Împachetează fiecare zi în tandrețe (P)

Eram prin clasa a III-a când am fost pentru prima oară la Seminarul Teologic, la concertul de colinde. Eu, mama, sora mea și o colegă de-a mea de clasă. Mama ne-a spus mereu că fiecare zi din luna decembrie este specială, nu doar Crăciunul și se ambiționa să ne demonstreze asta la finalul fiecărui an.

Vocile bărbaților din cor, în contrast cu liniștea din sală, mi-au rămas întipărite în minte și în suflet. Probabil că datorită fascinației pentru voci de sonoritate diferită și colinde cântate pe mai multe voci, tocmai de aceea mi-a plăcut mereu să cânt în cor. Am și acum o casetă de la acel concert, înregistrată cu un casetfon rusesc pus pe buza scenei.

Anii au trecut și eu am tot cântat prin coruri, fie la școală, fie la biserică. Toată luna decembrie sufletul meu intra într-o altă dimensiune și inima îmi sălta de bucurie. Mă gândeam doar la faptul că că voi merge din casă în casă, de pe o scenă a unui hotel, pe o scenă a unei ambasade, să aduc spiritul Crăciunul în viața tuturor.

Cele mai multe lucruri le-am învățat și le-am văzut când am mers cu corul bisericii, într-o comună de lângă București în multe case, fabrici de croissante și sucuri de fructe, primărie sau boutique-uri. Energia fiecărei case mi se releva imediat de gazda deschidea ușa. Unele gazde ne primeau zâmbind, deschizând larg ușa. În casă pluteau tandrețea și lumina. Se vedea imediat care familii erau fericite, care își petreceau momentele alături de cei dragi și erau recunoscători pentru acest lucru. Se cunoșteau oamenii care considerau familia cel mai mare cadou din viața lor. Acolo lucrurile erau calme, blânde, copiii se jucau veseli, părinții se iubeau, bunicii își priveau viața împlinită.

Erau însă și case în care se simțea tristețea, neîmplinirea, durerea. Unii își pierduseră recent o persoană dragă. Alții trecuseră printr-un divorț. Doi părinți se uitau îngrijorați pe geam după fiul lor care trebuia să vină din altă țară. Pe toți însă, Crăciunul îi făcea să spere. Vocile noastre de copii îi răscoleau și ei aveau lacrimi în ochi. Din îmbrățișarea lor după ce terminam de cântat, simțeam că toți ne dorim să fim iubiți și să oferim iubire așa cum știm și putem.

Pentru mine, fiecare lună decembrie este specială pentru că mă pregătește pentru introspecția de final de an.

 

Foto: Mihai Răitaru
Foto: Mihai Răitaru

Și deși tind să fiu aspră cu mine, energia sărbătorilor mă face mai tolerantă. Este luna în care mă cert că nu am oferit suficient timp familiei mele și încerc să fiu mai tandră și mai afectuoasă cu copiii și cu soțul meu. Iar când mă deconectez de la laptop, blog, evenimente, se găsesc multe momente petrecute cu oamenii dragi. Mi-aș dori ca toată luna să fie în slow motion pentru ca eu să apuc să ofer fiecărui om drag aprecierea și iubirea pe o simt și să îi cânt fiecăruia câte un colind ca să-i pun pansament la suflet.

În fiecare an mă străduiesc să nu mă pierd în alergătura după cadouri, ci să îmi păstrez liniștea și armonia în interior.

 

Foto: Mihai Răitaru
Foto: Mihai Răitaru

Și încerc să nu uit că fiecare are nevoie să primească și să ofere iubire. Așa că limitez goana fizică după cadouri și le comand online.

Intră pe https://www.cadouritandre.ro/ și trimite tandrețe celor dragi, unii dintre ei poate aflați la mii de kilometri depărtare, sub forma unor amintiri plăcute. Amintește-ți că fiecare zi din luna decembrie e specială și merită să fie transformată într-o amintire de neuitat.

Sărbători tandre să avem și un decembrie afectuos.

Text: Ana Nicolescu

S-ar putea să-ți placă și

2 comentarii

  1. Anul acesta am cumparat cadourile din timp si am scapat de stresul pe care il aveam inaintea sarbatorilor. In anii anteriori, fix in saptamana aceasta alergam prin oras dupa cadouri. De anul viitor, voi cumpara cadourile celor dragi din luna noiembrie. 🙂

    1. Da, este o alegere înțeleaptă să cumpărăm cadouri din timp. Eu am observat că online-ul mă ajută muuuult! Te îmbrățișez, Carmen, și îți doresc Crăciun liniștit.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Bifați căsuța de selectare GDPR

  • Acest formular îți colectează numele, e-mailul și conținutul, pentru a putea urmări comentariile plasate pe site. Pentru mai multe informații, consultați politica noastră de confidențialitate, unde veți primi mai multe informații despre unde, cum și de ce stocăm datele dvs.