“Să îi ajutăm de acasă pe cei care trebuie să iasă, să fie în spitale, să salveze vieți. Donații se pot face simplu.” Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România

salvati copiii

În 2012, când am început să scriu pe blog, articolele cu cei de la Salvați Copiii m-au ajutat să ajung în multe case, la mulți părinți. Așa că am legat atunci o prietenie și m-am alăturat campaniilor de strângere de fonduri mai ales pentru copiii născuți prematur, dar nu numai. Am scris împreună 95 de articole și am pus umărul la a da o șansă la viață copiilor mai puțin norocoși.

În această perioadă, Salvați Copiii România lucrează pe două direcții și este nevoie de implicarea noastră, concret, de donații. Una dintre direcții este echiparea urgentă a spitalelor pentru ca medicii să fie protejați și astfel să poată salva vieți, prin platforma Bursa binelui și a doua, susținerea copiilor vulnerabili, expuși suplimentar în această criză marginalizării.

Astăzi am onoarea să vorbesc cu doamna Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România despre ce înseamnă munca de strângere de fonduri în perioada de criză, despre cum poți să ajungi în inimile oamenilor și despre cum putem să ajutăm.

 

Ce înseamnă munca asta de strângere de fonduri acum când lumea nu mai are bani?

Gabriela Alexandrescu: Poate oamenii au mai puțini bani, sunt mai îngrijorați de starea financiară și de cum vor arăta lucrurile după această criză deocamdată medicală și socială, dar a crescut exponențial capitalul de solidaritate.

Munca de strângere de fonduri înseamnă, așadar, să răspundem nevoii de solidaritate în dublă direcție: nevoia de solidaritate a medicilor care au nevoie de sprijin în aceste zile în care presiunea pe sistemul medical e enormă si nevoia de solidaritate a noastră, a tuturor celorlalți, care vrem să punem umărul, să ajutăm sistemul medical și să ne protejăm, astfel, copiii, părinții, bunicii, rudele mai vulnerabile.

Oamenii, companiile au înțeles că depinde de noi toți să ieșim cât se poate de bine din această criză, iar noi punem la dispoziție expertiza noastră de a interveni rapid acolo unde e nevoia socială urgentă.

gabriela alexandrescu 

Oamenii sunt sceptici și unii nu vor să ajute pentru că, spun ei, statul ar fi trebuit să fi echipat spitalele până acum cu banii din contribuțiile publice. Cu ce preconcepții vă confruntați?

Gabriela Alexandrescu: În primul rând, știm cu toții că sistemul medical românesc avea vulnerabilități mari, dar nu e momentul să criticăm de pe margine. Noi lucrăm pe două direcții deja:

  • una este componenta de intervenție, pentru că e vorba despre vieți și nu putem pierde niciun minut,
  • iar alta e componenta de planificare și de advocacy.

Așa am procedat și în campania de combatere a mortalității infantile: am dotat maternitățile din țară cu aparatură medical vitală, dar am construit și politici pe termen lung, care să reformeze sistemul.

Vă va surprinde, dar ne-am confruntat cu mai puține prejudecăți decât ați crede. Oamenii au înțeles foarte bine cât de serioase sunt problemele și cum ne afectează pe fiecare dintre noi și s-au mobilizat.

Lipsa de solidaritate și-ar pune amprenta pe felul în care ne construim mai apoi societatea, dar cred că românii trec acest test.

Cum ajungeți la inimile oamenilor? Mergeți direct la cei despre care știți că sunt deschiși și empatici sau încercați să educați, să schimbați mentalități, să uniți oamenii pentru cauze umanitare?

Gabriela Alexandrescu: Aș spune mai degrabă că le ieșim oamenilor în întâmpinare. Practic, răspundem nevoii lor de a ajuta, de a se implica, de a nu asista pasivi la răul și suferința celorlați. Achiziția cea mai mare a ultimilor ani asta e, am reușit să construim o rețea de solidaritate și în acest fel să influențăm o altă cultură socială, aceea în care membrii mai vulnerabili ai societății nu sunt marginalizați, ci integrați, ajutați. Ne bucurăm că oamenii vin ei către noi atunci când se întâmplă o criză, cum este aceasta de acum, pentru că au încredere că vom ști cum și ce să facem cu sprijinul lor.

Strângeți fonduri de foarte mulți ani. Câți bani ați reușit să strângeți până acum și către ce au fost direcționați?

Gabriela Alexandrescu: Am strâns până acum fonduri consistente, atât prin campanii focusate, cât și prin mecanismele de 3,5% din impozitul pe venit și 20% din impozitul pe profit, campanii online, SMS sau de Direct Debit, fonduri cu care:

  • am construit centre educaționale,
  • am integrat socio-educațional mii de copii,
  • am dotat vreme de nouă ani maternitățile și secțiile de terapie neonatală din țară,
  • am construit centre de consiliere pentru copiii și părinți,
  • am fost alături de copiii cu părinții plecați la muncă în alte state, de copiii refugiați și de toți copiii prin programe de educație în școli, pe teme necesare a fi cunoscute de aceștia: siguranța pe internet, stil de viață sănătos, bullying etc.

salvați copiii

Lucram de 30 de ani în România, suntem organizația neguvernamentală care luptă pentru drepturile copilului cu cea mai lungă istorie aici. Până acum am cuprins în programele noastre peste 2 milioane de copiii.

Am reușit în această campanie pentru spitale, până în prezent, să colectăm suma de 425.476 euro și am dus echipamente de protecție și aparatură medicală vitală în 17 spitale, dar avem solicitări zilnice, sunt peste 50 de unități medicale care ne cer ajutorul.

gabriela alexandrescu_salvați copiii

Pentru ce cauză îi invitați acum pe oameni să doneze? Câți bani trebuiesc strânși?

Gabriela Alexandrescu: Noi lucrăm acum pe două direcții esențiale: echiparea urgentă a spitalelor pentru ca medicii să fie protejați și astfel să poată salva vieți și susținerea copiilor vulnerabili, expuși suplimentar în această criză marginalizării.  În urma solicitărilor primite de la 50 de spitale, am centralizat o nevoie de aparatură medicală, echipamente de protecție și consumabile în valoare de peste 3 milioane de euro. 

Vedeți, criza provocată de pandemie e una care se adaugă problemelor de fond pe care România le avea, cum este aceea a copiilor care provin din mediii socio-economice precare. Ei trebuie sprijiniți mai mult acum, pentru că izolarea socială pune probleme grave de acces la servicii sociale. Am identificat metode de a-i ajuta cu alimente, tichete sociale, sprijin psihologic, pedagogic și umanitar în general.

Cu ce emoții intrați de fiecare dată într-o campanie de strângere de fonduri? Vă conectați emoțional cu cazurile? Vă afectează?

Gabriela Alexandrescu: Sigur că da, pentru că noi lucrăm cu oameni, nu cu statistici. În campania de echipare a spitalelor vorbesc în fiecare zi cu medici, îmi notez nevoile lor, îi ascult.

În programele educaționale e nevoie de ajutor pentru Mirela, pentru Bogdan, pentru Andrei, copii cu nume și chip, cu părinți plecați să muncească peste granițe, crescuți de o bunică blândă, dar neputincioasă în fața acestei crize. Emoția este lupa prin care desfacem statisticile în oameni concreți.

Ce mesaj aveți pentru mamele care nasc prematur în această perioadă? Ce mesaj aveți pentru noi, cei care stăm acasă?

Gabriela Alexandrescu: Mamele de copii prematuri sunt puternice, la fel cum sunt și micii lor super-eroi. Să aibă încredere în medici și să lupte alături de puii lor, prima aniversare va fi colosală!

Pentru noi, toți cei care putem sta acasă, să muncim de acasă, am un mesaj simplu: Să îi ajutăm de acasă pe cei care trebuie să iasă, să fie în spitale, să salveze vieți. Donații se pot face simplu, de la biroul de acasă prin platforma  www.bursabinelui.ro pusa la dispozitie de partenerul nostru BCR, dar si direct prin SMS 8844 cu text Salvez – 2 euro/luna sau in contul special RO43RNCB0071011434790083.

Să ne facem tuturor cadou posibilitatea binelui, cred că asta e cel mai important în aceste zile.

Text: Ana Nicolescu

Foto: Salvați Copiii România – https://www.facebook.com/SalvatiCopiiiRomania/

S-ar putea să-ți placă și

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Bifați căsuța de selectare GDPR

  • Acest formular îți colectează numele, e-mailul și conținutul, pentru a putea urmări comentariile plasate pe site. Pentru mai multe informații, consultați politica noastră de confidențialitate, unde veți primi mai multe informații despre unde, cum și de ce stocăm datele dvs.