Fete rebele, totul este posibil dacă aveți un vis și credeți în el!

fete-rebele

La ora 21.00 se dă stingerea. Măriuca și Julie se cuibăresc lângă mine. Una aprinde veioza maimuță, alta deschide cartea la povestea la care am rămas cu o seară înainte. Mereu se ceartă care să spună unde am rămas. De o lună au uitat de teatrul de umbre pe care îl jucam, înainte de poveste, pe peretele din stânga patului pentru că sunt nerăbdătoare să alfe ce au mai făcut fetele rebele.

Cartea Fete Rebele cuprinde povestea a 100 de fete care au reușit să meargă pe drumul misiunii lor în viață, indiferent de timpul în care au trăit și de preconcepțiile vremurilor. Fiecare poveste are o singură pagină scrisă și una desenată cu portretul protagonistei. De la Elisabeta I la Malala Yousafzai, de la Amelia Earhart la Frida Kahlo, de la Marie Curie la Coco Chanel, 100 de femei extraordinare sunt portretizate în această carte de către 60 de ilustratoare din toată lumea. Regine, inventatoare, pictorițe, scriitoare, partizane, femei astronaut sau prim-ministru… modele de curaj, de perseverență și de generozitate pentru toți aceia care vor să-și împlinească visurile, spune Editura Litera în prezentarea cărții. 

În câte feluri poți citi o carte despre 100 de fete rebele?

Ce învață copiii (și adulții) din această carte? Învață că oricine își poate îndeplini visul dacă este hotărât, curajos și știe care e pasiunea lui. Noi citim cartea așa:

  • Citim numele fetei. Multe nume se pronunță greu sau sunt ciudate pentru Măriuca și Julie: Artemisa, Ameenah, Jaquotte…. De unele se amuză, de altele le place și își doresc să le cheme și pe ele așa. Și timp de câteva zile își spun Grace sau Janet sau Cleopatra sau Kate.
  • Analizăm poza: trăsăturile feței, ce spun ochii, gura, cum e părul. Fetele își dau cu părerea dacă e rea sau bună, tristă sau veselă, albă sau neagră, creativă sau rigidă. Asta ajută la atenția la detalii și la dărâmarea preconcepțiilor. De multe ori au zis că pare rea și după ce am citit povestea au ajuns la concluzia a suferit după ce au murit părinții ei și s-a zbătut pentru visul ei, de aceea se uită fix și ține buzele strânse.
  • Apoi vedem ce au fost. Le explic de înseamnă partizană, primatolog, faraon, om de știință, luptătoare pentru drepturile femilor la educație, pirat (credeau că doar bărbații pot fi pirați), sufragetă, paleontolog, astrofizician… Pe unele dintre meserii nu le știu nici eu, așa că intrăm pe google să vedem ce înseamnă dacă nu ne prindem din povestire. Și chiar dacă se prind, tot intrăm pe DEX să verificăm explicația pentru că vreau să vadă că niciodată nu ai cum să le știi pe toate și e ok să spui că nu știi și să cauți răspunsuri.
  • Ne uităm la țara în care s-au născut. Avem globul pământesc lângă noi. E aprins și el, pe post de veioză amulteștiutoare. Aici vedem ce formă are țara, unde e, ce animale trăiesc, ce munți sau ape o travestează.
  • Citim povestea. Măriuca și Julie stau cu sufletul la gură și apoi sar din pat și execută mișcări de balerină sau își acoperă un ochi ca pirații, ori se prefac că inventează și ele o lanternă care merge cu căldura corpului uman. Cu alte cuvinte se identifică și visează. Află că totul este posibil dacă ai un vis și crezi în el. Și asta e minunat la această carte. Are puterea de a oferi nu doar speranță, ci și certitudine. Și pentru mine este o lecție cum în anii 170, în Japonia, împărăteasa Jingu a condus armata ca să invadeze Coreea sau cum la 16 ani, Jessica Watson a navigat pe mare 7 luni ca să facă ocolul lumii pe cont propriu, fără oprire. Sigur că m-am gândit ce a fost în sufletul părinților ei, cu câtă frică au stat și totuși au lăsat-o să meargă pe drumul visului ei. Măriuca și Julie au fost foarte impresionate de povestea balerinei oarbe și de adolescenta inventatoare.

  • Căutăm pozele pe net. Pe lângă ilustrațiile expresive, intrăm pe google să vedem poze cu ele sau video-uri. La Julia Child au fost încântate să o vadă gătind omletă. La adolescenta inventatoare au fost curioase de pozele cu camera ei. La Joan Jet ne-am uitat la clipul Cherry Bomb și au remarcat costumul roșu de piele și faptul că făcea ce voia ea.

Cam așa citim noi în fiecare seară vreo 2-3 povești inspiraționale. Această carte mă ajută să le transmit fetelor că ele pot să fie orice își doresc să fie. Nimic nu e imposibil. Decât dacă noi credem asta.

Text: Ana Nicolescu

S-ar putea să-ți placă și

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Bifați căsuța de selectare GDPR

  • Acest formular îți colectează numele, e-mailul și conținutul, pentru a putea urmări comentariile plasate pe site. Pentru mai multe informații, consultați politica noastră de confidențialitate, unde veți primi mai multe informații despre unde, cum și de ce stocăm datele dvs.