Iulie fără plastic, proiect internațional despre conștientizare și comunități

Pe Emilia o știu de vreo junătate de an. Drumurile noastre s-au intersectat când mi-a mărturisit că unul dintre visele ei este să facă o ludotecă. Apoi ne-am întâlnit la un curs de parenting și la unul de dezvoltare personală. Mi-a povestit într-o seară despre un proiect ecologic în care este implicată și mi-a lansat provocarea de a petrece luna iulie fără plastic. Despre ce este vorba în proiect și cine este Emilia, vă invit să citiți. Sper să vă placă proiectul și să acceptați și voi provocarea 😊

Cine este Emilia Mitroi? Care este rolul tău în proiectul Iulie fără plastic?

Emilia Mitroi: Emilia Mitroi este printre altele un voluntar înfocat al bibliotecilor Ion Creangă și Emil Gârleanu din rețeaua Bibliotecii Metropolitane. Este un om care se descoperă pe zi ce trece și căruia îi place să aducă oamenii la un loc, să creeze comunități și să îndemne la schimbare.

Rolul meu? Inițiator și „dezvoltator” de proiect, împreuna cu prietenele mele: Simona de la http://cutiadecarton.com/ și Andreea de la http://www.korydeea.com/.  Împreună, am contactat persoane private și organizații, le-am povestit despre această provocare internațională și i-am convins să ni se alăture. Vom fi peste 1 milion de oameni din peste 130 de tări la nivel internațional, iar la nivel național destul de mulți, Uleiosul,  Gabi Urdă, Solaris, Asociația Seneca (cea care deține printre altele și Seneca AntiCafe), Herbaris,  ca să menționez doar câteva nume foarte cunoscute, însă lista este lungă și în continuă creștere.

Cum te-ai hotărât să te alături mișcării? 

Emilia Mitroi: Pentru mine, grija pentru mediu vine la pachet cu modul în care îmi trăiesc viața și îmi educ copilul. Nu pot să-l cresc într-un mod cât mai blând și mai autentic, ignorand planeta pe care va trai mâine. De fapt, aici este problema, la cum evoluează societatea vestică s-ar putea sa nu mai existe un mâine pentru planeta noastră.

Noi deja reciclam acasă, (ducem sticlele de plastic și de sticlă la un centru de reciclat), facem compost, folosim deodorante și creme realizate din produse naturale așa că alăturarea mișcării a venit ca un next step foarte la îndemână. Am simțit nevoia să fac parte dintr-o comunitate mai mare care îmbrățisează aceleași valori și sper să învăț lucruri noi, să găsesc metode creative de a fi cât mai prietenoasă cu planeta. Plus, mă încantă ideea de a construi comunități solide în jurul unor spații publice, precum bibliotecile de cartier.

Țara noastră are nevoie de o societate civilă activă și implicată, însă pentru acest lucru, avem nevoie să începem de undeva exercițiul implicării civice. Și ca să nu fie prea copleșitoare această misiune, începem cu pași mici, cu spațiul existent în fiecare cartier: biblioteca. Mai în glumă, mai serios, pentru mine, Agora grecilor antici este Biblioteca.

Despre ce este proiectul Iulie fără plastic? Practic intuim din nume. Spune-ne mai multe detalii. Cum ne putem implica?

Emilia Mitroi: Proiectul este despre conștientizare și comunități: să conștientizăm cât de mult plastic facem și ce impact are el asupra planetei și să învățăm că împreună putem schimba situația existentă. Uneori, avem nevoie doar de un mic exemplu, de un imbold, de „uite există alternativă la sacoșa de plastic sau deodorantul cu parabeni din supermarket”, iar noi o să venim cu aceste variante. O să le prezentăm și o să demonstrăm că schimbarea nu este chiar atât de grea precum pare. Pe principiul „Roma nu a fost construită într-o zi”, noi ne bucurăm de orice mică schimbare și de orice efort depus în această direcție. De aceea, ne vom întâlni la Biblioteca Ion Creangă, Emil Gârleanu, George Topârceanu, la Grădina din Gura Siriului și alte locații pentru a participă la activități creative și eco-sustenabile (vizionări de documentare, lecturi publice, scriere creativă, biblioteci umane, acțiuni de ecologizare, ateliere de reciclare creativă etc.)

Vă puteți implica în mai multe feluri, în primul rând puteți participa la această provocare de acasă, înscriindu-vă pe http://www.plasticfreejuly.org/, de unde veți primi emailuri cu sfaturi și sugestii utile.

De asemenea, orice share al articolelor/atelierelor din această campanie ajută ca mesajul nostru să ajungă la cât mai multă lume. O sa avem premii de la Solaris și suntem în discuții cu alți sponsori. Hashtagul #Iuliefaraplastic o să ne ajute să ne recunoaștem.

Partea cea mai faină, din punctul meu de vedere, va fi reprezentată de atelierele susținute de voluntarii noștri, ateliere fun și educative pentru copii și adulți. Detalii o să găsiți pe Facebookul bibliotecilor implicate și pe siteurile menționate anterior.

Emilia Mitroi: Acest proiect este susținut de noi, printr-o muncă asiduă, dar și de colaboratorii noștri: Biblioteca Metropolitană, Muzeul Literaturii Romane, Natural TV, Solaris, Uleiosul, Gabi Urdă, Asociația Seneca, Herbaris, Grădina din Gura Siriului, Atelierul de pânza, blog Cristina Oțel, blog Mamică în formă, copil sănătos, Oana Bernecher de la Flowersophy, Andreea Moraru de la Arte Liebere, Marian Stoica cu Lastupina.ro, Adina Giurea, Loredana Foca și nu în ultimul rând, Mamica Urbană.

Ce rezultate targetezi?

Emilia Mitroi: Păi, în primul rând o constientizare sporită a obiceiurilor noastre de consumatori și producători de plastic și impactul aferent asupra planetei. Vreau să înțelegem că banala sticlă de plastic chiar dăunează grav mediului inconjurător.

Stiați că o cutie în care se servește mâncarea la pachet se degradează în 400 de ani, iar o sticlă de plastic, în 1000 de ani conform Green Peace?

 În tot acest timp, plasticul acesta poate daună animalelor și calitatii mediului inconjurator. Mai multe de la experți aici.

Apoi, vrem să informăm. Ne dorim ca oamenii să afle că există alternative practice, doar că trebuie să ieșim un pic din zona de confort. Și vrem să ne și distrăm în tot acest proces. Să ne bucurăm de munca voluntarilor, să cunoaștem oameni noi și să facem un picnic urban la Grădina din Gura Siriului pe 16 iulie. Tu când ai fost ultima data la un picnic?

Text: Ana Nicolescu

S-ar putea să-ți placă și

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Bifați căsuța de selectare GDPR

  • Acest formular îți colectează numele, e-mailul și conținutul, pentru a putea urmări comentariile plasate pe site. Pentru mai multe informații, consultați politica noastră de confidențialitate, unde veți primi mai multe informații despre unde, cum și de ce stocăm datele dvs.