Inspir și expir
comments 3

Filmele românești pentru copii. Un succes sau o promisiune?

Într-o zi de școală, doamna Hanu, învățătoarea mea, ne-a vorbit despre filme. Tot ce mai țin minte din discursul ei a fost că filmele artistice au un anumit filtru prin care imaginea nu se vede extrem de clar și că mișcările sunt puțin altfel față de un tearu filmat, de exemplu. Nu cred că aveam mai mult de 9 ani. De atunci, am început să fiu atentă la tipul filmelor, la culorile care predomină, la efectele speciale, la mișcările actorilor și la mișcările camerelor de filmat. Pe măsură ce am crescut, interesul pentru studierea filmelor s-a păstrat. Am început să fac diferența între filmele americane și cele englezești, între cele românești și telenovele, de la subiecte, la peisaje, la învățăminte, la happy-end-uri, la valori promovate, la stări pe care ți le dau, intonație, vestimentație, cromatică. Am studiat cu plăcere în facultate noțiunile despre scenariile de film și televiziune, predate de doamna Jeana Gheorghiu și am bătut din ușă în ușă la televiziuni cu un script de documentar despre graffitti-ul post decembrist.

Mereu m-au atras filmele cu copii. Îmi plăcea să analizez Veronica și Maria Mirabela și abia așteptam filmele cu copiii de la Abracadabra. La liceu și la facultate acesta era un motiv de mișto pe seama mea J. Am rămas, în continuare, cu pasiunea pentru studierea filmelor și m-am entuziasmat extraordinar de tare când am fost invitată la premiera filmului „Orașul plin de viață”, cel mai nou film românesc pentru copii, care a avut premiera la Cinematograful Movieplex, din Plaza România. Tema a fost una cât se poate de actuală, iar subiectele educative nu au lipsit: poluare, alimentație sănătoasă, plante verzi, sănătate fizică și psihică, yoga, citit, comunitate, atribuții pentru toți membrii comunității.

Rolurile au fost jucate de protagoniștii îndrăgitei emisiuni Expediția Cartoon Network, difuzată în această perioadă pe celebrul canal de televiziune pentru copii. Micii actori, care au vârste între 6 și 12 ani, sunt cu toții absolvenți ai Școlii de Film și Televiziune pentru Copii “Micile Vedete”, un proiect educațional nonguvernamental, unic în România, ce promovează tinerele talente și cinematografia de calitate pentru copii.

Roberta Mitache (9 ani) face un rol de excepție. Ea interpretează personajul principal, Aurora, o fetiță hotărâtă să salveze viața prietenului său. Acesta este grav bolnav din cauza poluării, care a distrus orașul în care copiii locuiesc. Dariana (Dariana  Găvojdea, 8 ani ), optimistă din fire, este ajutorul de nădejde al Aurorei.

Interviu

Ariana Pendiuc este regizorul filmului, iar sora sa, Ema Pendiuc, este producător. În această formulă, alături de o echipă de tineri profesioniști, cineastele și-au construit un palmares frumos, în care au nu mai puțin de 6 filme selecționate la Festivalul de la Cannes.  Ele au fondat și Școala Micile Vedete, un proiect în cadrul căruia au realizat 22 de filme pentru copii, majoritatea cu teme educative.

Ema Pendiuc declară: „Orașul plin de viață este un film educativ, ce continuă scurmetrajul de succes Aurora. Doctorul pădurii., iar Ariana Pendiuc (regizoarea filmului) completează: „Aici abordăm însă tema protecției mediului înconjurător printr-o idee cât se poate de originală. Aflate în căutarea tratamentului pentru salvarea prietenului lor, fetițele descoperă că de fapt nu este vorba despre un medicament, ci remediul este un mediu înconjurător echilibrat, armonios, în care natura se îmbină cu o gândire pozitivă și o atitudine responsabilă a oamenilor față de tot ce îi înconjoară”.

Ema si Ariana Pendiuc

Într-o perioadă în care fondurile pentru educație, cultură și cinematografie sunt din ce în ce mai puține, atât realizarea filmului, cât și a premierei nu ar fi fost posibile fără sprijinul partenerilor, oameni cu o deosebită deschidere care au înțeles să pună pe primul loc copiii: Parteneri Gold: Univer, Giusto, Napolact, Aviputna, Untdelemn de la Bunica, Rommac, Badenis, Graco, ErfiKids; Parteneri Strategici: Bucovina, Cofetăria Ina, Tymbark, Movieplex, Plaza România, Mitra Film; Parteneri educaționali: Primăria sect 1, Primăria sect 6, Primăria sect 3, Centrul Cultural Casa Artelor; Parteneri: Aquila, Zewa, SCA – care of life, Herlitz, Pelikan, Solaris, CleverToys, Top Production, Victor Print, BluParty, Sytago, Sacoșe.ro, Micii Campioni, Grădina Botanică, Grupul Educațional Butterfly, Primăria 1 Decembrie și partenerii media: Site-urile: Agenda culturală pentru Copii, B24kids, revista Bebelu, eva.ro, Ziarul Oval, Cinefan.ro, 121.ro, B24Kids, Qbebe, literaturacopii.ro, Observator Cultural, melc-codobelc.ro, Kidsports.org, Kidsnews.ro, Centrul Lucky Family, Urbankid.ro, Blogurilor: Mamica Urbană, Ea și Ea, Blogul Mamei, Atelierul de parenting, Idei pentru mămici și copii, Learning Hub, Pisica pe sârmă, Totul despre mame, Radiourile: ItsyBitsy, Radio România Cultural, Radio3Net Florian Pittiș.

Sala

Școala de Film și Televiziune pentru Copii „Micile Vedete” este un proiect educațional nonguvernamental, unic în România, care se adresează exclusiv copiilor cu vârste cuprinse între 6 și 12 ani, oferind instrumente de dezvoltare personală și inteligență emoțională prin intermediul a trei discipline inovative, special create și adaptate copiilor: Tehnică de filmare, Interpretare și Dicție pentru copii. La 6 ani de la înființare, Școala „Micile Vedete” se mândrește cu un portofoliu de 22 de filme pentru copii, majoritatea cu teme educative, dintre care 5 au fost selecționate la Festivalul de Film de la Cannes (2010, 2011, 2012, 2014, 2015), dar și la alte festivaluri internaționale din Europa, Statele Unite, Orientul Mijlociu, Asia și Australia. Școala Micile Vedete este membră a Centrului Internațional al Filmului pentru Copii si Tineri – CIFEJ, înființat de UNESCO.

Text: Ana Nicolescu

3 Comments

  1. Buna ziua, consider ca trebuie sa ne bucuram de orice proiect sau program educational, in familia mea am inceput un mic “proiect” – sa ne uitam la un film romanesc sau filme pentru copii, in fiecare weekend, in ultima luna am finalizat minunatul film romanesc – Toate Panzele Sus, baietelul nostru de clasa intai a fost profund impresionat.

  2. Buna dimineata, atat eu cat si sotul am tot incercat sa folosim cat mai util timpul disponibil, sa ne jucam cu cel mic, sa ne plimbam, sa urmarim anumite documentare, a fost incantat de “Pistruiatul”, chiar si de “Veronica”, dar un mod placut de recreere a fost sa facem diverse machete ba chiar si un asa numit “Dream-catcher”, pentru noi sunt momente unice impreuna cu el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

* Checkbox GDPR is required

*

I agree