Jocuri educationale in functie de sezon

In vara, am primit cateva CD-uri cu jocuri educationale de la EduTeca. Scopul: sa le testez si sa scriu despre ele. Insa cum seria de jocuri educationale Anotimpurile este destinata copiilor intre 3 si 7 ani (eu avand acasa o Mariuca de 1 an si 3 luni, la vremea respectiva), am rugat-o pe o buna prietena de-a mea, mama eroina, profesoara de engleza, sa le testeze pe copiii ei: Laur (8 ani), Teo (5 ani) si Ionut (3 ani).

Recunosc ca am testat si eu (cu sotul meu) unul dintre CD-uri. Am ales iarna pentru ca Mariucai i-a placut renul de pe coperta. Si mie. Ne-a prins actiunea jocului, am devenit competitivi la cunostintele generale despre habitatul animalelor de la Polul Nord, iar Mariuca topaia pe langa noi si ne arata nasul rosu al renului Botosel. Insa cum noi ne ne incadram in target, iata de spune Ana-Maria Vasile despre experienta EduTeca.

“Seria de jocuri educationale Anotimpurile care cuprinde 8 CD–uri pe aceasta tema reprezinta un real ajutor atat pentru cadrele didactice , cat si pentru parinti. Tema abordata este una familiara  copilului, iar jocurile contin o multime de activitati de invatare/joc, ce stimuleaza imaginatia si antreneaza atentia. Copiii adora sa coloreze, sa asocieze, sa urmareasca indeaproape diferite fenomene ale naturii sau sa faca apel la cunostintele dobandite anterior.

In acelasi timp in jocurile cuprinse pe CD-uri se intalnesc o multime de informatii noi sau aspecte din viata de zi cu zi pe care micutul ”invatacel” este dornic sa le descopere. In fond, seria se prezinta ca o introducere la o materie pe care copiii o vor studia si la scoala – Cunoasterea mediului inconjurator.

Prezentarea celor 4 anotimpuri sub forma unor zane este, de asemenea, inspirata deoarece, prin culorile alese, copilul poate asocia fiecare anotimp cu specificul acestuia (Primavara – verde – renasterea naturii; Vara- galben – soarele, lanurile de grau, lumina; Toamna – aramiu – culoarea frumzelor ruginii si a padurilor de foioase in acest anotimp; Iarna – albastru –  reflexia albastruie a ghetii). In acelasi timp ideea de zana ne duce cu gandul la faptul ca toate anotimpurile sunt bune, au rostul lor si fiecare, la randul sau, are frumusetea lui.

Totodata modul in care sunt concepute jocurile, feedback-ul imediat il face pe copil sa fie dornic in a descoperi din ce in ce mai mult despre fiecare anotimp. El chiar poate aplica in viata de zi cu zi anumite lucruri invatate cu ocazia unui aparent banal joc pe calculator (de exemplu, poate recunoaste o floare, un animal sau anumite practici agricole specifice unui anumit anotimp).

Pe de alta parte, categoria de varsta la care face referire seria de CD-uri educationale  (3-7 ani) este putin nerealista. Un copil de 3 ani de-abia invata sa umble la calculator (asta pentru ca unii parinti se feresc sa isi expuna copilul atat de devreme/sau pentru prea mult timp  la tot ceea ce inseamna media sau computer). La aceasta varsta unii copii de-abia invata sa pronunte corect cuvintele/ sau nu le cunosc pe deplin sau chiar deloc intelesul acestora si astfel ca nu se pot descurca singuri cu jocul respectiv. In acelasi timp, ei se descurajeaza foarte usor atunci cand vad ca nu realizeaza corect anumite cerinte si, de aceea, de multe ori, renunta la joc sau cer ajutorul unui adult sau frate mai mare. De multe ori, la aceasta varsta miscarile mainii nu sunt atat de usor de controlat si ei nu manuiesc mouse-ul corespunzator.

Prescolarii/scolarii de 7 ani pot gasi CD-urile interesante si chiar folositoare deoarece le confirma anumite cunostinte invatate in familie sau la gradinita si le antreneaza atentia si spiritul estetic. Recompensele imediate din joc le garanteaza  faptul ca au avut dreptate si le intaresc multumirea de sine. Si, bineinteles ca intalnesc si lucruri noi de invatat si asimilat.

Din punctul meu de vedere, CD-urile sunt cel mai potrivite pentru prescolarii de grupa mijlocie si mare, intrucat acestia stiu si sa se joace pe calculator, au si anumite cunostinte de baza despre om si natura, astfel incat se simt si motivate, si incurajati sa continue jocul si, in acelasi timp, isi doresc sa descopere, rand pe rand, fiecare anotimp”.

Guest post by Ana Maria Vasile

S-ar putea să-ți placă și

1 comentariu

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Bifați căsuța de selectare GDPR

  • Acest formular îți colectează numele, e-mailul și conținutul, pentru a putea urmări comentariile plasate pe site. Pentru mai multe informații, consultați politica noastră de confidențialitate, unde veți primi mai multe informații despre unde, cum și de ce stocăm datele dvs.