Experiența de la Școala Legumelor. Despre gătitul în familie

Sâmbăta trecută, am întrerupt puțin din calmul și zenul șederii noastre la munte și ne-am deplasat cu fetele la București, să gătim chestii echilibrate, pe bază de legume, alături de alte 20 de familii. Acțiunea a făcut parte din proiectul Școala Legumelor, care are ca menire să le arate părinților cum să îi împrietenească pe copii cu legumele. Am pornit cu entuziasm și cu o oarecare siguranță de sine pentru că noi acasă gătim cu multe legume, iar fetele le îndrăgesc, fie că le folosim la sucuri, în salate, gratinate, la cuptor sau la steamer. Eram convinsă că se vor repezi în legume și fructe.

Imediat cum am ajuns, s-au înfipt în niște chifle mici, ovale, rumene, aburinde și în limonadă.

14081003_10153813728822043_501494543_n

După ce s-au umflat bine, ne-am spălat pe mâini, ne-am pus ele șorțurile mari și ajustate pe mărimea lor și eu halatul. Arătam destul de profi, ce să zic :).

DSC_0142

Fiecare familie (căci acțiunea promova gătitul în familie și includerea copiilor în pregătirea mâncării) a fost îndrumată către spațiul de lucru. Pe fiecare masă se aflau câte o oală mare, una mică, un tocător, două cuțite extrem de ascuțite, două castroane și două pagini cu rețetele de gătit, câte una pe pagină, felul 1 și felul 2. O plită electrică și o chiuvetă dublă mărgineau masa de lucru.

Nu știu de ce, dar parcă m-am întors în timp în școală, al examen, când inima îmi bătea de emoție până să aflu subiectul. Mi-a picat supă de linte și vinete umplute. Timp de lucru: 2 ore. Nu era nicio competiție, însă erau mulți copii și s-ar fi plictisit dacă ne-am fi întins mai mult de 3 ore și cu mâncatul.

DSC_0195

M-am bucurat pentru supă, o facem în fiecare săptămână acasă. Vinete umplute nu am făcut niciodată. Ne-am dus la masa cu ingrediente și ne-am ales morcovii, ceapa, țelina, roșiile, spanacul, ardeii, vinetele, cașcavalul afumat, lintea, uleiul, sarea și piperul și ne-am apucat.

Cu toate că eram sigură pe mine, pusă în fața unei alte rețete de supă de linte și a unei rețete necunoscute, m-am simțit dezarmată. Simțeam nevoia de ajutor, de încă cineva adult alături de mine cu care să împart neliniștea, graba, perfecționismul.

Foto: Cristina Ologeanu
Foto: Cristina Ologeanu

Fetele m-au ajutat la curățat morcovii, la adus diferite ingrediente, la pus condimente, la spălat legumele, la amestecat în oala cu linte.

DSC_0197

Au stat la mine în brațe un timp. Cu siguranță situația asta le e cunoscută multor/tuturor mame/lor.

DSC_0316

Apoi au avut un shooting ad hoc.

DSC_0196

Au început să se alerge, să se ascundă, să danseze.

Julie s-a împretenit cu un castronel mic cu sare și cu un clește ca de pelican.

Dacă nu ar fi fost un chef să ne ajute să reparăm ce am stricat și să terminăm o mâncare comestibilă, probabil că și acum eram acolo. M-am simțit stângace, nepregătită, agitată, incapabilă să mă adun și să mă bucur de experiență.

DSC_0244

Supa de linte a fost diferită față de ce facem noi acasă. Vinetele au fost delicioase.

14081493_10153813729147043_1787662836_n

Le-am mâncat apoi împreună. Mai mult noi, adulții. Fetele s-au îmbuibat iarăși cu pâinici rumenite și cu limonadă. Așa că, cu toate că este extrem de important să gătim împreună cu copiii, acesta este doar un pas din împrietenirea lor cu o alimentație echilibrată.

Proiectul Școala Legumelor by Maggi a pornit de la câteva cifre deloc încurajatoare. Conform studiului, 4 din 10 copii (42%) nu consumă zilnic legume (cel puțin o dată pe zi), iar 45% dintre părinți (sau 4 din 10 părinți) întâmpină diferite probleme atunci când le oferă legume copiilor la masă.

Pe drumul de întoarcere la munte, am vorbit despre cât de puține știm despre gătit, ne-am adus aminte de orele de lucru manual când învățam să facem salată orientală și salam de biscuiți și ne-am gândit cât de util ar fi ca elevii să învețe și în școală să gătească câteva mâncăruri de bază, cu fructe și legume autohtone, ni s-a părut îngrijorător faptul că școlile profesionale sunt pe ducă și că producem doar corporatiști și am ajuns la concluzia că aproape totul se rezumă superficial la bani, fără să avem o gândire strategică și să ne gândim să investim în constuirea unor obiceiuri echilibrate și nu să cheltuim pe corectarea efectelor unor comportamente alimentare nesatisfăcătoare.

Text: Ana Nicolescu

S-ar putea să-ți placă și

2 comentarii

  1. De fiecare data cand vad poze cu tine si fetele va admir tare mult, sunteti minunate impreuna! 🙂
    Cu imprietenirea cu legumele ne “luptam” si noi, dar cu pasi usori si constant sper sa fie tot mai bine.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Bifați căsuța de selectare GDPR

  • Acest formular îți colectează numele, e-mailul și conținutul, pentru a putea urmări comentariile plasate pe site. Pentru mai multe informații, consultați politica noastră de confidențialitate, unde veți primi mai multe informații despre unde, cum și de ce stocăm datele dvs.