Un drum de 10 ore cu dureri și frisoane. Infecțiile urinare ne afectează viața și rinichii (P)

Photo by Stefan Gabriel Naghi from Pexels

Aproximativ 50–60% dintre femei sunt diagnosticate cu infecție urinară recurentă în cursul vieții, iar 30% dintre femei dezvoltă o infecție de tract urinar până la 24 de ani. Statisticile arată că 25% dintre acestea vor dezvolta un nou episod de infecție urinară în urmatoarele 6 luni.

Nu cred că am întâlnit vreo femeie să nu fi făcut măcar o dată în viață cistită. Și fiecăreia dintre ele îi este rușine să vorbească despre asta. Probabil că are de-a face cu pudoarea românilor de a vorbi despre organele sexuale. Cum ne afectează rușinea?

 1. Nu mergem la medic pentru un control de specialitate. Din păcate nu mergem la medic nici când nu mai putem de durere.
 2. Ne tratăm cu ce antibiotic găsim prin casă. Mare atenție! Medicii ne avertizează că administrarea de antibiotic în exces, fără antibiogramă și fără o recomandare medicală duce la pierderea eficienței acestiua, tulpinile bacteriene dezvoltând în timp rezistență la el.
 3. Ne tratăm după ureche, cu leacuri băbești, alifii și băi, suc de merișor și alte remedii despre care specialiștii spun că nu au o acțiune reală și sunt ineficiente în tratarea completă a cauzei.
 4. Infectiile de tract urinar inferior (cistitele care afectează uretra și vezica urinară) pot evolua spre pielonefrite. Acestea pot avea efecte negative asupra sănătății rinichilor. Repetarea lor în timp poate culmina cu insuficiență renală.

Deși au trecut 16 ani, parcă a fost ieri

Mă întorceam cu trenul de la Timișoara. Eram fericită că terminasem cu bine examenul de licență. Ușile compartimentului nu se mai închideau pentru că sărbătoream împreună cu ceilalți absolvenți. Cântam, râdeam, povesteam cu toată gura despre profi și ne dădeam mari.

Prima înțepătură în rinichiul drept am pus-o pe seama unei poziții strâmbe și înghesuite. Mi-am văzut de cântat. De multe ori când zic voie bună mă raportez la acel moment din tren când toate energiile noastre s-au unit și am devenit unul. A doua înțepătură m-a ridicat de pe banchetă. Parcă mă împunsese cineva cu o șurubelniță. Era prima oară când simțeam acel tip de durere. Între înțepăturile dure care se întâmplau cam la 20 de minute, o durere surdă mi-a cuprins tot mijlocul.

M-am dus imediat cu gândul că am ignorat simptomele inițiale ale cistitei pe parcursul susținerii examenului de licență. Să fi fost asta o cauză?

Foto: Pexels.com

Când ai un disconfort acut, totul pare disproporționat

Am început să mă plimb îngrijorată pe culoar printre întrebările colegilor mei care trăgeau cu sete din țigări:

De ce ești așa de palidă?; Ți-e rău?; Nu vrei să dormi puțin?

Ba da, voiam să dorm. Nu ne luasem bilete la cușetă, așa că trebuia să îmi dorm noaptea într-o poziție nu tocmai confortabilă. Acel drum Timișoara – București a părut mai lung de 10 ore. Să vă zic de ce.

Înainte de a-mi alege un pat în alt compartiment ceva mai liber, m-am dus la baie. O senzație de vomă m-a însoțit pe culoarul lung până la baia de fier. Nu cred că am mai povestit aici că am oroare de wc-urile publice. Noaptea se instalase de-a binelea și lumina la baie nu mergea. Singura sursă de lumină erau stâlpii de iluminat public. Noroc că ne apropiam de o gară și începeau să se vadă în depărtare luminile orașului.

Printre dureri și semi-întuneric, trenul parcă avea roțile pătrate. Pentru un moment, am crezut că cel mai dificil lucru este să îți ții echilibrul într-un wc murdar, deloc luminat. În secunda imediat următoare am aflat că cel mai greu lucru este să simți cum urina pleacă dureros, înțepător și usturător din rinichi, traversează uretrele, vezica urinară și uretra. Am văzut stele verzi și nu erau cele de pe cer.

Un drum de 10 ore cu dureri, frisoane și febră

În drumul înspre compartiment, am fost nevoită să mă țin cu mâinile de pereți ca să nu cad de durere. Durerea surdă se transformase în sute de împunsături ca de șurubelniță care se încăpățânau să nu ia deloc pauză. Când au început frisoanele, colegele mele m-au învelit cu gecile lor subțiri, de vară. Am luat un antiinflamator și un analgezic. Ca să uit de durere, am început să număr stâlpii de înaltă tensiune. La un moment dat am adormit. Dimineața mă simțeam puțin mai bine, dar nu m-am dus la wc de teamă să nu mi se declanșeze din nou durerea violentă. În mintea mea, urinarea provocase durerea.

Testele de laborator și medicul de familie au dat verdictul

Tata mă aștepta în gară, bucuros că m-am întors și mândru de reușita de la licență. I-am citit nedumerirea pe față când m-a văzut în ce hal arătam. Aveam febră și frisoane. L-am rugat să ne oprim la o farmacie să iau recipiente de urocultură. După ce au ieșit analizele de laborator, verdictul medicului de familie: pielonefrită. Adică o infecție a tractului urinar superior, o complicație a unei cistite.

El a susținut că au fost mai mulți factori care au contribuit:

 • Băile și dușurile de la căminul la care am stat
 • Lipsa de hidratare corespunzătoare
 • Abținerea de la urinare. Am evitat pe cât posibil să merg în toalete publice.

Medicul mi-a prescris tratament cu antibiotic și analgezice și mi-a recomandat câteva măsuri de prevenire a infecțiilor urinare in viitor:

 • Lenjerie intimă de bumbac, mătase, nu din material sintetic.
 • 2 litri de lichide zilnic
 • Atenție la igiena locală. Geluri și săpunuri intime cât mai naturale și fără parfum sau alte substanțe chimice
 • Urinarea ori de câte ori este nevoie, fără a mă reține. Medicii spun că reținerea de la urinare ajută la proliferarea agenților patogeni în vezica urinară. Cu cât mai mult timp petrec bacteriile în vezică, cu atât mai mult se pot înmulți.
 • Evitarea băuturilor și alimentelor acide, carbogazoase, alcool, cafea pentru că acestea deshidratează.
 • Urinare după contactul sexual.

Netratate, infecțiile urinare pot duce la afectarea permanentă a rinichilor

Medicul mi-a atras atenția să nu tratez infecțiile urinare după cum spune bunica sau alte prietene. De fiecare dată trebuie văzut dacă este vorba despre cistită (localizată în vezica urinară) sau pielonefrită (localizată în rinichi). Abia apoi medicul poate stabili un tratament corespunzător. Tratate ineficient și insuficient, infecțiile urinare pot deveni recurente.

Dacă devin recurente și nu sunt tratate nici atunci cu avizul medicului urolog sau nefrolog, infecțiile pot duce la afectarea permanentă a rinichilor.

Foto: Robert Marooni
Foto: Robert Marooni

 

Unde mergem dacă suspectăm o infecție urinară? La medicul urolog sau nefrolog

Eu am fost întâi la medicul de familie, apoi la urolog. În alte cazuri, medicul de familie mi-a recomandat să merg la nefrolog. De la ei am aflat că infecțiile urinare sunt mai frecvente vara pentru că sunt favorizate de apa de la piscine, de statul mult în șezut în timpul călătoriilor lungi cu mașina, de deshidratare, costume de baie care se usucă greu.

Ce suplimente naturale avem la îndemână?

O formulă care susține tratamentul alopat al infecțiilor urinare este Uro-Care with CranActin® de la Secom®. Acest supliment alimentar conține D-manoză, Merișor și Vitamina C care ajută la reducerea tulburărilor tractului urinar. Contribuie la reducerea manifestărilor urinare acute și cronice produse de bacteria E. coli și ajută la diminuarea episoadelor repetate de tulburări de la nivelul tractului urinar.

Se recomandă administrarea complementară cu tratamentul alopat, stabilit de medicul de specialitate. Este important să ne adresam medicului de familie sau medicului specialist în situații acute și să începem un tratament adecvat, la timpul potrivit.

Foto: Secom.ro

Doza de Uro – Care se poate ajusta în funcție de recomandarea medicului. De asemenea, este încurajată continuarea administrării produsului și după cura de antibiotic.

Cu toate că știu că este greu să vorbim despre infecțiile urinare, vă încurajez, totuși, să împărtășiți, aici, la comentarii, experiențele voastre. Cu cât vorbim mai deschis, cu atât vedem că nu suntem singurele care ne confruntăm cu ele și vom căpăta curaj să trecem peste pudoare și să mergem la medic ori de câte ori avem nevoie.

Text: Ana Nicolescu

Foto deschidere: Pexels.com

S-ar putea să-ți placă și

26 comentarii

  1. Hello, administrarea de produse în sarcină se face doar cu sfatul medicului de specialitate, așadar îți recomand să discuți cu medicul înainte de a lua orice tratament, fie el alopat sau complementar.

 1. Sa știi ca aud din ce în ce mai des despre aceasta problema, în ziua de azi multe fete fac infecții urinare și nu le tratează de la început. Chiar zilele trecute auzeam o discuție între 2 verișoare și eram uimita ca nu au fost la doctor, se spălau doar cu ceai de pelin…

  1. Din păcate vor afla pe pielea lor funcționalitatea leacurilor băbești. Ele pot fi adjuvante, dar nu le putem privi ca pe un tratament complet.

 2. Am avut și eu cistite recurente. Slavă Domnului că nu am mai avut demult. Însă am observat că apa, de fapt consumul de apă, mă ajută foarte-foarte mult.

 3. Foarte neplăcut sună 🙁 Din fericire, nu am avut niciodată o astfel de experiență, sper să nu am prea curând. Este bine de știut ce poți folosi în astfel de cazuri.

 4. Eu sunt atat de patita cu infectiile urinare,ca pur si simplu ma apuca disconfortul si cand citesc cuvintele. M-au ajutat astfel de produse de intretinere, dar tot isi mai face de cap din cand in cand.

 5. Cistita, îmi amintesc și eu un episod”în tinerețe”. Nici nu mai știu ce am făcut atunci, dar nu cred că am ajuns la medic. Eu leg amintirea de școala de șoferi.:)

 6. In primavara asta m-am confruntat cu problema cistitelor recurente. Sper sa nu mai am probleme iar, dar e bine decstiut ca exista un supliment de ma Secom. Eu sunt foarte incantata de produsele lor. Multa sanatate, tuturor!

 7. Si eu tot dupa nastere am patit un episod din asta foarte grav 🙁 Sunt curioasa totusi daca are legatura cu frigul la picioare, pentru ca eu patesc frecvent asta dupa un episod de frig. Just wondering 🙂

   1. Stiu ca era reclama aia in care ziceau ca bunica nu are dreptate cu perna sub fund :))) dar mie chiar mi s-a intamplat sa ma asez pe banci reci si sa imi fie putin frig la picioare iar seara deja se declansa o cistita

 8. Eu am avut super mult noroc, nu am avut nicio infectie pana acum. Sper sa ramana tot asa. Dar e bine de stiut ca exista un asemenea produs util in situatii de genul asta. Cel putin eu am vreo doua prietene care au infectii urinare in continuu – o sa le povestesc si lor!

 9. Cistita si infectiile urinare le am de-o viata si niciodata nu reusesc sa le tin sub control. Sunt sigura insa ca din cauza lipsei de hidratare si tot nu ma invat minte. Nu iau din fericire antibiotice. Dar recunosc ca mi-e greu sa ma mobilizez la analize. O sa caut si eu produsul, am mai citit despre el.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Bifați căsuța de selectare GDPR

 • Acest formular îți colectează numele, e-mailul și conținutul, pentru a putea urmări comentariile plasate pe site. Pentru mai multe informații, consultați politica noastră de confidențialitate, unde veți primi mai multe informații despre unde, cum și de ce stocăm datele dvs.