Vă spuneam aici cum și ce fac eu atunci când încep să pun câteva kilograme care nu îmi plac și pe care le resimt la efort. Pentru că în orice domeniu din viață, încurajez mersul la specialști și abodarea problemelor în profunzime, și mai ales tratarea cauzei, nu doar a efectului, vă las cu Claudia Buneci, consultant nutriție, să vă spună cum a abordat ea problema acumulării mele de kilograme. Mulți cărora le recomand să meargă la nutriționiști, au impresia fie că e un trend, fie o fiță scumpă, fie o risipă de bani și ajung să facă greșeli majore, punându-și sănătatea în pericol.
Pentru că am fost întrebată ce suplimente iau, la finalul articolului, vă spun ce variante am ales în această vară. Deocamdată, vă las cu Claudia.
“O știu deja pe Ana de ceva timp și am mai lucrat împreună pe partea de nutriție. Știu că are deja suficiente cunoștințe pe acest subiect, și chiar dacă mai are derapaje (ca noi toți!), vede efectele acestora asupra stării ei și știe să se redreseze singură.
Și totuși, în ciuda informațiilor pe care Ana le are deja, ea m-a sunat și mi-a spus că are nevoie să lucrăm din nou pentru o perioadă împreună, pentru că simte că are nevoie de sprijin – există niște kilograme care nu vor să mai plece, chiar daca ea a făcut deja tot ceea ce știa.
Între timp, eu am început să urmez cursurile lnstitutului de Nutriție Integrativă din Statele Unite, școală pe care o urmăresc de ceva timp și de abordarea căreia mă simt foarte apropiată – este vorba despre o viziune holistică, care nu pune accentul doar pe mâncarea din farfurie, ci dimpotrivă, aceasta este considerată secundară, hrana noastră de bază provenind, de fapt, din satisfacția față de relațiile noastre, față de cariera noastră, din maniera în care reușim să integrăm o formă de spiritualitate în viața noastră și din locul pe care îl acordăm mișcării.
Sufletul și corpul nostru sunt legate și, de aceea, se întâmplă să fim bolnavi, deși avem o alimentație sănătoasă. Suferințele sufletului nu trebuie ignorate, deși e mai simplu, pentru mulți dintre noi, să înceapă vindecarea cu alimentația propriu-zisă.
Urmând această paradigmă, atunci când încep să lucrez cu cineva, am mai întâi o discuție destul de lungă, pe marginea unui chestionar, pentru a înțelege cât mai multe despre respectiva persoană – discutăm inclusiv despre părinți, despre alimentația din copilărie și insistăm pe calitatea digestiei, a somnului, pe hidratare și alte asemenea subiecte.
O astfel de discuție aprofundată am avut și cu Ana, pe care m-am bucurat să o revăd și alături de care timpul a zburat imediat. De asemenea m-am bucurat că, în urma discuției noastre, am ajuns, în mare, la aceleași concluzii ca doamna dr. Ruxandra Constantina, la care Ana fusese pentru un test de biorezonanță. Având în vedere tot ce s-a întâmplat în viața Anei în ultima perioadă, am considerat că ar avea nevoie de un detox – nu, nu de 3-7 zile cu sucuri -, ci de o perioadă în care să mănânce cât mai curat, să excludă principalii alergeni (lactate, gluten etc) și să includă în alimentație preponderent hrana vie (legume, germeni, anumite fructe), produse fermentate, anumite suplimente (ex aloe vera, probiotice).
De asemenea, este important să redobândim echilibrul florei intestinale, pentru că bacteriile prezente la nivelul intestinului sunt responsabile de foarte multe procese care ar trebui să se petreacă la noi în corp – de exemplu, digestia și absorția nutrienților, activitatea corectă a sistemului imunitar, crearea unor neurotransmitățori (așa cum este serotonina), prevenția alergiilor etc.
Din discuțiile cu Ana am înțeles că ea ar avea nevoie de suport pentru refacerea florei, fapt confirmat și de testul de biorezonanță. Vestea bună este că o alimentație corectă, însoțită de practicile și suplimentele adecvate, fac ca flora noastră să înceapă să se schimbe în aproximativ 2 săptămâni. Capacitatea noastră de refacere este una fantastică și acum este susținută științific și de această nouă știință a epigeneticii, care e descoperit că nu suntem condamnați implacabil de către genele noastre și că noi, prin comportamentul și alegerile noastre, avem capacitatea de a activa sau nu, expresia anumitor gene din codul nostru genetic.
Pentru a susține curățarea organismului trebuie să susținem toate căile de eliminare și, de aceea, i-am recomandat Anei și alte practici pe care să le introducă în rutina zilnică – masaj uscat cu peria din păr natural, băi cu sare amare, dușuri alternative cald-rece, respirații abdominale, expunere la soare pentru a face vitamina D, mișcare –gen yoga sau pilates-, masaj etc.
Cu siguranță toate acestea trebuie acompaniate de clarificarea aspectelor care țin de hrana din afara farfuriei, la care știu că Ana lucrează în continuare.
Trebuie să spun că schimbările nu se pot produce peste noapte, așa cum cei mai mulți dintre noi ne dorim… sau pot, dar ele nu vor fi sustenabile și vor veni cu niște costuri suplimentare pentru corpul și sufletul nostru.
Toate recomandările făcute Anei au ținut cont de faptul că ea încă alăptează și, atunci când alăptăm, nu e recomandat să facem o detoxifiere mai puternică, pentru că aceasta ar putea face ca o parte din toxinele eliberate să treacă în lapte.
Aceasta este abordarea pe care am avut-o în colaborarea cu Ana, iar recomandările au ținut cont de contextul în care se află ea și de ceea ce se putea realiza, fără constrângeri mari, care de obicei aduc după ele frustrări, care pot compromite procesul de schimbare.
Recomadările specialistului sunt importante, dar, mai importante pentru atingerea obiectivelor sunt dorința de schimbare a „clientului”, asumarea și lucrul fiecăruia cu el însuși. De aceea nu toata lumea are rezultate, chiar dacă lucrează îndeaproape cu un specialist care îl susține.
Să lucrezi cu Ana este o plăcere, pentru că, în afara faptului că are deja multe informații, este deschisă la nou, perseverentă și ambițioasă și sunt sigură că va reuși ceea ce și-a propus și în ceea ce privește alimentația, dar și aspectul ei fizic.”
Ce suplimente am ales. Am căutat să fie cât mai naturale, vegetale, curate, testate și omologate.
Până să stau de vorbă cu Claudia, credeam că probioticele se iau în caz de tulburări gastro-intestinale și/sau pe perioada tratamentelor cu antibiotic. Însă am aflat că ele sunt minunate pentru digestie, pentru inimă și pentru imunitate. În plus, diferite studii arată că probioticele ajută la scăderea în greutate și la eliminarea grăsimii abdominale. Unele tulpini de probiotice pot minimaliza expunerea la anumite toxine.
Claudia mi-a recomandat să iau probiotice 3 luni de zile, pentru ca flora intenstinală să se refacă cât de complet se poate. Chiar dacă nu urmați o cură de detoxifiere, este recomandat ca atunci când începeți un probiotic să îl luați nu mai puțin de 30 de zile. Eu am ales Jarro Dophilus+Fos, de la Secom pentru că are 3,4 miliarde de bacterii probiotice din 6 tulpini patentate și un adaos de prebiotice care-l face eficient până la nivelul colonului.
Cât despre aloe vera, în prima lună am ales capsule, care mi-au accelerat tranzitul intestinal. Acum iau suc de aloe vera, mi se pare mai blând.
Extractul de Aloe este foarte bogat în nutrienți (vitamine, minerale, antioxidanți) dar se remarcă prin conținutul de compuși organici cu rol laxativ. Principalul beneficiu al acestor compuși este o digestie optimă și “curățarea” la nivel intestinal.
Studii mai recente asociază probioticele cu Aloe în vederea micșorării colesterolului (direcție nouă și complementară cu conceptul de detoxifiere și pierdere în greutate).
Pentru detoxifierea limfei, am ales Total Cleanse Lymph. Produsul conține ingrediente cu rol detoxifiant, antioxidant, capilaroprotector și diuretic. Astfel, acesta are rol în îmbunătățirea circulației (stau prost și la acest capitol) și drenarea limfatică. Ingredientele din acest produs au acțiune sinergică și se potențează reciproc.
Pentru reglarea colesterolului și a trigliceridelor iau coenzima Q10 cu Omega 3. Acesta reduce colesterolul, stresul oxidativ și îmbunătățește activitatea cardiovasculară.
Pe lângă aceste suplimente, am o alimentație cât de poate de clean, fac yoga, stau la munte o lună și jumătate împreună cu fetele mele, îmi pun intenția să gândesc pozitiv, să mă înconjor de oameni frumoși și luminoși și lucrez la ceea ce îmi place. Îmbunătățiri se văd în primul rând la starea de vitalitate și la pofta de viață. Nu m-am mai cântărit de ceva timp, însă simt la blugi schimbarea în bine. Și poate puțini știu, însă atunci când începi detoxifierea, fie ea și ușoară, graduală și studiată, toxinele ies din corp în diferite feluri, pe diferite căi, inclusiv sub formă de foliculită sau acnee la nivelul feței. În urma ei însă, cu răbdare și încredere, pielea rămâne curată, luminoasă și radioasă.
Text: Ana Nicolescu
3 comentarii
Foarte real! Meditatia ajuta mult.
Așa e. Pentru mine, meditația înseamnă limpezire 🙂
Multumesc pentru inspiratie!