Joc – Comunicare – Conectare, 10 mai, Hotel Novotel

Eveniment ce reuneste 3 tehnici de parenting si 3 traineri acreditati

3 traineri de parenting acreditati se vor reuni pe data de 10 mai, la hotel Novotel, intr-un eveniment unic, nou pe piata romaneasca si le vor oferi parintilor prezenti o serie de instrumente si concepte de educatie, actuale si adaptate societatii in care traim. Trainerii sunt Antonia Noel (singura absolventa din Romania a Institutului Espere International din Paris, care transmite Metoda in relatia parinte-copil), Otilia Mantelers (trainer in Playful Parenting) si Monica Reu (presedinta Asociatiei de Comunicare Non-violenta).

Iata ce ne spune Antonia Noel din culisele organizarii evenimentului.

Ce inseamna Joc – Comunicare – Conectare? Este un eveniment sau un concept?

Antonia Noel: Joc Comunicare Conectare este un concept care ia forma unui eveniment in data de 10 mai. Conceptul este legat de felul in care adultul interactioneaza cu copilul, de modul in care intra in relatie cu el si stie sa ramana conectat cu acesta pe tot parcursul vietii. Primii pasi in viata ii facem prin joc si tot cu ajutorul lui reusim sa depasim primele frustrari, emotii negative. Comunicarea pe care parintele o ofera copilului in tot acest timp, ascultarea si exprimarea in relatie sunt, deasemenea factorii cheie care permit atat copilului cat si parintelui sa ramana conectati, in empatie unul fata de celalalt. Dezvoltarea  unei relatii armonioase cu copiii presupune dezvoltarea unor „competente” ale parintelui in care comunicarea prin joc, vizualizare si empatie isi are locul central.

Ce presupune acest eveniment si care este scopul lui?

Antonia Noel: Dorim sa oferim parintilor posibilitatea de a descoperi unelte si tehnici de parenting inspirate din trei metode diferite, care au insa la baza valori comune: respectul copilului, absenta violentei de orice fel (verbala, fizica, morala), educatia bazata pe incredere si cooperare si nu pe pedeapsa si recompensa. Scopul acestui eveniment este ca parintele sa plece in urma acestei conferinte cu o serie de instrumente si concepte moderne de educatie, adaptate nevoilor copilului din ziua de azi, si sa le poata aplica imediat ce ajunge acasa, in relatia cu copilul/ii sai.

De unde ideea de a aduna 3 modele de comunicare intr-un singur eveniment?

Antonia Noel: Am cunoscut in cadrul atelierelor pe care le sustin parinti deschisi realmente catre dezvoltarea personala si catre descoperirea si intelegerea diverselor abordari psihologice ale copilului. Exista o noua generatie de parinti care doreste asadar sa se informeze cat mai mult, cat mai detaliat, dincolo de schimburile de experienta ale parintilor (cel mai adesea mamici) care se fac pe retelele sociale. Ideea a venit din simplul fapt ca nu exista „o solutie” universal valabila pentru orice dificultate cu care se confrunta un parinte. In functie de varsta copilului, de comportamentul lui, de temperamentul mamei (al tatalui) sau de relatia deja construita, abordarea problemei si adoptarea unei cai de urmat pot fi diferite. Asa ca ne-am gandit ca, prin prezentarea celor trei metode diferite, parintele isi va putea alege instrumentele pentru a interactiona cu copilul, in functie de context, de disponibilitatea lui si, de ce nu, in functie de ce i se potriveste cel mai bine. Pentru ca, sa nu uitam, desi vorbim de copil si de starea lui de bine pentru a-l creste constructiv- un viitor adult autonom din punct de vedere emotional si relational- e important sa tinem cont si de parinte. Sau mai ales de parinte. Daca parintele e frustrat, nemultumit, agitat, cu greu va putea transmite o educatie pozitiva, bazata pe o comunicare relationala. Asa ca, parintele, in functie de starea lui, de ascultarea pe care si-o ofera siesi, este cel care va putea alege spunand „ in situatia asta voi face apel la joc”, „problema asta o voi aborda cu ajutorul vizualizarii”, „in acest caz voi folosi cutare sau cutare instrument din comunicarea non-violenta”.

De ce tocmai aceste 3 modele si nu altele?

Antonia Noel: In primul rand aceste trei metode si-au dovedit eficacitatea de-a lungul timpului peste tot in lume. Sunt metode consacrate, Metoda ESPERE®, de exemplu, se practica in Franta si in multe tari francofone in institutii, scoli, spitale samd. Este o pedagogie a comunicarii cu efect terapeutic, ea ii ajuta pe toti cei dornici sa-si amelioreze relatiile din viata lor, dincolo de relatia parinte-copil. Playful Parenting, care reprezinta transpunerea terapiei prin joc in limbajul pentru parinti, este cunoscuta pentru faptul ca ea ajuta copiii sa depaseasca trairi grele precum frica, neputinta, izolarea. In al doile rand, asa cum am spus, toate aceste trei metode, Playful Parenting, Comunicarea Non-Violenta si Metoda ESPERE ® au o radacina comuna, valori si fundamente preluate din diverse curente psihologice, completandu-se ulterior cu concepte, reguli si instrumente diferite.

Ce vor putea afla parintii/persoanele care participa la eveniment? Cu ce informatii noi vor pleca acasa?

Antonia Noel: Parintii si toti cei care vor participa la eveniment vor pleca acasa nu doar cu informatii ci realmente schimbati. E un lucru pe care il garantez. Nu ca as dori ca oamenii sa se schimbe, nu e vorba de o repozitionare radicala a lor dupa o zi de conferinta. Este vorba de faptul ca tot ce vor descoperi in data de 10 mai ii vor aduce intr-o noua etapa de crestere, de transformare din viata lor de parinti si nu numai. Vom vorbi despre importanta relatiei pe tot parcursul vietii, mesajele toxice, ascultarea pe cele trei registre, cum putem sa ne influentam copiii fara a-i constrange, despre aprecierea si recunostinta, rolul jocului in cresterea armonioasa a copilului, cupa atasamentului si chiar functiile creierului in raport cu emotiile traite! Sunt doar cateva din temele abordate de Otilia Mantelers, Monica Reu si cu mine, pe care le vom prezenta intr-o maniera inedita si ludica. Metodele prin care lucram sunt metode interactive, care cer implicarea si participarea publicului, chiar daca este vorba de o conferinta. Asadar, dincolo de bagajul pretios de informatii, pentru participanti va fi si o zi plina de actiune si interactivitate.

Evenimentul este adresat exclusiv parintilor/viitorilor parinti sau metodele de comunicare propuse sunt aplicabile si in cuplu sau in viata profesionala?

Antonia Noel: Atata timp cat aceste metode se aplica in relatia cu copiii, ele se pot aplica si in celalalte relatii din viata noastra. Pana la urma toti suntem purtatorii unui copil interior si in continuare copilul parintilor nostri. In ceea ce priveste Metoda ESPERE® pot sa va spun ca ea se aplica cu siguranta in toate relatiile din viata noastra, este o metoda de comunicare practicata, asa cum spuneam, in intreprindere, ea se poate exercita in relatia de cuplu, etc. Relatia parinte-copil este doar o ramura a acestei metode, care promoveaza u  nou sistem de a comunica, bazat pe o ecologie relationala.

Care sunt trainerii implicati in acest eveniment?

Antonia Noel: Garantia acestui eveniment tine, dincolo de cele trei metode prezentate, de calitatea trainerilor implicati. Otilia Mantelers este trainer in Playful Parenting si psiholog in formare, formata de Larry Cohen fondatorul metodei. Monica Reu este presedinta Asociatiei de Comunicare Non-violenta si singurul trainer acreditat in aceasta metoda in Romania. In ceea ce ma priveste, sunt si eu singura absolventa din Romania a Institutului Espere International din Paris, care transmite Metoda in relatia parinte-copil. Toate trei suntem certificate CNFPA, colaboratoarele emisiunii „Totul despre mame” de la Prima TV si mai presus de toate mame, care continuam sa invatam zi de zi de la copiii nostri. Mai multe informatii despre noi gasiti si pe site-ul evenimentului http://www.j-c-c.ro/speakers/ si pe paginile de socializare ale fiecareia dintre noi.

Este suficient un astfel de eveniment, desfasurat pe o singura zi pentru ca participantii sa isi poata insusi vreun model de comunicare prezentat? Sau evenimentul este, de fapt, un demo al celor 3 metode si in functie de necesitatile fiecarui participant, acesta va putea ulterior sa aleaga sa mearga la unul sau mai multe cursuri din cele prezentate?

Antonia Noel: Este evident ca pe parcursul unei singure zile de conferinta participantii nu vor putea asimila o metoda sau alta. Ei vor avea elemente de baza din fiecare curent, urmand ca in a doua parte a zilei sa poata aprofunda anumite notiuni prin intermediul raspunsurilor date de traineri la intrebarile din sala. Sesiunea de Q&A va fi una extrem de utila participantilor pentru ca se va putea aborda aceeasi problema din trei unghiuri diferite. Cu alte cuvinte, daca o mamica va intreba „cum pot sa reusesc ca fetita mea sa nu mai tipe daca nu-i cumpar jucaria dorita?”, ea va putea avea trei raspunsuri, trei solutii sau trei cai de urmat, daca vreti, din perspectiva fiecarei metode. Ulterior,  ea va putea alege acea metoda care i se potriveste mai bine. Deasemenea, tot din sala, solicitarile pot veni catre un anume trainer, in sensul „cum pot depasi aceasta situatie cu ajutorul comunicarii non-violente?”, de exemplu.

Despre ce le vei vorbi tu participantilor la eveniment?

Antonia Noel: Referitor la dorintele copilului, ii voi ajuta pe parinti sa le diferentieze de nevoi si le voi propune unelte concrete pentru a-si ajuta copiii in realizarea propriilor dorinte. Parintii au auzit cu totii de ascultarea activa insa nu stiu cati dintre ei au invatat sa o faca relamente. Cu ajutorul vizualizarii externe, participantii vor descoperi lucruri simple, esentiale in comunicarea de zi cu zi  si vor intelege cum sa intre in contact cu copilul si sa ramana in relatie, dincolo de cuvinte. Cei care vor fi prezenti vor descoperi diferentele intre sentimente, emotii, relatie, mesaje pozitive, negative. Ii voi ajuta ca, odata intorsi acasa, sa fie constienti de rolul in care se afla (mamica, mama, sotie, femeie, etc) si sa se pozitioneze in raport cu copilul in functie de acest rol. Va fi foarte putina teorie si multa practica, atat la conferinta si mai ales dupa. Eficacitatea acestei metode consta  in faptul ca este usor de aplicat, indiferent de varsta, sex sau pregatire socio-profesionala. Toata lumea o poate pune in practica. Si sper sa fie cat mai multi.

Antonia NoelCand si unde are loc evenimentul? Cat dureaza? Cat costa intrarea?

Vom fi prezente vineri, 10 mai, la Hotelul Novotel din Calea Victoriei, Bucuresti. Conferinta va incepe la orele 9 h 30 insa va vom intampina cu welcome coffee incepand cu orele 9 h 00. In prima parte a zile vor fi prezentarile celor trei merode iar dupa masa de pranz, oferita in incinta hotelului Novotel, vom continua cu sesiunea de intrebari si raspunsuri pana la orele 16 h 00.  Costul unui bilet este de 150 lei iar inscrierile se fac pe pagina de site, http://www.j-c-c.ro/contact/, unde gasiti toate celalalte informatii pe care le-am putut omite.

Nu va ascund ca sunt extrem de entuziasta de realizarea acestui proiect la care am lucrat impreuna cu Monica si Otilia si care va fi cu siguranta primul dintr-o serie mai lunga a invatarii Jocului, Comunicarii si Conectarii impreuna cu copiii nostri. Abia astept sa ne vedem!

Text: Ana Nicolescu

S-ar putea să-ți placă și

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Bifați căsuța de selectare GDPR

  • Acest formular îți colectează numele, e-mailul și conținutul, pentru a putea urmări comentariile plasate pe site. Pentru mai multe informații, consultați politica noastră de confidențialitate, unde veți primi mai multe informații despre unde, cum și de ce stocăm datele dvs.