Într-o dimineață, am primit propunerea ca Măriuca să simtă pe pielea ei cum este meseria de jurnalist. Deși am luat-o cu mine la conferințe, evenimente sau lansări să vadă ce și cum muncesc eu, abia în dimineața aceea mi-am dat seama că ea nu a experimentat niciodată cum e să iei interviu cuiva, să ai acces la anumite zone și informații, să te documentezi, să ai legitimație cu poza și numele tău. Așa că am acceptat imediat invitația Iohannei.
Ulterior, Măriuca a primit o invitație personalizată care începea așa:
Te invităm sâmbătă, 12 noiembrie, ora 16:30 la spectacolul “Răpirea din Serai” de la Opera Comică pentru Copii (Calea Giulești nr. 16). Ne-am gândit că ți-ar face plăcere să vezi o mică parte din munca mamei tale, ca blogger, și să înțelegi ce face ea ca să scrie articole frumoase și citite cu interes de atâția oameni! Așadar, te invităm la spectacol în calitate de jurnalist cultural!
Am ajuns la spectacol cu mult entuziasm și multe întrebări pe drumul spre Opera Comică pentru Copii. După ce și-a ridicat legitimația, agenda cu numele ei și pixul, de încântare, s-a așezat pe jos, în hol, și mângâiată de lumini portocalii și roz, a început să deseneze.
Apoi a făcut poze în decorul din hol și s-a declarat fascinată de poza ei din legitimație :).
Unul din lucrurile minunate pe care le face Opera Comică pentru Copii este faptul că au perne înălțătoare pe care să le așeze pe scaunele din sală. În sfârșit, ajunsesem la un spectacol la care nu mai era nevoie de nicio răzvrătire din partea Măriucăi că nu vede de domnul din față. Iar eu am putut să văd spectacolul fără vreun copil în brațe, cap în gură sau păr în nas.
Și dacă tot suntem la lucruri minunate, o să le enumăr și pe celelalte:
- La fiecare spectacol, holul se amenajează cu butaforie specifică. Practic, intri în atmosfera spectacolului încă din hol. Lumini, palmieri, fântână arteziană, toate ne proiectau direct în Serai.
- Pe scenă, decoruri detaliate, atent lucrate, care nu par butucănoase. Inovative, adaptabile, vii, colorate. Îmi place mult ideea de proiecție pe fundal, combinată cu decorul fizic de pe scenă. Mergeți să vedeți spectacolele de la OCC și veți înțelege despre ce vorbesc.
- Actorii cântă live și au voci minunate. Mamă, ce voci!
- Doamna Felicia Filip, director general, a fost prezentă la toate spectacolele pe care le-am văzut la Opera Comică pentru Copii. Vorbea cu absolut oricine, făcea poze, explica celor care cereau lămuriri, ajuta unde era nevoie. Apreciez această atitudine.
- Locația arată minunat. Este renovată și curată.
- Pentru prima dată în istoria Operei Comice pentru Copii, acompaniamentul a fost asigurat de Orchestra OCC.
Revenind la micul jurnalist cultural, Măriuca a urmărit piesa destul de surprinsă când Konstanze atingea note extrem de înalte atunci când cânta. Pe drumul spre casă, am avut parte de un recital pe cinste pe note subțiri și tari. I-au plăcut costumele, în mod deosebit cele cu sclipici mov și papucii cu vârf ridicat.
După spectacol, a urmat un tur ghidat prin culise, pe scenă, în depozitul cu butaforie și costume. Copiii au primit informații tehnice despre acustica unei săli de teatru, despre termenii folosiți pentru cortină sau pentru a indica prin ce parte să iasă actorii. Butonul care face ca gongul a atras cele mai multe apăsări din seara respectivă și cele mai multe zâmbete.
Micii jurnaliști au vorbit cu personajele în cadrul unei conferințe de presă. Au pus întrebări despre emoții, efort, disciplină, costume și durata machiajului.
Celebra operă “Răpirea din Serai” de W. A. Mozart, cu un libret de Stephanie Gottlieb, este pusă în scenă la Opera Comică pentru Copii în regia maestrului Cristian Mihăilescu.
Personajele acestei celebre povești orientale sunt puse în valoare prin interpretarea soliștilor Ana-Maria Băcanu, Daniela Bucșan, Raluca Oprea și Simona Simionescu (Konstanze), Bogdan Lupea și Gjergji Mani (Belmonte), Oana Șerban, Gloria Tronel și Mediana Vlad (Blonda), Andrei Mihalcea și Valentin Racoveanu (Pedrillo), Mihai Marinescu și Răzvan Răduță (Selim Pașa) și Daniel Pascariu și Ștefan Schuller (Osmin). Echipa realizatorilor este completată de Bogdana Pascal (scenografia), Gheorghe Iliuță (conducerea muzicală) și Daniel Manea (coregrafia).
“<<Răpirea din Serai>> este un spectacol al bucuriei, o poveste care să transforme fiecare spectator, indiferent de vârstă, într-un copil. Decoruri luminoase, costume somptuoase şi o interpretare pe măsură vor încerca să fie la înălţimea acestei bijuterii a lui Wolfgang Amadeus Mozart. Orchestra şi scena îşi vor da mâna pentru a învălui cu sunete și imagini de vis un public dornic de frumos.”, a spus Cristian Mihăilescu, regizorul spectacolului.
Mulțumim, Opera Comică Pentru Copii, pentru o experiență pe care Măriuca și-o va aminti mereu cu drag.
Text: Ana Nicolescu
1 comentariu
[…] Mămica urbană – Ana Nicolescu – mamicaurbana.ro/jurnalist-cultural-la-rapirea-din-serai-opera-comica-pentru-copii/ […]