Ioana Ginghina: “Am vazut cum se naste fericirea pe chipul unui copil extrem de bolnav”

Bianca, Ildiko, Lili Savu, Ciresica, Zambila sau Fatima sunt cateva dintre numele de scena ale Ioanei Ginghina. Nu vom vorbi despre ele, ci despre cei 6 ani in care Ioana a facut parte din echipa de clovni Cliniclowns, unde avea rolul de a-i distra copiii bolnavi, internati in spitale. Vom vorbi despre Ruxandra, fetita ei de 5 ani si despre proiectul sau de suflet, atelierele MiniArtShow.

Cine a fost si cine este acum Ioana Ginghina?

Ioana Ginghina: Sa zicem ca am fost o adolescenta destul de “nelinistita”, dornica de a iesi in evidenta, plina de viata ambitii si care credea ca poate schimba lumea.

Acum sunt o femeie extrem de calma, dar la fel de ambitioasa si cred in continuare ca pot schimba lumea in bine.

Cei mai multi te stim din serialele MediaPro, insa tu ai un background foarte bogat in lumea teatrului. Povesteste-ne putin care a fost proiectul tau de suflet din teatru.

Ioana Ginghina: Ce e drept ca am terminat facultatea in anul 2000 si de atunci sunt angajata a Teatrului Ion Creanga din Bucuresti. Am jucat in spectacole pentru copii, pline de muzica, dans si culoare. Tot de atunci am facut parte dintr-un proiect de terapie de teatru pentru copiii bolnavi Cloniclown. Sunt foarte mandra de toate aceste experiente ale mele pentru ca m-au dezvoltat mult ca si artist.

Ai facut parte din echipa de clowni Cliniclown, unde alaturi de colegii tai, mergeai prin spitale si printr-o terapie bine pregatita de traineri olandezi, distrati copii bolnavi, internati in spitale, cu diverse probleme de sanatate. Cat a durat aceasta experienta si cu ce ai ramas de atunci?

Ioana Ginghina: Au fost in jur de 6 ani din viata mea, 6 ani in care am invatat cum se lucreaza direct cu copilul si cat de important este jocul. Am vazut cum se naste fericirea pe chipul unui copil extrem de bolnav. Trebuie sa se faca cat mai multe proiecte de acest gen. De aici mi-a venit ideea proiectului meu MiniArtShow.

In ce moment al vietii a venit pe lume fetita ta?

Ioana Ginghina: Ruxandra a venit atunci cand ne doream foarte mult un copil si poate ca de aceea tot ceea ce implica cresterea ei este foarte asumat. Suntem nedespartite…

938A9554_resize

Ce a schimbat ea la tine, la Alexandru, la voi, ca si cuplu?

Ioana Ginghina: Nimic, pentru ca noi nu stim cum e sa fii fara copil. Singura perioada in care am fost fara copil a fost perioada in care am fost gravida. Face parte din noi.

Ti-ai schimbat stilul de viata dupa nasterea Ruxandrei? (fitness regulat, alimentatie green etc.)

Ioana Ginghina: Poate ca alimentatia s-a schimbat de cand s-a nascut Ruxandra, insa in rest viata e mult mai aglomerata acum. Sportul regulat e un vis :). Aveam si inainte un stil de viata sanatos, dar faceam mai mult sport atunci. Acum e mult mai greu cu programul.

Unde te refugiezi cand vrei sa ai un moment numai al tau, sa fii numai tu cu tine? Ce te relaxeaza, ce iti da putere?

Ioana Ginghina: Casa, copilul, familia, asta imi da energie si putere. Din acest motiv toate vacantele noastre sunt in 3. Se numara pe degete zilele in care am fost fara Ruxandra in cei 5 ani. Nu pot sta fara formula completa.

Ce vrei sa-i transmit Ruxandrei ca bagaj informational si afectiv pe care sa-l poarte cu ea toata viata si care sa-i fie de folos oricand?

Ioana Ginghina: Noi ii repetam mereu ca suntem alaturi de ea in orice situatie, nu ne incalcam promisiunile si incercam sa-i oferim tot confortul psihic de care are nevoie. Cred ca noi parintii trebuie doar sa le fim alaturi, sa-i spijinim la nevoie, iar cand gresesc sa nu le reprosam sau sa-i judecam ci doar sa-i ajutam sa treaca peste acea problema.

_C1K2387

Ruxandra mosteneste talentul vostru artistic? Am vazut ca o ai alaturi de tine la atelierele MiniartShow. Ce simti cand vezi ca iti calca pe urme?

Ioana Ginghina: Ruxandra este foarte obisnuita cu scena, cu publicul si cu tot ceea ce implica meseria mea. Este de la 2 ani cu mine “la servici”. Insa nu stiu daca o sa imbratiseze aceasta meserie. Creativitatea la aceasta varsta dezvolta tot intelectul copilului, deci cine stie…

Cum s-a nascut proiectul MiniartShow si ce iti propui sa aduci nou cu el?

Ioana Ginghina: MiniArtShow este copilul meu, sunt foarte mandra de el. Mi-am dorit sa aduc ceva pe piata pentru copiii foarte mici. Ceva care sa-i implice si pe parinti dar care sa le dezvolte creativitatea si imaginatia. Cand am spus ca vreau sa schimb lumea nu am glumit. Copiii sunt viitorul, deci planul e in desfasurare :). Asadar, copiii si parintii care vor sa petreaca timp de calitate trebuie sa vina la noi. Se vor distra impreuna. Mi-am facut o echipa de profesionisti, actori, papusari, psihologi, muzicieni. Suntem dornici sa lucram cu copiii si pentru copiii si sper sa facem cat mai multe lucruri frumoase si importante.

 

Text: Ana Nicolescu

Foto: Arhiva personala

S-ar putea să-ți placă și

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Bifați căsuța de selectare GDPR

  • Acest formular îți colectează numele, e-mailul și conținutul, pentru a putea urmări comentariile plasate pe site. Pentru mai multe informații, consultați politica noastră de confidențialitate, unde veți primi mai multe informații despre unde, cum și de ce stocăm datele dvs.