Donație de 1200 de cărți pentru biblioteca din Boghești. Declarația bibliotecarei de la sat și a copiilor resetează valori pentru noi, cei de la oraș

biblioteca boghești

Ne tot învârtim și ne răsucim dacă începe sau nu școala și în timpul ăsta copiii de la sate, cei norocoși, primesc donații de sute de cărți pentru bibliotecile satului. Cum se poate asta în pandemie când lumea ține bine de bani? Ei bine, echipele Asociației KinetoBebe și Asociației EMOVERE au adunat din donații de la părinți și copii și de la companii generoase, peste 1000 de volume pentru prima bibliotecă socială donată în 2020. Raluca Chișu și Monica Popescu nu sunt la prima reușită și biblioteca din Boghești este cea de-a 14-a bibliotecă din campania Dăruiește o lume de basm.

Proiectul a fost lansat în decembrie 2018 de  Asociaţia Kineto Bebe, Asociația EMOVERE cu susținerea Itsy Bitsy FM și 4Colours. Cele 13 biblioteci realizate în 2019 s-au bazat pe donaţiile copiilor şi părinţilor care au adus cărţi în stare bună la cele centrele de colectare din Bucureşti. Cu ajutorul lor au fost construite biblioteci la: şcoala de la Ştefăneștii de Jos, la secția de pediatrie a Spitalului din Curtea de Arges, la Colegiului Gimnazial Basarab I şi la singurul Club de Lectură din acest oraș, la centrul Focus din Constanța, la Centru Generații coordonat de Fundația Regală Margareta a României, la Hero After School Clinceni şi acum la Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului din Bucureşti, la Casa Buna din Ferentari.

biblioteca boghești

Vom merge în acele locuri unde copiii se bucura încă de carte

„Am așteptat cu nerăbdare să putem face și anul acesta biblioteci sociale pentru copiii care au nevoie de carte, de o lume de basm, mai mult ca niciodată. Chiar dacă este mai greu să adunăm donații de carte în această perioadă, vom încuraja în continuare generozitatea oamenilor și vom merge în acele locuri unde copiii se bucura încă de carte, ca alternativă de relaxare la internetul și televizorul la care nu au acces atât de ușor.” declară Raluca Chișu, fondatoarea Asociației Kineto Bebe.

biblioteca boghești

Povestiri din casa cu cărți

În comuna Boghești, județul Vrancea donația de cărți pentru copii și adulți a a ajuns și datorită implicării profesorul Adrian Atarcicov de la Colegiul Național Unirea Focșani. Sutele de cărți au fost primite cu entuziasm de bibliotecara Adriana Rusu, care le va organiza cu drag pentru copii, dar și pentru adulții din sat, care vin des să îi ceară cărți pentru cei mici, părinți, chiar și pentru bunici.

“Undeva, între Jud. Vaslui, Galați și Bacău, pe raza Județului Vrancea, se află Comuna Boghești formată din nouă sate. Boghești! Eu îi rostesc numele cu sfială și mândrie, în șoaptă și cu respect pentru că este satul meu natal. Aici în anul 1969 a ars, lovită de trăsnet, biserica din sat, care a fost refăcută apoi de localnici. În 1990 a ars și biblioteca comunală, fiind salvate atunci multe cărți, tot de către localnici și pompieri și depozitate în fostul sediu C. A.P. Viața m-a readus în satul natal de unde cu sufletul nu plecasem niciodată, fiindcă te rupi dar nu te dezrădăcinezi. Așa am devenit servitor de carte, bibliotecar.

biblioteca boghești

În prima lună de activitate, am luat în primire și am obținut un nou adăpost. Atmosferă de șantier, renovări minime dar mulțumitoare, aveam casa noastră așa cum spun cei mai mici vizitatori, “casa cu cărți”. După ce cartea a fost așezată la locul cuvenit în rafturi, au crescut și pretențiile și ne-am extins, iar acum avem sală de lectură și internet.

Bani pentru a ne îmbogăți fondul de carte nu am avut, doar firave donații, astfel cartea solicitată o refăceam manual în bibliotecă. Recent, prin proiectul Dăruiește o lume de basm am primit cea mai mare bucurie, ce ne va modifica atât fondul de carte, cât și activitățile în bibliotecă. Am primit 1200 de cărți atât pentru copii, cât si pentru adulți. Da, am zis bine 1200.

Avem 343 utilizatori înscriși, numărul copiilor fiind mare, frecventa lor la biblioteca este mare datorita activităților diversificate pe care le facem aici.

Printre activități avem programe ca: “Vreau să-mi citești, la o ceașcă de lectura”, eseuri despre satul meu, lanțul cititorilor, lectura e pe val și multe alte ateliere captivante.

Copiii vin la bibliotecă pentru socializare, pentru nou și pentru felul în care se pot implica în activități, dar în primul rând pentru carte și informare. Cum îi atragem? De ce vin? Poate pentru că îi iubesc și ei simt asta sau pentru că la fiecare activitate, îi fac responsabili și se implică în ceea ce fac sau pentru că facem activități plăcute lor. Cert este că biblioteca nu produce mâncare sau mașini, dar produce valori și aceste valori sunt copiii. Adriana Rusu, bibliotecară

biblioteca boghești

Am fost mai mulți copii împreună cu doamna bibliotecară și ne-am simțit ca în jurul Pomului de Crăciun

Ștefania are 12 ani și a ajutat la organizarea cărților primite împreună cu alți 6 copii: Iulică, Alexandra, Maria, Ionuț, Claudiu și Ioana, copii care vin des la bibliotecă și se îndeamnă unul pe altul să citească. Locuitesc în apropierea bibliotecii și imediat ce intră acolo devin prietenii doamnei Adriana Rusu.

“Mă numesc Ștefania Agache Ifrim și mă număr printre copiii care au participat cu bucurie la despachetarea cărților primite prin Programul Dăruiește o lume de basm. Am fost mai mulți copii împreună cu doamna bibliotecară și ne-am simțit ca în jurul Pomului de Crăciun. Am răsfoit câteva cărți și am rugat-o pe doamna să ne împrumute câte o carte acasă. Eu am ales cartea LARA DOUĂ LUMI – Sezonul 3. Mi-a plăcut foarte mult această carte din care am învățat să lupt pentru visele mele.”

Copiii au acum mai mare nevoie de sport, de povești, de o viață echilibrată

„După fiecare întâlnire cu acești copii, cu adulții care privesc mormanele de cărți ca pe o adevărată bucurie, ne încărcăm bateriile și mergem cu convingere înainte. Dăruiește o lume de basm este un exercițiu simplu de generozitate pentru noi, dar și pentru oricine ne ajută cu cărți, de care adesea nu mai are nevoie. Iar în această perioadă, în care teama ne conduce viața pe toate planurile, în care toate proiectele sociale, pe care echipa mea le derulează de ani buni în sprijinul copiilor, suferă de lipsa sprijinului din partea sponsorilor. Fiecare realizare cum este biblioteca de la Boghești este o gură de aer și de entuziasm. Nu pot decât să sper că partenerii noștri mari ne vor fi alături pe toate planurile, căci copiii au acum mai mare nevoie de sport, de povești, de o viață echilibrată, după atâta izolare și stres.” declară Raluca Chișu, fondatoarea Asociației Kineto Bebe.

Iată în imagini bucuria copiilor și a doamnei bibliotecară Adriana Rusu când au primit cărțile:

Pentru a continua demersul de creare a bibliotecilor sociale și în 2020, echipa campaniei Dăruiește o lume de basm invită companiile, părinții și copiii să doneze cu generozitate cărți de care nu mai au nevoie, în stare bună, în centrele de colectare KinetoBebe:

  1. Centrul KinetoBebe Moșilor, Calea Moșilor nr. 158, Sector 2
  1. Centrul KinetoBebe Nord, Intrarea Catedrei nr.2, Sector 1
  1. Centrul KinetoBebe Sud, Șoseaua Olteniței nr. 87-99, Sector 4
  1. Opera Comică pentru Copii, Calea Giuleşti, Nr.16, sector 6

Text: Ana Nicolescu

S-ar putea să-ți placă și

2 comentarii

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Bifați căsuța de selectare GDPR

  • Acest formular îți colectează numele, e-mailul și conținutul, pentru a putea urmări comentariile plasate pe site. Pentru mai multe informații, consultați politica noastră de confidențialitate, unde veți primi mai multe informații despre unde, cum și de ce stocăm datele dvs.