Frozen II, o poveste despre a-ți asuma cu putere de viața de adult

Joi seară am fost cu fetele la premiera filmului Frozen II. Ele l-au așteptat cu sufletul la gură să vadă prin ce aventuri mai trec personajele și să râdă cu Olav și Zven. Măriuca rezonează cu Elsa, iar Julie cu Anna. Mereu m-am întrebat de ce ne plac unele personaje mai mult decât altele și dacă nu cumva ne identificăm cu ele prin prisma întrebărilor noastre interioare la care nu găsim răspunsuri.

O să mă duc puțin în introspecție cu această recenzie de film pentru că Frozen II are mai multe caracteristici fantastice.

Frozen II poate să fie vizionat atât de copii, cât și se părinți

Asta nu e nimic nou pentru animațiile Disney. Producătorii au descoperit că prin lărgirea targetului îi aduc și pe părinți în sala de cinema. Așa că ei pun în filme lucruri pe care doar adulții le înțeleg și creează astfel un soi de complicitate cu brandul. De exemplu, la scenele comice cu Olaf, râd și copiii și adulții, dar pentru chestii diferite. Foarte smart. Mă fascinează gândirea strategică și integrată. Copiii pot să vadă filmul la nivel faptic, iar adulții pot să vadă dincolo de întâmplări și să pornească cu cei mici discuții profunde. Nu vă faceți griji că nu veți ști cu ce să începeți. Întrebările vor veni oricum de la copii, lăsați-vă ghidați de ei.

Ce se întâmpă concret în Frozen II?

După o perioadă liniștită, Anna, Elsa, Kristoff, Olaf și Sven pleacă din Arendelle către o pădure străveche, în care este toamnă mereu, ca să descopere sursa puterilor Elsei și să salveze regatul. Călătoria este extraordinară și plină de surprize. Dacă în primul film “Frozen / Regatul de Gheață” Elsa se temea că puterile ei sunt prea mult pentru lumea asta, în cel de-al doilea ea speră că sunt suficiente pentru a depăși pericolele iminente.

Frozen II abordează teme mistice, filosofice și face mitologia digerabilă și magnetică

Cei care sunt inițiați cât de cât în autocunoaștere pot să identifice în film călătoria eroului pentru aflarea misiunii personale. Privit în profunzime, Frozen II este creștere, maturizare, asumarea puterii personale, voce, chemare, este despre a trece dincolo de ceață ca să îți afli adevărul personal. Iar ăsta nu e un drum lin și nici nu e pentru cei slabi. Treci de ținuturile îndepărtate și vei ajunge în necunoscut, îi spune trolul Elsei.

Fiecare trebuie să-și găsească puterea și misiunea singur

Urmând pașii creșterii interioare pe drumul maturizării, Elsa înțelege că dincolo de relația ei cu Anna, ea trebuie să treacă singură prin experiență. În film apare și arhetipul mamei care o ghidează pe Elsa către motivul pentru care a fost înzestrată cu puteri magice. Dacă în Forzen I, Elsa a trebuit să facă față sentimentului de inadecvare, acum are de aflat de la strămoși de ce i-au fost date puterile și dacă sunt suficient de mari să salveze Arandellul după ce află adevărul despre trecut. Aflăm de ce și cum s-au cunoscut părinții lor, de ce au făcut călătoria pe mare și cum au murit.

Personajele sunt foarte prezente la ce au de făcut și își deschid toate simțurile ca să afle ce au de făcut, cine le sunt aliații și care este adevărul care trebuie aflat. Se folosesc inclusiv de avertizarea din cântecele de leagăn de când erau mici. Iar profeția de întâmplă și Elsa merge mult prea în adânc. Cine o salvează? Vedeți în film 😊.

Frozen II este o poveste despre conectare cu ceilalți, cu sinele, cu strămoșii, cu cerul și cu Universul

Un al treile nivel pe care merge povestea este cel al relațiilor dintre oameni și conectarea cu animalele, cu pădurea, cu natura, cu forțele binelui și ale răului, cu entitățile, cu ghizii și strămoșii. Este atât o conectare pe orizontală între personajele principale și noii lor prieteni, dar și una pe verticală, cu cerul, pământul și ce e dincolo de ele: mister, legături rupte, blocaje venite pe neam și Elsa care află ce rol au puterile ei.

Este de asemenea vorba despre conectarea fiecărui personaj cu el însuși, cu fricile lui și cu puterile. Anna, chiar dacă nu are puteri ca ale Elsei, își reconfirmă că are rolul ei în relația cu sora ei și își redefinește statul în Arandelle. Kristoff are ceva probleme în comunicarea cu Anna și se lasă ajutat de strămoși, iar după ce nu funcționează stă singur cu el și găsește modul de a-i spune Annei ce are pe suflet. Olaf atinge cu umor ideea că cei mici nu înțeleg totul și că se resemnează cu răspunsul că vor înțelege atunci când vor crește. El este conectat cu Elsa în lumea magică, așa cum Anna nu poate și îi transmite un mesaj greu despre sora ei, apoi își acceptă destinul.

Doamne, minunat film

Este foarte bine redat în film dansul acesta de conectare-deconectare-reconectare al personajelor fie ele între ele, câte doi sau mai mulți, fie om cu om, fie om cu natură și faună, dar și a personajelor cu ele însele. Apropierea de scop, frica, deconectarea, chemarea din nou, fă ce trebuie făcut, din nou frica și apoi acțiunea. Ezitarea și determinarea se îmbină armonios, întrebările despre rolul fiecăruia în viață, apoi curajul și trecerea într-o nouă etapă, creșterea.

Frozen II este despre a-ți asuma cu putere toate aspectele care țin de viața de adult

Cel mai mult am rezonat cu o anumită scenă din film, probabil pentru că sunt într-o perioadă în care caut să-mi asum puterea personală și să nu mai fug de ea. Este o scenă în care Elsa trebuie să stea față în față cu puterile și fricile ei și să le îmblânzească, apoi să și le facă aliați. Ele sunt personificate de un cal de gheață, un personaj fantastic din adâncurile mării, care poate să ia ce formă vrea și care poartă adevăruri din pădurea secretă unde e toamnă mereu. Calul este un spirit care întrupează simbolul apei. În film sunt și alte spirite pentru foc, pământ și aer, care iau forme diferite și le ghidează pe personaje în călătoria lor. Dacă în Frozen I doar Elsa avea puteri magice, în Frozen II, apar și alte entități capabile de magie.

În Frozen II fiecare își dă seama cine este cu exactitate și își pune ordine în viață.

Lucrurile, însă, nu sunt simple. Răspunsurile promise sunt o amenințare la adresa regatului, așa că Elsa, Anna, Kristoff, Olaf și Sven pornesc într-o călătorie periculoasă către pădurile fermecate și mările negre de dincolo de regatul Arendelle. Nu vă zic mai multe, mergeți să îl vedeți. Noi o să mai mergem încă o dată, așa de mult ne-a plăcut.

Produs de Walt Disney Animation Studios, filmul “Frozen II / Regatul de Gheață II” este distribuit în România de Forum Film România. Biletele s-au pus deja în vânzare, iar  premiera cinematografică  va avea loc pe 22 noiembrie, filmul putând fi vizionat în formatele 3D, IMAX, subtitrat și dublat.

Mulțumim, RanEvents Comm pentru invitație.

Text: Ana Nicolescu

Foto: RanEvents Comm

S-ar putea să-ți placă și

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Bifați căsuța de selectare GDPR

  • Acest formular îți colectează numele, e-mailul și conținutul, pentru a putea urmări comentariile plasate pe site. Pentru mai multe informații, consultați politica noastră de confidențialitate, unde veți primi mai multe informații despre unde, cum și de ce stocăm datele dvs.