Pe Facebook, toată lumea e fericită și povestea face toți banii

Scriu de 17 ani. Fie în presa scrisă, fie în online. Lucrurile sunt în permanentă mișcare: mediile de comunicare, instrumentele, scopul, oamenii, comunitățile, produsele, nișele, promovarea, manipularea, interesul, conceptele. Acesul la internet de pe diferite device-uri facilitează extrem de mult (auto)promovarea. Un lucru bun pentru bloggeri. Dacă știu cum să îl folosească.

Ce a rămas totuși la fel? Nevoia oamenilor de a citi povești, de a avea modele, de a crede în eroi, de a spera, de a se uni pentru cauze umanitare. Într-un cuvânt, povestea face toți banii.

Sunt în nișa de bloggeri părinți de 5 ani. O observ cum se mișcă, cum crește numeric, cum evoluează la nivel informațional. Îmi place să studiez oamenii prin prisma poveștilor lor de pe blog și din social media și apoi să îi întâlnesc, să mă uit în ochii lor și să văd dacă spun aceeași poveste ca pe Facebook.

Pe Facebook toată lumea este fericită

În Social Media totul pare idealizat, îmbrăcat în poleială. Avem filtre care ascund ridurile, care albesc dinții, care dau luminozitate și culoare. Nu prea îți dă mâna să mai pui o poză neprelucrată.

Pe Facebook aproape toți sunt veseli, filosofi, inspiraționali, au copiii și soții ideali, prieteni buni, merg în concedii de vis.

În paralel, știrile tv ne arată o lume tristă, alcoolică, abuzivă, cancanistă. Unde e adevărata lume? Cu siguranță in the middle. Ne dăm mai frumoși și mai deștepți pe Facebook și nu arătăm și părțile negative din viețile noastre. Deși, după mine echilibrul și sinceritatea ar trebui să fie atributele de bază ale expunerilor publice. Arătăm lumii o imagine destul de falsă și ne dorim să fie atât de adevărată, încât uneori chiar credem că suntem așa de grozavi precum ne dăm. Ne ascundem atât de mult după falsa noastră imagine, încât nu mai știm cine suntem.

De ce spun lucruri care nu se spun public?

Uneori primesc comentarii de la cititorii mei care spun că admira curajul meu de a spune anumite lucruri din trăirile mele interioare, în public, pe blog. De ce fac asta? Pentru că așa mi se pare firesc, sincer și pentru că este uman să greșim, să avem momente de criză, să nu știm ce să facem, să plângem cu lacrimi de crocodil, să râdem tot cu lacrimi de crocodil, să ne întrebăm dacă am ales bine, să ne simțim triști, să recunoaștem că performanța vine la pachet cu eșecul.

Și vreau ca oamenii să nu se mai simtă ratați dacă greșesc, dacă au crize sau au eșecuri. În momentele de criză creștem. Situațiile negative sunt contexte de învățare și vindecare. Sunt contexte care ne obligă să găsim soluții, să fim creativi, și prin asta să fim mai buni decât în ziua precedentă. Suferința este un semnal că ai ceva de rezolvat. Dacă ai ajuns la suferință, înseamnă că nu ai văzut semnalale care ți-au fost date până atunci și ai avut nevoie să fii scuturat pentru a te trezi.

Digital Parents Talks 7, Social Media&Content Marketing

Sâmbăta trecută am ajuns la cea de-a VII-a ediție Digital Parents Talks, școala de blogging pentru părinți. Este un concept pe care l-am gândit timp de 2 ani și îl implementez cu Lavinia Pavel, partenera mea la Parenting PR. Partenerii acestei ediții au fost DGASPC S6 care a făcut tot posibilul să ne pună la dispoziție Conacul Golescu Grant, OK Institute, Turner, Aqua Carpatica și Kinderpedia. Copiii bloggerilor au stat la atelierele de imaginației cu Liviana Tane și de magie cu Bogdan Muntean.

Liviana Tane, profa de storytelling
Liviana Tane, profa de storytelling
Bogdan Muntean, magician
Bogdan Muntean, magician

Storytelling pe Facebook

Matei Psatta de la OK Institute a vorbit despre Social Media și Content Marketing. Ca oamenii să îți acorde atenția, trebuie să înfrumusețezi povestea, adică truth well told, spune Matei. Gândiți-vă la ce vor oamenii să audă. Din punctul meu de vedere, îți poți baza strategia de promovare pe această idee, dar simt că nu ai fi întotdeauna autentic. De fapt, simt că ai ascunde o parte din tine.

Sunt total de acord cu Matei când spune că pentru a avea succes în Social Media, trebuie să:

– spui o poveste

– îl faci pe cititor să îi pese, să fie interesat

– îl iei pe cititor în călătoria ta

– spui scopul pentru care scrii articolul/postarea/povestea

– le spui oamenilor finalul pe care vor să-l audă.

Matei a avut o prezentare complexă și în mare parte s-a bazat pe storytelling. Însă dacă vreți să aflați mai multe despre strategie în Social Media, construirea unei campanii pe Facebook sau detalii despre cum interpretezi insight-urile, vă recomand cursul său.

Cum investești bani în Facebook?

În a doua parte a întâlnirii, Lavinia a oferit detalii tehnice pentru promovarea articolelor pe Facebook, despre reach, engagement, boost post, page likes etc. Facebook poate fi un instrument extrem de util pentru promovarea activității bloggerilor dacă știm cum să îl folosim. Există strategii de promovare și publicitate plătită. Poți să investești bani în promovare sau să îi chletuiești inutil dacă nu ai o strategie. Poți să dai greș doar din faptul că nu ai targetat corect reclama, adică ai bifat o categorie de vârstă care nu te urmărește sau care are interese diferite. Care este diferența dintre boost post și promote page? Cum să pui link-uri scurte și poze pe Facebook pentru ca acestea să iasă în față? Cât la sută dintre prietenii tăi te văd? Ce înseamnă reach și de ce la unele postări reach-ul e mare și engagementul mic. Despre toate astea a povestit Lavinia.

Lavinia Pavel, Strategic Manager la Parenting PR
Lavinia Pavel, Strategic Manager la Parenting PR

Ce vor bloggerii?

Sunt 5 ani de când mă fascinează nișa de bloggeri părinți și fac diferite campanii, evenimente și activări de brand pentru și împreună cu acești oameni minunați. Se simte foarte bine cine vrea să informeze, cine vrea să monetizee, cine vrea să ajungă în față, cine vrea imagine, cine vrea să ajute comunitatea, cine e autentic și cine e aici temporar cu un scop. Unii nu știu cu ce să înceapă, alții știu unde vor să ajungă. Unii nu știu să se vândă, alții au găsit soluția. Unii au talent și nu au încredere în ei. Alții au relații. Cu toții suntem diferiți și nu întâmplător ne-am întâlnit în acest context.

Puterea nișei de părinți bloggeri

Ce e minunat la această nișă care uneori pare divizată și oamenii foarte diferiți? Atunci când este vorba de o cauză umanitară, mobilizarea este generală, de la bloggerul care abia acum o lună a început să scrie, la cel care scrie de 10 ani, are cărți lansate și notorietate. Și pentru mine este plin de speranță faptul că umanul din noi nu a murit în lupta de a părea perfecți, de a monetiza și de a ajunge cât mai repede în vârf.

Text: Ana Nicolescu

Foto: Andreea Mira

S-ar putea să-ți placă și

11 comentarii

 1. Minunat! Va admir de la distanta si ma bucur de fiecare intalnire a voastra! Se vede la fiecare cum evolueaza dupa intalnirile voastre. Daca nu as fi atat de departe…
  Bafta in continuare! Faceti o treaba minunata!

 2. Felicitări! Am simțit și eu de multe ori sa scriu despre asta, dar uite ca ai făcut-o tu mai repede și mai bine 😊
  DPT e pentru mine o școală unde învăț în fiecare zi. Am aderat la grup de câteva luni dar mi se pare ca va cunosc de o viata pe unele dintre voi, pe cele care sunteți autentice și scrieți “fără perdea”. Cu asa mentori și grup de sprijin simt ca am șanse mari sa evoluez și sa am și eu la rândul meu o contributie la dezvoltarea și creșterea acestei minunate comunități de bloggeri.

 3. Cat de bine ai sintetizat, Ana! Gata, de acum inainte nu mai trebuir sa iau notițe, “copiez” de la tine. 🙂

 4. Buna,Ana,iti citesc blogul demult,insa eu de obicei nu las comentarii.De data aceasta insa vreau sa iti multumesc pentru ca scrii in felul asta,mie imi face foarte bine sa te citesc.Da,rezonez cu ceea ce spui,cu totii avem momente de criza,de suferinta,momente in care nu stim ce sa facem.Si eu am ales sa privesc momentele dificile ca pe niste contexte de invatare.Cu drag,Cristina.

  1. Wow, ce confirmare frumoasă că sunt pe drumul cel bun. Mulțumesc mult. Și te rog, scrie-mi mai des, de fiecare dată când simți 🙂

 5. […] noi și să nu ne mai înstrăinăm pe zi ce trece, abandonându-ne televizorului, tabletelor sau imaginii noastre în Social Media. Lansarea online a cărții va avea loc marți, 6 iunie, începând cu ora […]

 6. Multumesc Ana, Lavinia pentru cursul de ieri de la Iasi. As indrazni sa spun ca mi-a schimbat viata. De blogger 🙂 Ramane sa pun in practica ce am invatat la cursul vostru si sper ca rezultatele sa se vada in cel mai scurt timp.
  Sper sa ne mai vedem si cu alta ocazie. Succes in tot ce faceti! Va voi sustine cu drag, cum si cat pot 🙂

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Bifați căsuța de selectare GDPR

 • Acest formular îți colectează numele, e-mailul și conținutul, pentru a putea urmări comentariile plasate pe site. Pentru mai multe informații, consultați politica noastră de confidențialitate, unde veți primi mai multe informații despre unde, cum și de ce stocăm datele dvs.