Joaca te face mare, mai ales joaca în familie

joaca te face mare în familie

După ce ne jucasem mult în parc și fetele îmi povestiseră despre niște eroi în pijamale, mă gândeam cum ar fi ca noaptea să-mi pun costumul de super-erou și să îndrept dezordinea din casă, din suflet și din lume. Dar apoi am întrebat-o pe Julie ce e dezordinea.

– Dezordinea e de parcă ai avea mizerie în cap.

– Și dacă ai mizerie în cap, ce se întâmplă?

– E ca și cum nu poți să gândești.

– Dar, când se adună mizerie în cap?

– Când ai nevoie să faci ceva și nu știi cum și încerci multe lucruri până se face o mizerie.

– Bun. Și pe urmă cum faci ordine?

– Trebuie să știi ce vrei să faci înainte să faci.

– Păi și ok, dar dacă n-ai știut și ai ajuns la mizerie, ce mai poți să faci?

– Să încerci să iei o pauză ca să nu se adune mai multă dezordine.

– Și când iei o pauză ce se întâmplă?

– Atunci capul tău nu mai e așa de zgomotos și se așează totul acolo.

– Și când e liniște și ordine în cap, ce se întâmplă?

– Putem să dormim.

 

joaca te face mare_ana nicolescu
Joaca te face mare când cauți și găsești comori

Joaca te face mare doar că invariabil ies pe ultimul loc la orice joc

Așa ce-mi plac discuțiile astea cu copiii, pe care de multe ori le prefer în locul jocurilor pentru că sunt prea fără vlagă după o zi cu muncă, școală online, cumpărături, mers în parc și făcut mâncare. Dar Măriuca și Julie au ele un fel anume să mă convingă să ne jucăm doar un joc mami, ce vrei tu și de multe ori aleg Reginele adormite, deși ele vor Nu te supăra, Minnie sau Popa Prostu’. Invariabil pierd la orice joc și ele se amuză. Apoi mă mai relaxez și ele îmi propun să-mi facă un ceai verde și un masaj la picioare. Aleluia, zic în gând.

– Te descurci cu cana? Ai grijă că e apă clocotită.

– Știu, să nu vii, țipă Julie de la bucătărie.

– Nu nu, stai liniștită, zic eu în timp ce Măriuca îmi face masaj pe scalp cu un fel de tel. Aproape adorm.

– Mami, gata, vino la salon, strigă Julie din cameră.

– Stai, mami, închide ochii, te duc eu, spune Măriuca.

Îi închid și-i dau mâna, iar ea mă poartă prin hol, spre cameră.

– Nu te uita pe furiș. Așa, mai la stânga, mai, nu, stai, nu stop, Julie, hai odată, mami, nu deschide ochii, nu pune mâna pe pereți că te duc eu, ai încredere.

 

Joaca te face mare și eu trebuie să am încredere în copiii mei

Și-mi dau seama în momentul ăla că sunt control freak și mi-e că o să mă lovesc de pereți. Și dacă mă lovesc puțin, ce, mai important e să îi arăt copilului că am încredere în el. Și mă las ghidată cei doi metri până în cameră unde miroase deja a picături esențiale de ylang ylang.

– Stai, nu deschide ochii. Julie, unu, doi, trei șiiiii, acum! Ta-na!

Îi deschid și le văd pe amândouă cu brațele deschise ca și cum ar fi făcut o săritură perfectă la jocurile olimpice. În mijlocul patului tronează ligheanul roșu cu apă din care ies vălătuci de aburi, un gel pentru picioare, iar pe noptieră, paharul pe jumătate cu ceai. Cealaltă jumătate se prelinge pe jos printr-un șervețel depășit de situație. Zâmbesc, mă uit la Julie, ea ridică din umeri, un fel de lasă asta cum.

O să șterg mai târziu, îmi spun și mă fac comodă la spa încercând să absorb toată energia fetelor, să primesc dorința lor să-mi dea și ele ceva, să se simtă utile pentru mama lor cu niște treburi de adulți. Închid ochii și recunosc mâinile ferme și dolofane ale lui Julie pe tălpile mele, apoi pe ale Măriucăi, subțiri și osoase.

– Mami, ai adormit. Trezește-te!

– De ce?

– Să jucăm Abbalone.

– Nu acum.

– Te rugăăăăm.

– Mai stau 5 minute. A fost așa de bine la spa-ul vostru.

– Te costă 50 de lei.

Asta mă trezește și mă face să râd. Mă ridic și de pe tricou îmi cade o foaie împroșcată cu mov și albastru, culorile lor preferate.

– O, seamănă cu o galaxie.

– Mai ai, mai caută!, spune Julie veselă. Hai!

Mă uit prin cameră și încep să caut.

– Rece, rece, călduț, căldișor, căldulin, fierbințel, fierbintuț, foc, foc.

Și găsesc un bilet scris de Măriuca: Îmi iubesc familia. Am cea mai bună familie din lume. Și n-am timp să respir cu recunoștința că fetele mă trag de mână să mai caut. Găsesc în total 7 bilete, unele cu inimi curcubeice făcute clar de Măriuca, altele cu sclipici, unele cu portrete și alea știu că sunt făcute de Julie, o scrisoare pentru Moș Cărciun pe care nu o iau că nu mi-e adresată.

– Ba da, mami, e pentru tine.

Și ajungem la bucătărie unde mașina de spălat își terminase treaba de când eram la spa.

– Strângeți voi de pe balcon și vin și eu cu rufele astea.

– Bine, mami, spune Julie veselă și nerăbdătoare să facă treburi în casă.

– Auzi mami, dar, știi tu, ai văzut video-ul ăla, vrei să te învăț să faci un efect pe Tik Tok?, zice soră-sa, care nu se spetește cu munca, dar e bună să coordoneze și să editeze video-uri.

– Nu acum, Măru, pune tu, te rog, în șifonier hainele pe care le strânge Julie. Dar să le pui pantaloni la pantaloni, bluze de școală la bluze de școală.

– Bine, mami, dar auzi, nu vrei să-ți fac un video, uite ce bine arăți, ești odihită, ai fața mai luminoasă, și mamă, ce bine îți stă părul.

Râd când îmi văd cearcănele și frizz-ul în oglindă.

– Măru, acum sortezi hainele.

– Hai să fac un video despre cum ne distram când eram mici, nu vrei să avem amintiri.

– Avem destule, pune mâna și strânge, îi zic râzând.

Se duce înspre balcon și o aud:

– Julie, îți dau ție slime-ul meu cu sclipici dacă pui tu hainele în șifonier.

joaca te face mare_mămica urbană
Joaca te face mare când nu prea te iei în serios

Un lider mic în casa noastră

Iarăși râd și-mi zic că i-or folosi vreodată în viață abilitățile astea de lider. Pe bune, mulți adulți nu pot să delege, să negocieze și să convingă. Și după ce rezolvă problema cu Julie care-i cere slime-ul, o pereche de șosete noi cu brioșe și bentița de Halloween, începe să danseze, să se suie pe pereții înguști din hol ca să ajungă la bara de tracțiuni, se prinde de eșarfa sub formă de leagăn și pendulează de câteva ori. Are o energie inepuizabilă și nu se lasă până nu ne convinge pe mine și pe tatăl ei să ne jucăm Spune în gura mare. Oricât de morocănoasă a fost ziua, jocul ăsta ne aduce pe toți împreună și ne face să râdem cu lacrimi. Și nu exagerez. Uneori ni se pun cârcei la abdomen. Să vă arăt.

Voi ce jocuri jucați în familie?

Acum că v-am zis cum ne distrăm noi în familie și am recunoscut că nu avem mereu chef să ne coborâm la nivelul emoțiilor copiilor, dar dacă ne dăm voie s-o facem, ne echilibrăm imediat, acum sunt tare curioasă cum vă distrați voi. Ce jocuri jucați împreună?

Am scris acest articol încurajată de prietenii de la Disney Channel care mi-au lansat provocarea să scriu despre cum #JoacaTeFaceMare. Măriuca a zis că nu se mai joacă pentru că ea vrea să rămână mereu pui mic, pui drag, așa cum îi ziceam când avea 2-3 ani. Am strâns-o în brațe și i-am zis că nici eu nu voiam să cresc mare.

– Și vezi, dorința ți s-a îndeplinit! Ești un copil mare.

– Cum ți-ai dat seama?

– Că râzi mult când te joci.

Deci până la urmă joaca te face mare.

Disney Junior îi invită pe copii într-o lume magică de distracție și imaginație cu personajele îndrăgite

Aventuri Încurcate, în care eroii pornesc în aventuri amuzante și distractive, împărtășesc lecții despre prietenie, lucru în echipă și comunitate, Eroi în pijama, unde costumul de noapte aduce puteri magice, forță și prietenie, minunatul Blue, de unde ne luăm lecții de parenting cum bine spune și Laura Frunză și învățăm cum să ne jucăm cu copiii acasă, toate au în ele lecții de devotament, prietenie, muncă în echipă, depășirea obstacolelor, familie, super eroi și fapte bune. Aveți vreunul preferat?

Text: Ana Nicolescu

Foto: Magdalena Aldea Photography

S-ar putea să-ți placă și

5 comentarii

  1. De-ai sti ce portii de ras tragem la Blue. Noi il vedem in engleza ada ca tot ce sper e ca dublatea in romana sa fie la fel de amuzanta.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Bifați căsuța de selectare GDPR

  • Acest formular îți colectează numele, e-mailul și conținutul, pentru a putea urmări comentariile plasate pe site. Pentru mai multe informații, consultați politica noastră de confidențialitate, unde veți primi mai multe informații despre unde, cum și de ce stocăm datele dvs.