Educația financiară pentru copii și freelanceri

Am povestit aici, aici și aici despre cum le învățăm pe fete rostul banilor. Cu toate că noi predicăm că ei sunt un mijloc, nu un scop, de multe ori îmi dau seama că prin comportamentul nostru, le tramsmitem mesaje fix pe dos. Azi vă povestesc despre educația financiară la copii, freelanceri și antreprenori.

De când sunt mici, Măriuca și Julie au pușculitele pline cu bani. Uneori ne împrumutam de la cutia cu autobuz londonez al Măriucăi sau de la borcanul cu capac tăiat al Juliei. În vară, am aflat la Social Media for Parents de la Adrian Asoltanei cum să îi învățăm pe copii să își gestioneze banii. Metoda mi s-a părut utilă și chiar funcționează. Atunci când fetele primesc o sumă de bani, fiecare și-o împarte pe câte 3 plicuri. Într-un plic intră 50% din sumă și aici strâng bani pentru birou  (Măriuca) și pentru casa poneilor (Julie). Învață să fie rezilienți și motivați, să aibă un scop și să depună efort pentru visul lor. 40% din întreaga sumă merge către plicul cu cheltuieli curente: covrigi, reviste etc. Iar plicul cu 10% din suma totală este destinat donațiilor.

Educația financiară la Digital Parents Talks

La cea de-a IX-a ediție Digital Parents Talks, am vorbit despre educația financiară a copiilor și a freelancerilor. Partenerii acestui eveniment au fost Idea Bank și DGASPC S6. Au răspuns la întrebările bloggerilor:

  • Ligia Goloșoiu, Doctor în Economie, fost consilier BNR și coordonatoarea programului care implementează proiecte de educație financiară în școli, despre educația financiară la copii
  • Crina Mandu, director regional la Idea Bank, despre educația financiară la adulți
  • Luiza Cherpec, expert contabil, membru CECCAR de 7 ani și fost proprietar de forum cu peste 20.000 vizitatori pe zi, despre ce presupune din punct de vedere contabil să fii freelancer sau antreprenor.
  • Tania Ciotei, Head of IMM Department, despre relația persoană juridică – bancă

Banii pe înțelesul copiilor

Dna Ligia Goloșoiu ne recomandă să îi învățăm pe copii să facă o diferență și o prioritizare între nevoi și dorințe. De când sunt mici putem să analizăm împreună banii în funcție de culoare, formă, textură și să îi obișnuim cu pușculița. O altă sugestie este să le vorbim despre ce costă bani și ce nu costă bani și să le spunem că banii se obțin prin muncă, nu ca în poveștile în care cresc în copaci sau merge cocoșul cu ei în punguță.

Unul din păcatele părintelui modern este compensarea dragostei și a lipsei timpului petrecut cu copilul cu bani, așa-zișii guilty money. Dna Goloșoiu ne încurajează să vorbim cu copiii despre cum câștigă oamenii în funcție de studiile pe care le au. De asemenea, ne spune să le arătăm copiilor ce facem cu banii și să le vorbim cum îi împărțim în cheltuieli curente (îmbrăcăminte, mâncare, întreținere, grădiniță, opționale etc) și cheltuieli fixe (rată, asigurări etc). Ce le arătăm copiilor că fac banii? Le arătăm că se cheltuiesc, se investesc, se împrumută și se donează.

Un tool recomandat de doamna Ligia Goloșoiu în Google Play se numește, cum altfel decât educație financiară.

Noi nu le-am detaliat așa punctual fetelor rolul banilor, însă:

  • Are fiecare cele 3 plicuri de economii și donații
  • De fiecare dată când mergem la cumpărături, ele plătesc (când plătim cash) și iau restul pe care îl pun la plic
  • Le încurajăm să își cumpere ceea ce doresc cu banii strânși. Uneori își dau seama că nu au nevoie de acea plastilină, până la urmă 😊.
  • Le-am ajutat să strângă bani din timp pentru Grecia și le-am lăsat să își ia ce au vrut. Unele alegeri au fost bune, altele nu. Dar și-au dat singure seama de treaba asta.
  • Le învățăm să socotească
  • Nu le recompensăm financiar pentru activitățile în casă (dat cu mop și aspirator, spălat vase, făcut patul) pentru că astfel ele participă la bunul mers al casei și se simt importante.
  • Le recompensez financiar când mă ajută să promovez ceva pe blog sau pe pagina de Facebook, adică atunci când apar în poze și în video-uri (doar dacă vor să apară, le filmez, altfel nu). De câteva ori, Măriuca m-a ajutat cu organizarea în sală pentru Digital Parents Talks și am plătit-o.
  • În rest, ele primesc bani de sărbători, de zilele de naștere și cu diferite ocazii de la bunici și mătuși.

Analiza cheltuielilor lunare poate aduce adevăruri incomode

După ce ne-am lămurit cum le vorbim copiilor despre bani, la Digital Parents Talks am vorbit despre educația financiară la adulți. Și cred că de aici trebuie pornită educația financiară la copii. Dacă noi ca părinți nu punem în practică noțiuni minime de strategie bugetară, plan de investiții, cheltuieli vs. încasări, nu prea avem cum să-i învățăm ceva obiectiv pe copii. De mai bine de doi ani, eu îmi pun pe listă toate încasările și cheltuielile ca să văd unde cheltuiesc, unde risipesc și unde investesc. Uneori aflu adevăruri care nu îmi plac. De exemplu, constatam destul de des în anii trecuți că mă cam las pe ultimul loc și că nu consideram că merit măcar o dată pe lună o zi de răsfăț la spa sau o pauză la un film cu prietenii.

Cât investești în valorile tale?

Astăzi am făcut o analiză a valorilor mele după metoda Demartini (revin cu un articol separat că este o revelație) și am remarcat că unul dintre segmentele pe care se duc cei mai mulți bani lunar nu se află pe lista mea de valori. În schimb, pentru una din valorile de top din lista mea (dezvoltare personală, copii, business) aloc foarte puțin buget. Am remarcat că risipim bani pe mâncare pentru că nu ne facem un plan alimentar săptămânal, ci cumpărăm compulsiv, mai ales când ne e foame. Asta vine la pachet cu risipa alimentară.

Planul financiar pe 2018

Planul pe anul viitor este să ne facem un buget lunar în care să ne încadrăm, apoi să deschidem un cont de economii unde să strângem bani pentru excursii în toată lumea când vom fi bătrâni. Plus asigurare de sănătate și fond de pensii privat. Planul pe hârtie sună bine 😊.

Despre toate aceste lucruri a vorbit și Crina Mandu, director regional la Idea Bank, care este de părere că pentru a evita certurile pe bani în cuplu este indicat ca partenerii să-și comunice clar nevoile și dorințele, apoi să facă un plan financiar cu analiza cheltuielilor la final de lună pentru a vedea unde se pot reduce cheltuielile. De asemenea, ne recomandă ca în cazul în care avem cont în bancă să analizăm extrasul lunar pentru a vedea ce comisioane există și cum/dacă variază de la lună la lună.

Educație financiară pentru freelanceri

În ultima parte a discuției de la Digital Parents Talks, Luiza Cherpec, expert contabil, Tania Ciotei, Head of IMM Department la Idea Bank și cu mine în calitate de blogger și antreprenor, am vorbit despre:

  • diferențele, avantajele și dezavantajele dintre PFA, SRL și drepturi de autor
  • Ce presupune financiar fiecare formă juridică?
  • Ce tipuri de contracte există în funcție de forma juridică?
  • De unde luăm draft-uri de contracte de prestări servicii și DA?
  • Ne angajăm pe firmă? În ce condiții e benefic și safe?
  • Cum facem cu contribuția la pensie? Dacă nu suntem angajați pe firmă, putem să plătim o sumă lunară la Casa de Pensii? Sau suntem obligați să alegem un fond de pensii privat?
  • Mai este inclusă contribuția la pensii pe DA?

Ca să rezum în câteva cuvinte ce s-a discutat în acest panel, vă spun că dacă vreți să faceți lucrurile ca la carte, valoroase și profitabile financiar, alegeți să deveniți persoană juridică, lucrați cu contabili și avocați și duceți munca voastră la următorul nivel. Acolo unde se creează spațiul energetic și legal, creșterea este favorizată. Unde jucăm mic (colaborăm pe numele altuia, ne asociem cu peroane juridice ca să nu ne facem noi firmă) totul se întâmplă la nivel mic.

Spor la creștere financiară. Vă las cu un citat din Dr. John Demartini: În general ai spațiu, timp, energie și bani pentru ceea ce este cu adevărat important pentru tine.

Text: Ana Nicolescu 

S-ar putea să-ți placă și

1 comentariu

  1. Sunt economist si in 9 nov am fost in școala Altfel sa le povestesc copiilor despre bani , economie , inflație , saving , PIB etc Unor copiii de clasa 3 . A fost wauu ! Curiozitatea si interesul lor m-au uimit ! Am încheiat ,, cursul ,, intr-o nota vesela povestind despre Indicele fericirii naționale , introdus de un rege intr-o țărișoară mică si despre ce au inventat copiii de -a lungul timpului ! De atunci fiul meu si ceilalți copiii scriu in carnetele primite idei de afaceri ,…….ale viitorului așa cum si-l imaginează ei ….inventivi , luminosi …….sincer Lecția am primit-o eu !

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Bifați căsuța de selectare GDPR

  • Acest formular îți colectează numele, e-mailul și conținutul, pentru a putea urmări comentariile plasate pe site. Pentru mai multe informații, consultați politica noastră de confidențialitate, unde veți primi mai multe informații despre unde, cum și de ce stocăm datele dvs.