După vârsta de 40 de ani sexul poate să întârzie apariția menopauzei. Interviu cu Prof. Dr. Peltecu

mamica urbana

Pe măsură ce trece timpul, controalele la medic se înmulțesc sau poate că sunt eu mai precaută, ori am devenit mai conștientă că dacă eu nu sunt bine, nici copiii mei nu o să fie bine. Cine știe dacă e truism, frică sau clișeu, important este că am fost și anul acesta la controlul ginecologic și la ecografie mamară.

De data asta am schimbat medicul și am ajuns la Prof. Dr. Gheorghe Peltecu, unul dintre cei mai renumiți chirurgi ginecologi din România și nu pentru că am vreo problemă specială, ci pentru că vreau să ajung la oameni cu experiență, de la care să primesc un diagnostic prompt și corect, explicat în detaliu, fără să mai trec prin alte investigații suplimentare. Nu m-am dus la stat, m-am dus la clinica Nativia, dar vă zic despre ea la finalul interviului dacă vreți să știți mai multe. Totul a fost ok la ecografii, la control și la testul Papanicolau (am primit rezultatele între timp), așa că am avut vreme să vorbim despre viața sexuală a femeilor peste 40 de ani.

Ce ar trebui să știe femeile peste 40 de ani despre viața lor sexuală? Ce se modifică în corp la această vârstă și cum este afectată viața sexuală din cauza acestor modificări (scade activitatea hormonală, încep să apară fibroame etc?).

Prof. Dr. Gheorghe Peltecu: Femeile de obicei încep să aibă modificări premenopauzale după 45 de ani. Nu ne așteptăm până la această vârstă să apară modificari majore în stilul de viață și în ceea ce privește activitatea sexuală. Cât despre fertilitate, femeile după 40 de ani pot observa o scădere a fertilității din cauza scăderii rezervei ovariene. Activitatea hormonală se modifică treptat pe măsură ce se apropie perioada de menopauză. Modificările hormonale din această perioadă pot duce la scăderea libidoului, apariția uscăciunii vaginale și a dispareuniei (dureri la contactul sexual). Suplimentar pot să apară altfel de tulburări de tipul sângerărilor neregulate menstruale, sângerări intermenstruale care pot să ducă la descoperirea unor fibroame uterine sau alte tipuri de probleme ginecologice. Recomandăm un regim de viață cât mai echilibrat, sănătos, activitate fizică obișnuită și control periodic la medicul ginecolog.

Ce modificări apar în libidoul femeilor după vârsta de 40 de ani și ce rol are activitatea sexuală pentru menținerea vitalității?

Prof. Dr. Gheorghe Peltecu: După vârsta de 40 de ani, treptat, poate să apară scăderea libidoului din cauza modificărilor hormonale premenopauzale, ceea ce poate duce la dificultăți în activitatea sexuală. Se recomandă folosirea unui lubrefiant vaginal și, în cazuri selecționate, la recomandarea medicului ginecolog, se poate lua în calcul și hormonoterapia de substituție pentru ameliorarea simptomatologiei premenopauzale. Activitatea sexuală nu este contraindicată și poate aduce beneficii în ceea ce privește întârzierea apariției simptomelor de menopauză.

Ce metode contraceptive pot să folosească femeile la această vârstă?

Prof. Dr. Gheorghe Peltecu: Femeile peste 40 de ani în general și-au completat familia cu numărul dorit de copii și se poate recomandă o metodă contraceptivă permanentă de tipul steriletului. Acesta poate fi menținut câțiva ani intrauterin, iar în cazul în care se dorește obținerea unei alte sarcini se poate extrage în vederea acesteia. De asemenea există și alte metode contraceptive utilizate, însă ele trebuie discutate cu medicul ginecolog în vederea alegerii celei mai potrivite metode pentru cazul dvs.

dr peltecu

Povestiți-ne mai detaliat despre beneficiile steriletelor.

Prof. Dr. Gheorghe Peltecu: Steriletul este o metodă de contracepție sigură și comodă pentru paciente. Recomandăm frecvent utilizarea steriletului ca metoda de contracepție având avantajul că o dată ce a fost inserat oferă o contracepție pe termen lung, ani de zile, și poate fi oricând extras când se dorește o sarcină. Spre deosebore de contrceptivele orale, se reduce riscul de a omite pilula contraceptivă.

De câte feluri sunt, din ce material, la ce interval trebuiesc schimbate?

Prof. Dr. Gheorghe Peltecu: Dispozitivele intrauterine sunt de mai multe feluri, unele impregnate hormonal, unele fără hormoni, ce conțin cupru sau aur. Toate dispozitovele intrauterine – steriletele – asigură contracepție, acestea reprezentând un obstacol mecanic în implantarea sarcinii. Cele impregnate hormonal eliberează suplimentar o cantitate foarte mică de hormoni, pe o durată limitată de timp, 3-5 ani și asigură atât contracepție prin obstacol mecanic, cât și hormonal. Ambele tipuri sunt eficiente, dar alegereaa celui potrivit pentru dvs se face în funcție de nevoile și de particularitățile fiecărui pacient în parte.

În ce constă operațiunea de montare a unui sterilet? Cât timp durează, se face cu vreun tip de anestezie, care sunt senzațiile imediat după montare?

Prof. Dr. Gheorghe Peltecu: Montarea unui sterilet este o manevră minim invaziv, ușor de făcut de către un ginecolog experimentat și nu necesită internare, ea putându-se efectua și în policlinică. Durează câteva minute cu un minim de disconfort, durerea care ar putea să apară nu depășește ca intensitate durerile menstruale. Imediat după montare poate persista o zi-două, o jenă ca la menstruație, dar cu antiinflamator obișnuit dispare.

Ce complicații pot să apară din cauza steriletului și când pot să apară?

Prof. Dr. Gheorghe Peltecu: Complicațiile pot fi multiple, însă în general sunt rare. Având în vedere că există mai multe tipuri de sterilete, există și mai multe tipuri de posibile complicații. De obicei însă complicațiile apar din cauza unor patologii preexistente ale pacientei. Spre exemplu, la o pacientă care a avut multiple infecții vaginale neglijate în trecut, steriletul poate crește riscul de boala inflamatorie pelvină – anexită. O altă posibilă complicație este legată de femeile care au avut cezariană în antecedente. S-au descris cazuri de sterilet care s-a înserat la nivelul cicatricei de operație cezariana. Alte complicații pot fi legate de migrarea, alunecarea sau eliminarea steriletului dacă există un flux menstrual abundent. De asemenea, la steriletele impregnante cu progesteron poate să dispară menstruația. Nu este un semn de îngrijorare și nu este periculos pentru paciente. Cu toate acestea, complicațiile sunt rare și beneficiile acestei metode contraceptive sunt cu mult mai mari decât riscurile.

dr peltecu

Ce se întâmplă dacă steriletul nu este îndepărtat în termenul stabilit? Ce afecțiuni se pot dezvolta la nivel local?

Prof. Dr. Gheorghe Peltecu: Dacă un stetilet nu este extras la momentul recomandat, există riscul de inclavare a acestuia, fie în mușchiul utetului, fie poate migra dincolo de mușchiul uterin și rar poate ajunge în cavitatea abdominală. Alte riscuri sunt legate de boala inflamatorie pelvină și de asemenea mai exista riscul ca la momentul extragerii să nu poată fi extras în totalitate și să apară retenția dispozitivului sau al unui braț al stetiletului și necesită intervenții suplimentare.

Cunosc femei care și-au montat sterilet după ce au născut, prin anii 89-90, generația mamelor noastre, și, de frică, nu au fost să-l îndepărteze sau să-l schimbe. Ce riscă aceste femei?

Prof. Dr. Gheorghe Peltecu: Aceste femei riscă să nu poată extrage complet steriletul și să fie nevoie de intervenții chirurgicale suplimentare și mai riscă infecții la nivelul uterului și anexelor care nu întotdeauna pot găsi rezolvare în tratament medicamentos. Uneori e nevoie de intervenție chirurgicală extensivă.

 

Un sfat pentru sănătatea ginecologică a femeilor la vârsta de 40 de ani.

Prof. Dr. Gheorghe Peltecu: Mergeți regulat la medicul ginecolog pentru a primi sfaturi în ceea ce privește prevenția unor afecțiuni ginecologice precum cancerul de sân, cancerul de col uterin, dar și pentru a primi tratamentul corect în cazul unei afecțiuni ginecologice.

nativia

Pe Prof. Dr. Gehorghe Peltecu l-am găsit la clinica Nativia din strada Pitar Moș 12. Am aflat că această clinică reunește medici experți în obstetrică și ginecologie și oferă astfel servicii complete, atât femeilor însărcinate cât și celor cu patologii ginecologice, iar mai nou, sunt așteptați şi bebeluşii, pentru consulturi de neonatologie și ecografii de șold. Întreaga echipă este alcătuită din medici tineri și empatici, cu stagii de supraspecializare efectuate în spitale de prestigiu din Europa și este formată de Prof. Dr. Gheorghe Peltecu.

Pentru naștere sau cazurile în care este recomandată interventia chirugicală, femeile pot alege între varianta unui spital public, Spitalul Filantropia, unde pot beneficia de servicii în baza asigurării obligatorii de sănătate, și varianta unui spital privat, Spitalul Sanador.

Clinica Nativia dispune de 8 cabinete de consultații, un cabinet pentru mamografii și altul pentru recoltări, dotate cu aparatură de ultimă generație, vârfuri de gamă achiziționate la finalul anului 2019: ecografe GE Voluson S10, mamograf Hologic Selenia, colposcoape GE Atmos și Olympus.

Dacă aveți întrebări, lăsați-le în comentarii și vă promit că ajung la medicii specialiști și vă veți primi răspunsul.

 

Text: Ana Nicolescu

Specialist: Prof. Dr. Gheroghe Peltecu

Foto deschidere: Ioana Dodan

Foto clinică: Nativia

 

S-ar putea să-ți placă și

1 comentariu

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Bifați căsuța de selectare GDPR

  • Acest formular îți colectează numele, e-mailul și conținutul, pentru a putea urmări comentariile plasate pe site. Pentru mai multe informații, consultați politica noastră de confidențialitate, unde veți primi mai multe informații despre unde, cum și de ce stocăm datele dvs.