Dumbo, un film de la care să pornești discuții despre viață cu copiii

Joi seară am fost la avanpremiera filmului Dumbo. S-a lăsat cu plâns și cu multe întrebări din partea fetelor. Pentru Julie (5 ani jumate) unele secvențe au fost de neînțeles. La altele s-a încruntat și s-a răzvrătit. Când i-au despărțit pe Dumbo și pe mama lui, a venit la mine în brațe. Am avut de urmărit firul narativ, de conținut emoțiile copilului și de dat multe explicații filosofice, despre chestiuni de viață, etică și destin.

Cea mai recentă producție a studiourilor Disney, „Dumbo”, este un film de aventuri regizat de Tim Burton, care spune povestea clasică a puiului de elefant cu urechi mari. Derek Frey, producătorul filmului, a urmat rețeta de succes a producțiilor cu potențial de hit. A luat o poveste clasică, veche de mai bine de șapte decenii și a adăugat ceva nou: „M-am întrebat cum ar fi dacă Dumbo chiar ar fi un pui de elefant zburător, într-un circ real, ce impact ar avea asupra existenței celorlalți oameni din acea lume. Așa că  mi-am propus să explorez felul în care ar relaționa oamenii din lumea circului cu călătoria lui Dumbo”. A adăugat emoții cât cuprinde și puncte de plecare pentru conversații existențiale între părinți și copiii, dar și între copii și copii, părinți și părinți, și iată succesul.

Toți suntem defecți într-un anume fel

O altă latură de lăudat a producțiilor animate de acum este, așa cum spuneam într-o altă recenzie de film, faptul că ele sunt adresate și adulților care îi însoțesc pe copii. Iar Dumbo vine cu multe aha-uri. Pe parcursul filmului mi-a venit în minte replica in a gentle way you can shake the world. Exact așa mi s-a părut filmul. Duios și puternic. Sigur că scenariul urmează călătoria clasică a eroului, obstacolele, eliberarea, lecțiile și în final triumful. Empatizăm cu Dumbo pentru că, așa cum spune scenaristul Ehren Kruger, „Ne este ușor să ne identificăm cu Dumbo pentru că toți suntem defecți într-un anume sens, însă Dumbo ne arată că aceste defecte sunt ceea ce ne face speciali.”

Nedumeririle copiilor din timpul filmului

Măriuca (aproape 8 ani) nu a plâns, în schimb m-a întrebat și în dimineața asta de ce trebuiau să fie elefanții pictați pe Tărâmul Groazei. Alte nedumeriri din timpul filmului, explicate pe scurt la fața locului, și detaliate în dimineața asta, au fost:

  • De ce patronul circului o vinde pe mama lui Dumbo, dacă tot știe că nu a făcut rău intenționat și că ea doar își apăra puiul?
  • De ce doar patronul poate să decidă și nu și angajații că ei fac toată treaba, mami, și de ce nu își întreabă mai întâi angajații înainte să hotărască ceva?
  • Cum adică imposibilul e posibil?
  • Omul ăla e rău chiar dacă râde frumos, nu? Uite cum se uită.
  • De ce nu i-a pus omul ăla plasele de siguranță la spectacol și la repetiții i le-a pus?
  • Deci până la urmă era iubita lui sau nu era?
  • De ce l-au separat iar de mama lui? Cum adică o să facă ce zice mama lui, nu ce spun circarii?
  • De ce fetița a aruncat cheia de la mama ei?
  • Cum adică puterea e în fetiță, nu în cheie sau în Dumbo și nu în fulg?

 

Pentru ce vârstă este recomandat filmul?

Filmul ne-a ajutat să pornim discuții despre etică, mediu, habitat natural, umanitate, compromis, război, forță umană folosită inuman, puterea animalelor – nefolosită, putere ca instrument de supunere fizică și psihică, drame, mame lipsă, tați mutilați în război, corpuri diforme, oameni unici și diferiți, oameni frumoși, dar răi, oameni urâți, dar buni, paradoxuri. Eu aș recomanda filmul e pentru copii de peste 7 ani.

Cât despre actori, din distribuție fac parte Colin Farrell (Holt Farrier), Michael Keaton (V.A. Vandevere), Danny DeVito (Max Medici)  și Eva Green (Colette Marchant). Filmul este distribuit de Forum Film România și va avea premiera în cinematografe pe 29 martie, fiind disponibil în format 3D și IMAX 3D, subtitrat și dublat.

Text: Ana Nicolescu

Foto: RanEvents

S-ar putea să-ți placă și

2 comentarii

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Bifați căsuța de selectare GDPR

  • Acest formular îți colectează numele, e-mailul și conținutul, pentru a putea urmări comentariile plasate pe site. Pentru mai multe informații, consultați politica noastră de confidențialitate, unde veți primi mai multe informații despre unde, cum și de ce stocăm datele dvs.