Expoziția Arbori bătrâni, la Muzeul Țăranului Român, până pe 10 martie

Când îl vedeam pe fereastră în nopțile de iarnă, mi se părea un uriaș cu brațe lungi. Unul inofensiv la cât de bătrân era. În primăvară ne ploua cu flori. Vara ne umbrea mesele. Iar toamna îi adunam frunzele căzute pe masa lungă. În fiecare an ai mei îmi făceau o poză de ziua mea. Cu tortul, cu nașii, cu prieteni și rude de-o parte și de alta a mesei și cu cireșe la urechi. Fix în același loc de fiecare dată, timp de șase ani: sub cireșul din curte. Câte secrete o fi știut sărmanul pom. Zic sărmanul pentru că l-au tăiat cei care ne-au demolat casa. Așa era pe-atunci. Casele și copacii erau puși la pământ, iar oamenii erau deposedați, dezrădăcinați și repartizați în cutii de beton, adică la bloc.

Țin minte că în fiecare vacanță de atunci încolo, mi-am căutat la țară, în tabere sau la munte, câte un copac bătrân în care să mă cațăr, pe care să-l iau în brațe, căruia să îi dau bună dimineața și să aud ce face vântul cu frunzele lui. Iubesc în continuare copacii și îmi place să mă gândesc până unde le ajung rădăcinile, ce lumi formează pe sub pământ, cum se ajută între ei și dacă rădăcinile mele se împletesc cu ale lor, iar brațele mele cu ramurile lor și devenim una.

 

 

Copacii seculari într-o expoziție de fotografie

Pentru că mă fascinează copacii, am răspuns imediat invitației la expoziția Arbori bătrâni de la Muzeul Țăranului Român. Florin Ghenade, absolvent al Universității Naționale de Arte din București, a pornit în 2012 prin țară să fotografieze arbori bătrâni. Timp de 6 ani, el a surprins în imagini peste 50 de arbori cu vârste între 200 și 900 de ani. I-a fotografiat noaptea ca să-i vedem mai bine, fără lucrurile care îi înconjoară. 20 de fotografii cu acești arbori formează acum expoziția Arbori bătrâni, la Muzeul Țăranului Român, care poate fi vizitată până pe 10 martie.

 

Ce le-a plăcut copiilor la expoziție?

Am mers la expoziție cu fetele, că așa era invitația. Ghidul nostru a fost Matei Câlția de la Galeria Posibilă. El ne-a spus poveștile copacilor fotografiați și a vorbit cu copiii despre ecologie și fotografie prin activități practice. La final, copiii au primit un kit inspirat din natură, cu planșe cu arbori. Julie a dus și la grădiniță 4 planșe să se bucure împreună cu colegii ei. Spune că cel mai mult i-a plăcut să afle cum calculăm vârsta unul copac. Măriuca a fost încântată de video-ul cu making of-ul din timpul expediției și de tablourile în miniatură, alea diapozitiv, la care te uiți cu un fel de lupă. Mie mi-a plăcut să aflu că avem în țară atâția copaci seculari și că există oameni care după ce mor copacii, nu îi taie să-i pună pe foc, ci îi lasă acolo, să se descompună, îi vizitează și le spun pe nume, Stejărică, de exemplu.

 

De pe planșele primite am aflat că în țara noastră au fost indentificați peste 4000 de arbori bătrâni: frasini, ulmi, plopi, fagi, peri sălbatici, stejari, carpeni etc. Expoziția este deschisă până pe 10 martie, la Muzeul Țăranului Român, sala Tancred Bănățeanu. Eu aș zice că este o expoziție recomandată adulților și copiilor cu vârsta peste 9-10 ani.

Text: Ana Nicolescu

 

S-ar putea să-ți placă și

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Bifați căsuța de selectare GDPR

  • Acest formular îți colectează numele, e-mailul și conținutul, pentru a putea urmări comentariile plasate pe site. Pentru mai multe informații, consultați politica noastră de confidențialitate, unde veți primi mai multe informații despre unde, cum și de ce stocăm datele dvs.