În tine este o pasiune, un talent unic care dă sens zilelor tale

Că sunt pasionată de oameni și de comunități nu mai e un secret. Îmi place să ascult poveștile oamenilor și să văd cum pot forma legături între ei, astfel încât să se ajute pentru un scop comun. Am ajuns să cred că parte din rostul meu este să îi ajut pe oameni să se descopere. Citesc multe cărți, studii, mă documentez, experimentez, observ, coordonez, inițiez comunități mai mari sau mai mici, și asta mă împlinește.

La finalul lunii ianuarie, am băut o cafea cu Alice Ene, PR-ul editurii Humanitas, care pe lângă discuția plină de sens, mi-a oferit o carte pentru mine și mai multe pentru fetele mele. Cartea pentru mine se numește Ikigai, secrete japoneze pentru o viață mai lungă și este scrisă de Hector Garcia și Francesc Miralles. Cei doi au analizat motivele pentru cate locuitorii din insula Okinawa din Japonia trăiesc mai mult decât în oricare alt loc din lume. Se pare că pe lângă alimentație, viața simplă, petrecută în natură, ceaiul verde sau clima subtropicală, esențiale sunt ikigai-ul care le guvernează viața și sentimentul de apartenență la comunitate.

Motivul pentru care ne trezim dimineața

Japonezii spun că fiecare are un ikigai, adică un scop în viață, un scop pentru care trăiesc. Acest scop este motivul pentru care ne trezim dimineața. Acum dacă stau să mă gândesc bine, de dimineață m-am trezit cu o ditamai lista de lucruri pe care le-am avut de făcut pentru azi. În niciun caz nu m-am trezit conectată la misiunea mea. Poate ar fi mai eficient ca în fiecare dimineață să mă conectez cu interiorul meu, cu scopul meu în viață și apoi să îmi pun intenția să trăiesc în adevăr și în lumină. Simt că așa viața mea ar fi mai cu sens și mai cu profunzime și nu m-aș mai pierde în detalii cotidiene care îmi mănâncă din energie și mă deviază de la drumul meu. O altă idee importantă pe care am reținut-o este că japonezii își asumă misiunea cu eleganță și frumusețe. Iar misiunile lor sunt dintre cele mai diverse și simple. Pentru unii ikigai-ul lor este să servească comunității din care fac parte. Apartenența la o comunitate contribuie la menținerea stabilității emoționale și financiare. 

Lupta pentru sine, vidul dinăuntrul tău

Japonezii spun că frustrarea existențială apare atunci când sensul vieții lipsește sau se află la răscruce. Nevroza de duminică, de exemplu, apare atunci când, după ce încetează obligațiile și grijile din timpul săptămânii, persoana își dă seama de vidul dinlăuntrul său. În acel moment trebuie căutate soluții, și, mai presus de toate, un scop, un motiv pentru care să se trezească dimineața. Un studiu realizat la Allgemeines Krankenhaus în Viena arată că 55% dintre pacienții intervievați resimțeau, într-o oarecare măsură, un vid existențial.

Cum intri și cum onorezi starea de flux

Pentru a se dedica pasiunii lor, ca și cum nimic nu ar fi mai important, japonezii intră în starea de flow, adică intră în fluxul experienței. Toți am simțit cum percepția noastră asupra timpului se diluează când ne cufundăm într-o activitate care ne place. Începem să citim/gătim/facem sport și, fără să ne dăm seama, au trecut deja câteva ore. Dar ce anume face ca un lucru să ne placă, să ne bucurăm de el într-atât încât să uităm de orice grijă a vieții noastre. Voi mai aveți așa ceva? Care sunt momentele în care noi, oamenii, suntem cei mai fericiți? Temă de gândire și vă invit să scrieți răspunsurile voastre la comentarii, aici, pe blog 😊.

Cum faci să nu te plicitsești de o sarcină simplă?

În carte este un exemplu la care m-am gândit multe zile la rând. Este povestea unei liftiere care desfășoară această activitate din 2004 și mereu își îndeplinește sarcina cu entuziasm. Cum face să nu se plicitsească de o sarcină atât de simplă la prima vedere, după atâția ani? Dacă te uiți mai atent, îți dai seama că liftiera nu doar că apasă pe niște butoane. Execută o serie întreagă de mișcări. Începe cu un salut adresat clienților, cu o intonație de parcă ar cânta, continuă cu reverențe și salută cu mâna, apasă pe butonul ascensorului mișcând brațul grațios ca și cum ar fi o gheișă care atinge o ceașcă de ceai. Mi-a plăcut conștientizarea asta, starea ei de a trăi în prezent și mereu conectată cu ce face. Am admirat răbdarea, grația și devotamentul. O lecție pentru mine.

Meditația, spa-ul din mintea noastră

Pentru a ne deprinde mintea să intre în starea de flux cu ușurință, o metodă minunată este practicarea meditației. În paralel, putem să uităm de telefon și de notificări. Meditația generează unde afla și teta în creier. Aceste unde ale relaxării sunt aceleași care se activează înainte de a adormi, când ne odihnim întinși la soare sau după o baie fierbinte. Prin urmare, toți avem în mintea noastră un spa care ne poate oferi o vacanță instant.

Japonezii din Okinawa sunt conștienți de lucrurile pe care le pot controla, dar mai ales de lucrurile pe care nu le pot controla. Așa că ei nu își fac griji pentru ce nu pot controla și astfel nu se lasă dominați de emoțiile negative.

 

10 legi ale ikigai-ului

 1. Fii mereu activ și nu te pensiona. Cine abandonează lucrurile pe care le iubește și pe care știe să le facă pierde sensul vieții.
 2. Privește lucrurile cu calm. Graba este invers proporțională cu calitatea vieții.
 3. Nu mânca pe săturate. Mai puțin înseamnă mai mult.
 4. Înconjoară-te de prieteni buni. Sunt cel mai bun elixir pentru a risipi grijile.
 5. Fii în formă pentru următoarea ta aniversare. Mișcare și hidratare
 6. Zâmbește!
 7. Reconectează-te la natură.
 8. Fii recunoscător.
 9. Trăiește clipa.
 10. Urmează-ți ikigai-ul. În tine este o pasiune, un talent unic care dă sens zilelor tale și te impulsionează să oferi tot ce este mai bun din tine până la sfârșit. Dacă nu l-ai găsit, următoarea ta misiune va fi să îl găsești.

Text: Ana Nicolescu

S-ar putea să-ți placă și

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Bifați căsuța de selectare GDPR

 • Acest formular îți colectează numele, e-mailul și conținutul, pentru a putea urmări comentariile plasate pe site. Pentru mai multe informații, consultați politica noastră de confidențialitate, unde veți primi mai multe informații despre unde, cum și de ce stocăm datele dvs.