Doi ani de Digital Parents Talks. 16 workshop-uri pentru bloggerii părinți

Pe la final de august mi s-a făcut dor de workshop-urile noastre, Digital Parents Talks. În fiecare an, avem două luni în care nu le organizăm: decembrie și august. Însă, împreună cu Lavinia, am avut timp să îl pregătim temeinic pe cel din septembrie. Am respectat tradiția și am recapitulat tot ce am aflat într-un an de la traineri și branduri: storytelling, public speaking, branding personal, foto, monetizare și antreprenoriat.

Bloggerii din comunitate ne-au spus că le place mai mult varianta cu panel format din mai mulți speakeri și discuții libere, decât varianta cu un speaker și predare ca la școală. Ne-a bucurat feedback-ul lor și ne-am pus pe treabă. Ediția cu numărul 16 a fost ediția cu cei mai mulți speakeri de până acum: șase.

 

 

Scriere creativă, foto și storytelling

Primul panel a fost moderat de mine și a răspuns la întrebări precum cine suntem în mediul online, cum comunicăm, cât de mult ne expunem, cum ne diferențiem, cum scriem texte bune. Ce înseamnă un text bun? Am ales speakeri în primul rând cu povești frumoase de viață. Fiecare dintre ei a trecut printr-o transformare profesională, fie către un alt domeniu, fie pe drumul către antreprenoriat.

 

 

Cristina Oțel, blogger, trainer, coach și mamă, a răspuns la întrebările despre cum scriem diferit pe acelați subiect, cine alegem să fim în online, cât de mult ne expunem, cum transmitem energia cititorului. Experiența și expertiza ei pe mai multe domenii ne-au fost de ajutor tuturor. De aproape 11 ani Cristina se perfecționează în Learning & Development, iar în ianuarie a devenit soloprenor. Face design de training și livrează workshop-uri de Personal Branding, Public Speaking, Life Design, Self & Time Management, Emotional Agility sau Values-Based Leadership. În tot ceea ce face numitorul comun este conștientizarea de sine.

Mi-au plăcut două idei de-ale Critinei despre ce să nu facem când vorbim în public:

  • Nu atacăm nici oameni, nici idei, nici concurența
  • Nu ne angajăm în conflicte

 

Documentarea și rescrierea articolelor

De la Ana Maria Ciobanu, editor la Decât o Revistă (mamă, ce onoare că a venit în comunitatea noastră!) am rămas cu pofta de a scrie articole documentate, recitite și rescrise până ajung la forma lor cea mai bună. Mă rog, pe care o considerăm cea mai bună la momentul respectiv. De ce am invitat-o la #DPT? Pentru că atunci când nu își petrece timpul cu cei doi copii, Alice și Victor, Ana caută, documentează, întreabă, scrie despre inegalitatea socială, reforma sistemului de protecție a copilului, violență în familie, discriminare.

În 2017 a lansat podcastul Satul Mădălinei – un serial audio în șase episoade despre dragoste, sărăcie și costurile altruismului. Începând din martie 2018, realizează și podcastul <mame>, împreună cu Oana Sandu.

Ana a debutat scriind poveşti pentru copii şi a făcut gradual trecerea spre documentarea poveştilor adevărate. În 2014 a obţinut o bursă SuperScrieri pentru jurnalism despre violenţa în familie. În 2015 a fost unul dintre bursierii ARC pentru jurnalism despre filantropie.

La #DPT16, Ana a răspuns la întrebări despre rolul documentării pe teren și al documentării de sine, despre scrierea creativă, despre alegerea subiectelor, stil, seriozitate, consecvență, credibilitate, inspirație și emoția transmisă.

 

 

Cum facem o fotografie bună?

Pe Robert Marooni l-am cunoscut în proiectul The Light Feather. El a avut răbdare cu mine și a prins în cadru emoțiile mele. L-am invitat la DPT să ne vorbească despre cum să ne comunicăm în poze, cum să spunem o poveste prin poze și cum să avem o anumită coerență în ce postăm în Social Media. Pentru că tot vorbeam de storytelling și public speaking, Robert ne-a povestit că cel mai bun lucru care i s-a întâmplat în viață a fost accidentul de motocicletă. Unul destul de urât care a implicat o motocicletă, o mașină și un tren. Înainte de accident Robert era National Sales Manager într-o corporație austriacă. Un job bine plătit care îi permitea să călătorească mult și să nu își facă griji financiare.

Timp de aproape jumătate de an cât a stat în spital, el și-a pus întrebarea ce îi face pe oameni fericiți? „Ce mă face pe mine fericit?”

Motocicletele, o pasiune mortală. Și fotografia. Au trecut ceva ani de atunci și între timp el a câștigat în 2016 la Kasta Morelli Fashion Week – Trofeul de Excelență pentru Profesionalism și Creativitate în Arta Fotografică, în 2014 la Bucharest Fashion Week – Best Fashion Photographer și în 2013 la Bucharest Fashion Week – Best Podium Photographer.

Ce am aflat de la Robert? Că o fotografie bună are cel puțin 3 componente:

  • Background
  • Subiect
  • Lumină

Am exersat a doua zi și celelalte informații pe care Robert ni le-a spus și apoi i-am trimis poze pentru feedback 😊.

 

 

Cum fac bani cu blogul? O întrebare pe buzele tuturor

Al doilea panel a fost moderat de Lavinia și tema a fost Cum să câștig din blogging. I-a avut ca speakeri pe Bogdana Bobre, Andreea Retea și Adrian Asoltanie. Mulți cred că pot face mulți bani cu blogul. Rapid. Și mulți. Totuși, nu trebuie să pierdem din vedere că înainte de a câștiga, este nevoie să investim. Blogul te obligă la anumite cheltuieli dacă vrei să faci performanță: achiziționarea domeniului, administrarea platformei, postări plătite în Social Media, editare video, logo, cărți de vizită, roll-up…

 

 

Atât Bogdana, cât și Andreea, au blogurile de 10, respectiv 13 ani. Amândouă au fost de acord că în România nu se poate trăi doar din blogging. Iar blogerii care au contracte plătite, câștigă bani și din altceva: moderare/organizare de evenimente, workshop-uri de nutriție, make-up, styling etc, emisiuni radio/tv, agenții de PR și comunicare, consultanță în social media etc.

Pentru că vreau să vă dați seama de calitatea cursurilor noastre, țin să îi prezint și pe speakerii acestui panel. Prin experiența lor au adus recomandări concrete, punctuale și ancorate în realitate.

 

Bloggingul ca antreprenoriat

Așa cum ziceam, Bogdana a prins vremurile de început ale blogosferei de parenting și a fost printre cei 6 membri cu care am început comunitatea Digital Parents Talks în 2011. Pe atunci grupul se numea Bloggerițe mame. Blogul ei a fost inițial unul exclusiv de parenting, însă acum este unul mai degrabă generalist, din zona stil de viață de familie. Are 3 copii. A inițiat și a susținut o mulțime de campanii umanitare. Are un executive MBA absolvit acum 8 ani. Face antreprenoriat în diverse domenii de o viață întreagă. Bogdana a venit la #DPT16 să ne împărtășească din experiența ei în toate aceste domenii, dar mai ales pe zona antreprenorială.

 

Andreea Mihaela Retea este blogger (de 13 ani) și jurnalist (de 11 ani). A lucrat 10 ani în televiziune, ca scenarist și producător, iar de 2 ani are propria firmă prin care oferă servicii de consultanță în social media și creare de conținut. Andreea a fost sinceră și a spus lucrurilor pe nume despre realitatea blogosferei românești și despre antreprenoriat. Care sunt provocările, lecțiile și cum mergem mai departe. Cum ne inventăm, ne pierdem și ne reinventăm în această lume.

 

 

Ce facem cu banii după ce îi câștigăm?

Adrian Asoltanie este trainer, speaker și antreprenor de aproape 20 de ani. După ce a învățat în cel mai dur mod lecțiile crizei din 2009 la nivel personal și în business, Adrian și-a asumat misiunea de a-i ajuta și pe alții să evite greșelile dureroase pe care el le-a făcut. Consideră educația financiară un element esențial al dezvoltării personale, un ingredient vital al succesului în viața personală și în carieră.

Adrian ne-a adus, și el, cu picioarele pe pâmânt și ne-a spus ce să facem cu banii după ce îi câștigăm (din bloging sau nu). Ne-a arătat cum să ne facem un buget de familie, cum să ne plătim mai întâi pe noi (adică să economisim) și apoi facturile și ne-a calculat cât ne poate costa salata de la prânz mâncată la restaurant și câte salarii înseamnă pe un an doar masa de prânz luată în oraș. Multora dintre noi ne-au plăcut cel puțin două informații:

  • Timpul nu are același preț mereu. De luni până vineri este timpul productiv (în care produci bani). În weekend este timpul valoros. Aaah, ce mi-a mai plăcut asta. Și am pus-o în aplicare. Adică nu am mai lucrat în weekend după eveniment.
  • Dacă un hobby îți ocupă mai mult de 10% din timp, ar fi înțelept să îl monetizezi. Să obții bani făcând ce-ți place.

 

 

Cine a venit la #DPT în 2 ani

Dacă ești blogger (părinte) și vrei să crești în blogging, te așteptăm la edițiile lunare Digital Parents Talks. Am ajuns deja la cea de-a 16-a ediție și odată cu ea am aniversat 2 ani de la lansare.

 

Tort de la Cofetăria Flavours
Tort de la Cofetăria Flavours

 

La edițiile de până acum au participat peste 500 de bloggeri care au scris sute de articole, au venit peste 40 de speakeri și 10 branduri au susținut cu bani organizarea lor și accesul gratuit al bloggerilor.

Sponsorul celor 10 ediții de anul acesta este Lidl. Mulțumim pentru încredere.

 

 

Mulțumim DGASPC S6 pentru găzduirea la Conacul Golescu Grant. Mulțumim bloggerilor care nu doar că vin, dar și pun în practică ceea ce află și cresc ei ca oameni și ca bloggeri. #DigitalParentsTalks este un concept ParentingPR pentru nișa de bloggeri părinți. Ne dorim să aducem valoare în nișă și să fim conștienți de #PutereaLuiÎmpreună pentru a genera schimbări legislative în România și de a modela mentalități.

 

Text: Ana Nicolescu

Foto: Mihai Răitaru

S-ar putea să-ți placă și

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Bifați căsuța de selectare GDPR

  • Acest formular îți colectează numele, e-mailul și conținutul, pentru a putea urmări comentariile plasate pe site. Pentru mai multe informații, consultați politica noastră de confidențialitate, unde veți primi mai multe informații despre unde, cum și de ce stocăm datele dvs.