Ce se întâmplă în corpul femeii după vârsta de 40 de ani

Anul ăsta am simțit cel mai mult trecerea mea de la zona de adult tânăr, la cea de adult matur. Am lucrat cu oameni de 22 de ani care m-au făcut să văd diferențele dintre generații, entuziasmul lor și așezarea mea, pofta lor de viață și libertatea de a risca versus introspecția mea înainte de a lua o decizie cu riscuri asumate. La cursul Copilul interior mi-am dat voie să am curaj să cresc și să nu mai îmi fie frică să fac alegeri. Măriuca și Julie nu m-au lăsat până nu am crescut spiritual încă o treaptă față de anul trecut. Dacă ar fi să rezum 2017 într-un cuvânt, ar fi creștere.

De multe ori mă gândesc că se apropie rapid vârsta de 40 de ani. Primul lucru care îmi vine în minte este sănătatea și oarecum percep această perioadă ca pe un declin din punct de vedere medical. Probabil că asta vine și din recoamndările ca după 40 de ani, femeile să facă anual o mamografie, nu doar o ecografie mamară. Alteori mă gândesc la premenopauză. Pentru că nu mă simțeam confortabil cu neliniștea dată de incertitudine, am mers la Dr. Răzvan Botică Rădulescu, medic primar obstetrică-ginecologie, MedLife, să mă lămuresc ce se întâmplă în corpul femeii după vârsta de 40 de ani, care sunt indicațiile, tehnologia medicală și soluțiile propuse.

Totul trebuie privit ca un continuum. Nimic nu e brusc

Abordarea domnului dr. Răzvan Rădulescu Botică m-a liniștit tare mult pentru că dumnealui spune că totul trebuie privit ca un continuum. Adică, trecând timpul, mai frecvent găsim probleme care apar la o femeie de 40 de ani dar neînsemnând că o femeie de 40 de ani trebuie  să le aibă. Scăderea fertilității este constantă, firească și progresivă, nu se întâmplă o cădere masivă și bruscă la 40 de ani, nu e un prag. Este adevărat că se modifică anumite aspecte, dar acest lucru presupune doar ca la un anumit interval (1-2 ani) să aibă loc o evaluare, un consult ginecologic astfel încât potențialele probleme să fie depistate sau să confirme că nu există și că totul este bine.

Cel mai indicat ar fi ca fiecare femeie să aibă doctorul ei, care o știe, o consiliază, îi răspunde la întrebări, astfel încât să nu exagereze cu investigații inutile și costisitoare și să o păzească de over treatment, adică de a face tratamente fără valoare și sens pentru că există o panică.

Dacă ar fi să discutăm despre ce apare mai frecvent de la o vârstă în sus, sunt mai multe direcții:

Din punct de vedere ginecolocic, putem vorbi despre toate afecțiunile legate de o zonă degenerativă, de probleme care pot apărea la orcine, dar care în timp se modifică. Să luăm ca exemplu fibromul. Mai frecvent găsim fibrom la 40 de ani, decât la 20. Este important să ajungem la medic din timp pentru a lua măsuri minim invazive, altfel există inclusiv riscul de extirpare a uterului.

Alte probleme care ar putea apărea după vârsta de 40 de ani, sunt probleme de sângerări disfuncționale sau cavitate uterină mărită, cu endometru mai gros, care se numește hiperplazie endometrială.

Din punct de vedere obstetrical, a fertilității, odată cu trecerea anilor, fertilitatea scade. Nu e sesizabilă între 25 și 28 de ani, dar între 35 și 40, da. Pentru că femeile decid să facă copii mult mai târziu, există această subfertilitate care este între 35 și 40, deci există un număr mult mai mare de femei care au nevoie de inseminare artificială.

De la ce vârstă de instalează menopauza?

Există variații de la femeie la femeie: cele care au menopauza cu debut precoce între 35 și 40 de ani. Acest lucru este moștenit. Dar astea sunt excepții. Nu înseamnă că o femeie între 35 și 40 de ani, trebuie să cadă în extrema cealaltă și să intre într-o panică legată de probleme ginecologice sau de fertilitate, să facă un exces de investigații, inclusiv analize de laborator, markeri tumorali doar că are 40 de ani. Din păcate se întâmplă și asta și, pe undeva este o zonă de personalitate modificată. Foarte multe informații vin, le bombardează și se creează un fel de panică ce presupune o căutare haotică de probleme. De aceea nu e bine să se autoevalueze haotic.

În majoritatea situațiilor, menopauza se instalează între 50 și 52 de ani. Asta nu înseamnă că nu se poate și la 38, și la 40, și la 42…

Ce trebuie să înțelegem este că menopauza este o perioadă firească în viața femeii

Nu e o boală, e doar reducerea naturală funcțiilor ovarieine la o vârstă la care coprul nu mai este adecvat unei sarcini. Și deci nu e o anulare a feminității sau a funcției ovariene. E doar o reducere, care presupune dispariția menstruațiilor. Hormonii ovarieni au efecte firești în toate țesuturile (piele, păr, oase) și pun organismul femeii într-un anumit echilibru pentru sarcină. Când nu mai e vorba de sarcină, ei au un nivel mai mic și atunci sigur că ceva se modifică discret și suportabil la nivelul organelor țintă. Există însă și situații în care lucrurile se petrec mai brusc și atunci scăderea nivelului de estrogeni, adaptarea la această situație este mai grea și o perioadă de timp presupune manifestări secundare ale hipoestrogeniei: bufeuri, iritabilitate, fragilitatea unghiilor sau a părului. Sunt modificări care trebuie luate ca atare.

Există terapii pentru contrabalansarea efectelor

Când adaptarea este mai dificilă și doctorul consideră că este indicat, există și terapii care, pe o perioadă scurtă pot fi folosite pt a contrabalansa efectele hipoestrogeniei. Au fost în vogă într-o perioadă, dar totuși trebuie să ținem cont că ele sunt nefirești. Estrogenii sunt niște hormoni foarte buni, dar primiți din exterior sub o formă continuă (nu sinusoidală și firească), s-a văzut în timp că ei cresc riscul de a avea mucoasa uterină din nou îngroșată și cu risc de a face hiperplazie, atipii celulare și cancer endometrial. La fel pe sân, crește riscul de a se dezvolta probleme maligne.

Mai există și terapii nonhormonale, mai sigure din punctul de vedere al consecințelor negative pe uter și pe sân. Important este ca femeia să meargă la doctor și să fie consiliată.

Incontineța urinară

Domnul dr Botică Rădulescu recomandă ca femeia să meargă la doctor atunci când sunt probleme de incontinență urinară (pierdere de urină la efort). Sunt consecința nașterilor multiple, pe cale naturală și se acutizează odată cu menopauza. Apar lent, femeia se obișnuiește cu ele. Soluții pot fi și chirurgicale, și medicamentoase, și repoziționază vezica urinară și peretele vaginal, astfel încât fiecare organ să fie repoziționat acolo unde trebuie și să nu mai aibă astfel de situații.

Este o situație asociată unei degenerări firești în timp a țesuturilor elastice și conjunctive, amplificată de nașterile de feți mari, de nașterile multiple pe cale naturală care au antamat această modificare anatomică, dar important e că se poate rezolva.

Sarcina după 40 de ani

Așadar, referindu-ne la modificările care apar în corpul femeii după 40 de ani, sunt anumite probleme ginecologice care apar mai frecvent, probleme legate de fertilitate și obstetricale. Referindu-ne la urmărirea sarcinii, odată cu vârsta, există 3 direcții:

 • Consultații
 • Ecografii
 • Analize de laborator

Cazurile de feți cu anumite probleme genetice (sindrom Down) sunt mai frecvent întâlnite la femei cu vârste mai mari, astfel că urmărirea saricinii presupune o evaluare a riscurilor, cât de precis se poate face. Aici intră și accesibilitatea la tehnologie. Putem să știm foarte devreme (12-13 săptămâni), extrem de precis (97% detecție) dacă o femeie însărcinată are un risc mare sau mic de probleme genetice. Această selecție de risc mare-risc mic o facem integrând evaluarea ecografică a fătului cu analize de sânge și cu datele personale. Putem astfel să avem un risc calculat cu precizie mare.

Problemele fetale la vârste materne înaintate sunt mult mai frecvente. Dacă la 27 de ani, o gravidă din 1 000 are un copil cu Sindrom Down, la 40 de ani, o gravidă din 80 are un copil cu sindrom Down.

Cât de mult ajută tehnologia în depistarea problemelor?

Fără ea nu s-ar putea. Culegerea de informații, în afara controlului obstetrical, presune tehnologie: aparate speciale care prelucrează mai multe probe concomitent și al căror rezultat este necesar pentru a crește rata de detecție a calcului de risc. De asemenea, ecografia presupune ecograf.

Deci, în pricipal, legat și de obstetrică, și de ginecologie, fără a avea acces la vizualizarea organelor a fătului și a funcțiilor respective prin ecografie, de exemplu, nu s-ar ști nimic despre un fibrom uterin, decât dacă este suficient de mare să se simtă la tușeu vaginal sau despre chisturi ovariene, despre natura lor, și alte lucruri. Histeroscopia, laparoscopia presupun aparatură specială care ajută în diagnosticare și tratament.

Premiere medicale în România datorită tehnologiei

Cu ajutorul tehnologiei folosite de medicii MedLife, o serie de intervenții chirurgicale au fost finalizate cu succes, devenind chiar premiere medicale în România, precum:

 • cazul unui copil care s-a născut cu tromboză de venă ombilicală. Conform studiilor existente, este primul caz de acest fel înregistrat în România, în care copilul se naște viu și reușește să supraviețuiască datorită unui management medical corespunzător, și al 22-lea la nivel mondial, penultimul nou-născut care a supraviețuit acestei afecțiuni fiind raportat în Japonia.
 • cazul unui copil de un an și o lună care s-a născut cu o malformație la nivel cerebral, fiind diagnosticat cu fistulă pială de tip paragalenic. A fost pentru prima dată în România când o echipă medicală  localizează și îndepărtează o astfel de fistulă la un copil cu o vârstă atât de fragedă, fiind totodată al șaptelea caz raportat la nivel mondial.

 Concluzii

 1. Este important ca femeia să meargă la doctor și să aibă un medic care să o urmărească și să o consilieze. Medicul stabilește ritmul cu care femeia vine la control. Dacă nu sunt probleme, se recomandă consultații o dată la un an, doi, evaluarea colului prin testul Babeș-Papanicolau. În unele țări a început să se facă tipaj viral pentru HPV.
 2. Alegerea medicului, mai ales în cazul sarcinii, să se facă pe anumite criterii și să includă cel puțin răspunsul la întrebările: femeia este urmărită pe toate direcțiile corect de către cineva competent în aceste direcții? Dacă naște, naște cu cineva care poate rezolva aproape orice problemă? Când caută informații, să caute și răspunsul la aceste întrebări, nu doar că există o imagine frumoasă și colorată a medicului pe mediile de socializare. Să aibă încredere că dacă există întrebări, nelămuriri, probleme, la acel medic va găsi srpijin, informații și rezolvare. Să caute să existe o comunicare, încredere reciprocă, nu să se ducă la primul cabinet din drum.
 3. Cel mai important e să nu stea acasă și să nu caute din alte surse decât cele medicale.

Text: Ana Nicolescu

Specialist: Dr Răzvan Rădulescu Botică

medic primar obstetrică-ginecologie

MedLife

S-ar putea să-ți placă și

3 comentarii

 1. am citit foarte multe articole pe aceasta tema si devine din ce in ce mai mediatizata si adusa spre discutie in spatiul public (online si civil)

 2. Multumesc pentru informatiile utile:) Am implinit de curand 40 de ani, si am gasit aici raspunsuri la cateva intrebari care ma framantau!

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Bifați căsuța de selectare GDPR

 • Acest formular îți colectează numele, e-mailul și conținutul, pentru a putea urmări comentariile plasate pe site. Pentru mai multe informații, consultați politica noastră de confidențialitate, unde veți primi mai multe informații despre unde, cum și de ce stocăm datele dvs.