și echilibrate cu cei din jur printr-un alt nivel de încredere în ele însele.

Oana Stoianovici este coach transformațional cu o experiență de peste 12 ani în programe de leadership transformațional și procese cuantice de vindecare. A studiat tehnologii de transformare în Statele Unite ale Americii timp de șapte ani, conducând cu rezultate excepționale programe și antrenamente pentru peste 4 000 de participanți din toată lumea. După ani de studiu, călătorii și descoperiri, Oana a conceput programe care să ofere femeilor accesul către propria voce, către propria strălucire, către starea de bine ca femeie.

În urma workshopurilor Oanei, femeile manager sau la început de carieră, femeile puternice și cele timide, femeile de 20 de ani și cele trecute de prima tinerețe descoperă noi nivele de echilibru personal, creativitate și plenitudine, care pot însemna creșteri în carieră, maternitate, expresie artistică și relatii împlinite cu parteneri de viață.

Puteți afla mai multe despre Oana Stoianovici și programele pe care le conduce pe www.ozidefeminitate.ro și pe www.facebook.com/oanastoianovici.ro. Înscrierile la cursul “O zi de feminitate” se pot face online. Evenimentul va avea loc la Hermitage Urban Spiritual Hub (str. Eminescu nr. 127).

CONCURS: Câștigă un loc la workshop-ul “O zi de feminitate”. Răspunde, până joi, 20 octombrie, la întrebarea “De ce crezi că acest cadou este pentru tine?” Te rugăm să formulezi un răspuns care să ne ajute să te cunoaștem. Împreună cu Oana, voi desemna câștigătoarea care are nevoie să fie împreună cu noi. Numele ei va fi postat aici, vineri, 21 octombrie, și pe pagina de Facebook Mămica Urbană.

Later edit: Vă mulțumim pentru participarea la concurs. Apreciez curajul de a vă deschide public și de a fi vulnerabile. Câștigătoarea este Stoica Marina Olimpia. Felicitări! Te contactăm pe mail pentru a stabili detaliile.

Text: Ana Nicolescu

Foto colaj: Pinterest.com

S-ar putea să-ți placă și

4 comentarii

  1. Pentru ca sunt divortata si apoi am facut 2 fetite cu barbatul de care am divortat, dar relatia noastra este mai provocatoare cu fiecare clipa petrecuta in 4.
    Pentru ca merit sansa de a fi iar eu vesela, puternica …

  2. Pentru ca iubesc sa fiu acasa. Acolo unde toate raspunsurile vin simplu, acolo unde nu exista judecata, doar acceptare, acolo unde imi este comod sa ma dezbrac si sa ma dezvalui. Acasa, in inima mea. Doar ca, uneori, de cele mai multe ori, uit drumul spre acasa si ma pierd in judecatile societatii, in validarile celor din jur, in cuvintele lor despre ce trebuie si cum trebuie. Vreau ca drumul spre acasa sa se memoreze automat pe GPS in “favorite locations” si atunci cand ma pierd sa apas butonul care ma duce direct acasa. Stiu ca Oana ma poate ajuta sa fac setarile astea pe GPS-ul meu.

  3. Pentru ca un astfel de workshop ne ajuta sa ne regasesim, sa accesam toate acele resurse care exista in noi, dar pe care datorita rirmului alert in care traim le-am uitat.
    Cred cu tarie ca poate co-exista in noi si o femeie puternica in mediul social, dar si o femeie sensibila in relatia ei sau atenta la nevoile familiei ei. Observ cu tristete ca devenim din ce in ce mai independente si nu mai recunoastem in barbati niste parteneri, ba din contra, concuram cu ei, cu armele lor – uitand sa mai fim femei.
    Eu cel putin, de mica am fost invatata sa nu imi arat partea sensibila sau vulnerabila pentru ca riscam sa fiu ranita. Consider ca daca stim sa ne accesam latura feminina, sensibilitatea si vulnerabilitatea pot deveni surse de putere pentru femei, astfel incat sa fim ferme cu delicatete la birou, atente la nevoie copiilor nostri, amante perfecte in relatia noastra si orice altceva ne dorim.

  4. Cred că acest cadou este pentru mine în primul rând pentru că simt că mi-l doresc din tot sufletul. Ceva din mine mă cheamă să fiu prezentă acolo, să trăiesc această experiență. Inițial am ascultat câteva înregistrări ale Oanei online, și am simțit că felul ei de a fi, cât și ideile pe care le transmite, rezonează foarte mult cu mine. Acum, tocmai m-am întors de la O seară de feminitate, care pentru mine a fost chiar mai frumoasă decât mă așteptam, am simțit ca Oana vorbește direct sufletului meu, am simțit multă energie, căldură și pace. Oana ne ceruse să venim cu o dorință în gând; dorința mea fusese de la început să primesc o invitație la Ziua de feminitate, dar pe parcursul serii, datorită felului în care m-am simțit, această dorință a devenit și mai puternică!
    De curând, am început să lucrez la ceea ce sper să devină prima mea carte – „Pași către vindecarea interioară”. Îmi dau seama că, deși am înaintat destul de mult , personal, pe acest drum al vindecării, încă au mai rămas anumite răni, resentimente sau temeri care nu îi permit femeii din mine să înflorească total. Adunasem răni ca fetiță, și apoi ca femeie care, nefiind prea conștientă, căuta validarea în exterior, ignorându-și în mare parte darurile personale și nevoile profunde. Continuând să mă ajut pe mine, voi putea să îi ajut din ce în ce mai mult și pe alții, cu atât mai mult cu cât studiez, în prezent, pentru a deveni psihoterapeut.
    De mult nu am mai fost atât de entuziasmată de perspectiva participării la un eveniment, este ca și cum cuvintele Oanei au trezit o parte amorțită din mine. Simt efectiv că am nevoie de acel spațiu în care să îmi permit să curg, să îmi dau voie cu adevărat să fiu eu. Deși în ultimul timp am căutat și am găsit destul de multe răspunsuri în spațiul spiritualității, am sentimentul că această experiență îmi poate oferi ceva ce mi-a lipsit, ceva de care nu am fost pe deplin conștientă până acum – și văd acest ceva ca pe o forță puternică, care abia așteaptă să se manifeste. Ca pe o retrezire la viață. Mulțumesc din suflet!

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Bifați căsuța de selectare GDPR

  • Acest formular îți colectează numele, e-mailul și conținutul, pentru a putea urmări comentariile plasate pe site. Pentru mai multe informații, consultați politica noastră de confidențialitate, unde veți primi mai multe informații despre unde, cum și de ce stocăm datele dvs.